Tekirdağ deprem ve diğer afetlere hazır

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kentin aktif fay hatları üzerinde yer aldığı gerçeğinden hareketle Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi bünyesinde, deprem ve diğer afetlere karşı önle

GÜNDEM 10.06.2018 14:23:00 0
Tekirdağ deprem ve diğer afetlere hazır

Tekirdağ’ın aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem ve diğer afetlere karşı önlemler alınıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Tekirdağ’ın depreme hazır hale getirildiğini belirten yetkililer “Olası afet durumlarında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların işbirliğiyle gerekli müdahaleler hızlı bir şekilde yapılacak” dedi.

 

ZEMİN VE ÇOKLU DOĞAL RİSK HARİTALARI HAZIRLANDI

 

Depreme hazırlık çalışmaları kapsamında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Şarköy’de Güzelköy, Mursallı, Yayaköy, Yörgüç, Sofuköy ve Gölcük’ten oluşan Ganos fay hattı üzerindeki 6 mahallede, Süleymanpaşa’da Barbaros - Kumbağ ve Gaziköy – Uçmakdere mahallelerinde, Saray’da Beyazköy Mahallesi’nde, Çorlu’da Önerler Mahallesi’nde, Hayrabolu’da Şalgamlı ve Çerkezmüsellim mahallelerinde, hâlihazır çalışmaları yapılan alanların plana esas jeolojik - jeoteknik etütleri ile Muratlı ilçe merkezinde ve Marmaraereğlisi ilçe merkezinde Mikrobölgeleme çalışmalarının bitirildiği ifade edildi. Öte yandan Ergene ve Çorlu ilçe merkezi Mikrobölgeleme çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer “Yaklaşık 24 bin  hektarlık alanın zemin veri tabanı hazırlandı. Tüm çalışmalar Bakanlık tarafından onaylanıyor” dedi.

 

ONLİNE TAKİP EDİLİYOR

 

Kandilli Rasathanesi ile başlatılan Deprem Erken Uyarı ve Yapısal Alarm Sistemleri Kurulması Projesi ile ilgili de bilgi veren yetkililer “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandilli Rasathanesi ile protokol imzalanarak toplam 3 adet ivme ölçer il sınırları içerisinde yer alan noktalara yerleştirildi.  Kurulan istasyonlar Deprem Daire Başkanlığı ve Kandilli Rasathanesi tarafından online takip ediliyor” dedi.

 

BAKANLIKTAN ONAY ALINDI

 

Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları ile deprem kayıtlarının incelendiğini söyleyen yetkililer “Süleymanpaşa Barbaros Mahallesi ve NKÜ Kampüsü’ndeki ve Marmaraereğlisi ilçesi Yeniçiftlik ve Cedit Ali Paşa mahallelerindeki ilçelerde yer alan 4 adet Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonlarından yakın çevrede olan tüm deprem verileri anlık olarak alınarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin www.tekirdag.bel.tr web sayfasında yayınlanıyor. Yaklaşık 6 bin 339 kilometrekarelik Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında çevre düzeni planlarına altlık teşkil etmek üzere 1/25.000 ve 1/100.000 ölçekli arazi kullanım ve jeoloji haritaları hazırlatılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay alındı” bilgisini verdi.

 

VATANDAŞ VE KAMU PERSONELLERİNE EĞİTİM VERİLDİ

 

Bilimsel kurumlarla yapılan ve devam eden projelerle ilgili de açıklama yapan yetkililer “Kandilli Rasathanesi, İstanbul teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve JICA Japon İşbirliği ile yürütülen Marmara Bölgesi Deprem Tsunami ve Risk Azaltma Projesi’nde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de yer aldı.  İstanbul Üniversitesi, Anglia Ruskin Üniversitesi, Pavia Üniversitesi, Porto Üniversitesi, Arnavutluk ve Slovenya’nın katıldığı Liquefact Projesine destek veriliyor. Proje kapsamında sıvılaşma haritaları hazırlanarak riskler belirleniyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi buna benzer bilimsel projelerde yer alıyor” dedi. Temel Afet Bilinci Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları kapsamında Kandilli Rasathanesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi eğitmenleri ile birlikte vatandaşlara ve kamu personellerine Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması başlıkları altında eğitimler verildiğini, Deprem Simülasyoan TIR’ı ile tüm ilçelerin ziyaret edildiğini belirten yetkililer “Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi bünyesinde, 1-7 Mart Deprem Haftası, 17 Ağustos Kocaeli Depremi ve 12 Kasım Düzce Depremiyle ilgili anma etkinlikleri ve diğer zamanlarda il genelinde birçok kurum ve kuruluş ziyaret edilerek, yaklaşık 50 bin vatandaşımıza Temel Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması eğitimleri verildi.  Tüm ilçelerimiz ziyaret edilerek Deprem Simülasyon TIR’ı ile afet bilinci konusunda toplumsal farkındalığı arttıracak birçok eğitimde bulunuldu” dedi.

 

TEKİRDAĞ AFET GÖNÜLLÜLERİ PROJESİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti paydaşlığında, Tekirdağ’da afet ve acil durumlara karşı vatandaşlarda farkındalık sağlayarak gönüllülük bilincini oluşturmak amacıyla Tekirdağ Afet Gönüllüleri Projesi’nin hayata geçirildiğini belirten yetkililer “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından depremle ilgili olarak yapılan çalışmalar, afet.tekirdag.bel.tr adresinden vatandaşlara sunuluyor. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen mühendislik, planlama, eğitim ve lojistik gibi alanlarda yapılan bütün çalışmaları vatandaşların rahatça inceleyebilmesi ve gerçekleştirilmesi planlanan projelerden haberdar olması amacıyla ‘Tekirdağ Afete Hazır’ adlı internet sitesi kuruldu” dedi.

 

AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ PLANLAMA ÇALIŞMALARI

 

Harita üzerinden, Deprem Yer İzleme İstasyonları, Geçici Toplanma Alanları, Afet Konteyner Yerleri, Çadır Kent - Konteyner Kent alanları, Zemin Haritaları, Temel Afet Bilinci Dokümanları, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesine ait mevzuatların görüntülenebildiğini söyleyen yetkililer “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, TESKİ ve ilçe belediyeleri ile eşgüdüm içerisinde çalışan Tekirdağ Afet ve Acil Durum Yönetimi, stratejik plan kapsamında, tüm birimlerimize ait görevlerin belirlendiği Tehlikeler-Riskler-Analizler-Afet Evreleri ve Temel Afet Bilinci Oluşturma Güvenlik, Temizlik, Temel Afet Tipleri gibi eğitimler verildi” dedi.

 

AFET TOPLANMA ALANLARI

 

Tekirdağ’da olası afet anında vatandaşların toplanması amacıyla Afet Toplanma Alanlarının belirlendiğini belirten yetkililer “Afetin ilk saatlerinde vatandaşlarımızın geçici olarak ikame edeceği yapısal tehlike ve risklerden uzak 258 adet afet toplanma alanı oluşturuldu.Yaşanabilecek büyük ölçekli afetler sonrasında vatandaşların toplu olarak barınma ve iaşelerinin sağlanması amacıyla Geçici Barınma Alanları oluşturuldu. Lojistik imkânlar doğrultusunda çadır ve konteynerler ile oluşturulacak geçici barınma merkezlerinde vatandaşların öncelikli ihtiyaçlarına hizmet edecek prefabrik tesisler kuruldu” bilgisini verdi.

 

HER İLÇEYE ARAMA KURTARMA KONTEYNERLERİ YERLEŞTİRİLDİ

 

Yetkililer, olası bir afet halinde vatandaşlara en hızlı şekilde yardım sağlamak, acil ihtiyaç duyulacak temel malzeme ve ekipmanları karşılamak amacıyla 11 ilçemize içerisinde arama-kurtarma, ilkyardım, barınma, giyim, defin gibi öncelikli alanlara dair çeşitli malzemeleri bulunduran 15 adet Afet Konteyneri alımı gerçekleştirildiğini söyledi.

 

YARDIMA UZANAN İLK EL OL

 

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik yarışmasında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Yardıma Uzanan İlk El” projesinin Marmara Belediyeler Birliği tarafından Afet Yönetimi kategorisinde Altın Karınca Belediyecilik ödüllerinde birinciliğe layık görüldüğünü belirten yetkililer “Tekirdağ’da gerçekleşebilecek afetlerde mobil iletişim ve komuta kontrol hizmetlerini sağlayacak tam donanımlı bir mobil afet aracı ekipmanları için 2018 Nisan ayında Japon Büyükelçiliği’ne hibe başvurusunda bulunuldu. Projemizin onaylanması halinde tam donanımlı mobil afet aracı temin edilecek” bilgisini verdi.

 

AFET PARKI PROJESİ

 

Afet Parkı Projesi ile ilgili de açıklama yapan yetkililer “Deprem ve yangın gibi afetleri, gerçeğe yakın olarak insanlara gösterip, gerçekleştiğinde nasıl hareket edilmesi gerektiği hususunu eğlendirerek ve deneyim kazandırarak öğretmek amacıyla hizmete sunulan afet eğitim parkları, aynı zamanda olası afet durumlarında vatandaşların yardımına açılacak. Projenin kabul görmesi durumunda Trakya Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla Süleymanpaşa Hürriyet Mahallesi’nde hizmete sunulacak” dedi.

 

DEPREM DAYANIM TESTLERİ YAPILDI

 

Mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait farklı ilçelerde bulunan 90 adet yapının Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik kapsamında bina performans değerlendirmesinin yapıldığını söyleyen yetkililer “ Ayrıca Süleymanpaşa Zafer Mahallesi’nde bulunan 3 bloktan oluşan lojman binaları ile Şarköy Hoşköy Mahallesi’nde bulunan Belediye Hizmet Binasının riskli yapı tespitleri yaptırıldı” dedi.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM MASTER PLANI TAMAMLANDI

 

Süleymanpaşa ilçe sınırları içerisinde kalan yaklaşık 7 bin hektarlık alanda Kentsel Dönüşüm Master Planı ile ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arasında Ortak Hizmet Protokolü İmzalandığını söyleyen yetkililer “Proje kapsamında 7 bölgede afet riski taşıyan alanlar belirlenerek, zemin durumu veya üzerindeki yapılaşma nedeniyle risk teşkil eden bölgelerin tespitinin yapıldı. Bu kapsamda etaplamaların ve yol haritasının belirlendiği, rezerv yapı alanlarının tespit edildiği ve dönüşüm finansal modellerin ortaya konularak yöntem ve metotları belirlendi” dedi.

 

7 İLÇEDE RİSKLİ ALANLARI BELİRLEME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

 

Tekirdağ ili genelinde 6306 sayılı yasa kapsamında mevcut yapıların ruhsat durum analizi yapılmak suretiyle üzerindeki yapılaşma sebebiyle riskli alan potansiyeli taşıyan alanların belirlenmesi çalışmalarının devam ettiğini ifade eden yetkililer “Tekirdağ ili, Şarköy ilçesi sınırları içerisinde kalan yaklaşık 6 bin 124 hektarlık alana ilişkin "Kentsel Dönüşüm Master Planı" çalışmaları Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi tarafından yürütülüyor. Ayrıca Çorlu, Muratlı, Çerkezköy, Hayrabolu, Şarköy, Marmara Ereğlisi ilçelerinde 6306 sayılı yasa kapsamında zemin yapısı sebebiyle riskli alan potansiyeli taşıyan alanlar Jeoloji ve Yerleşime uygunluk paftaları analiz edilerek belirlendi” dedi.

 

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ’NE AKTARILIYOR

 

İl genelinde 11 ilçeye ait temin edilen yapı ruhsatları ve mevcut durum bilgilerinin ruhsat veri tabanı çalışması kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemi aktarma işlemlerinin de devam ettiğini söyleyen yetkililer “Muratlı ilçesi, Turan Mahallesi’nde yer alan 3 No’lu Gecekondu Önleme Bölgesi’nde, müdürlüğümüz tarafından uygulama imar plan değişikliği hazırlanmış olup plan değişikliğine ilişkin gerekli onay süreci devam ediyor” diye konuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

 

Süleymanpaşa Altınova Mahallesi’nde yaklaşık 14,5 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldığını kaydeden yetkililer “5393 sayılı Kanunun 73’üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen konut alanları ve ticaret alanları oluşturmak ve deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmiş olmasından dolayı Kentsel Dönüşüm Master Planına göre zemin ve üst yapı nedeniyle 1. derece öncelikli potansiyel dönüşüm alanı olarak belirlenen Tekirdağ ili, Süleymanpaşa ilçesi, Altınova Mahallesi sınırları içinde kalan yaklaşık 14.5 hektarlık alana ilişkin etapta kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ön fizibilite çalışmaları, meclis kararı ve askı süreci tamamlandı. Hazırlanan kentsel dönüşüm dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu” dedi.

 

TEKİRDAĞ ARTIK DEPREM VE DİĞER AFETLERE HAZIR

 

Yetkililer “Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, Tekirdağ ili deprem ve diğer afetlere karşı hazır hale geldi. Olası afet durumlarında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların işbirliğiyle gerekli müdahaleler hızlı bir şekilde yapılacak” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ