Tekirdağ'a 34 milyonluk yatırım

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Süleymanpaşa'nın doğu kısmında hizmet verecek olan Doğu Atıksu Arıtma Tesisi'nin temelini attı. Temel atma törenin

GÜNDEM 6.06.2018 13:27:00 0
Tekirdağ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Süleymanpaşa’nın doğu kısmında hizmet verecek olan Doğu Atıksu Arıtma Tesisi'nin temelini attı.

 

TEMELİ ATILDI

 

Süleymanpaşa Gazioğlu Mahallesi'nde düzenlenen temel atma törenine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Tekirdağ'ın eski Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Büyükşehir Belediyesi ile TESKİ'nin teknik ve idari personeli, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa yatırımın önemli ve kapsamlı bir yatırım olduğuna dikkat çekerek “Süleymanpaşa ilçemizde devam eden altyapı yatırımları, toplamda 4 etap halinde ihalesi yapıldı. Birinci etap kanalizasyon ve yağmursuyu inşaatı yapılarak geçici kabulü yapıldı. Çoğunluklu olarak ilçe merkezimizde devam etti bu çalışmalar” dedi.

 

İHALESİ YAPILDI

 

İkinci etap kanalizasyon ve yağmursuyu inşaatının tamamlandığını belirten Başa “O da geçici kabul aşamasında. Birinci ve ikinci etap kanalizasyon ve atık suyunu arıtacak Batı Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi de tamamlandı. Kasım ayı içerisinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun teşrifleriyle hizmete sokuldu. Böylece ilçe merkezimizdeki altyapı çalışmaları önemli ölçüde tamamlandı. Şu anda tüm atık sular kriterlere uygun olarak Batı Atıksu İleri Biyolojik Tesisi'nde arıtması yapılarak doğaya deşarj ediliyor. Projenin dördüncü etabı olan, şu anda bulunduğumuz bölge, Çorlu Yenice Mahallesi'nin bir kısmından başlayarak Süleymanpaşa Namık Kemal Üniversitesi'nin olduğu bölgeye kadar olan ihalesini İller Bankası ile beraber gerçekleştirdik. Proje kapsamında 79 bin 92 metre kanalizasyon inşaatı yapılmasını planladık” dedi.

 

DENİZE ATIK SU GİTMEYECEK

 

Bugüne kadar da 45 bin 38 metrelik kısmını tamamladıklarını kaydeden Başa “Yani fiziki gerçekleşmemiz bugün itibariyle yüzde 57-60 civarında. Geriye 34 bin 54 metrelik bir kısım kaldı. Ayrıca 9 adet terfi merkezimiz var. Kapasitesi Batı Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi kadar değil. Çünkü bu bölgede o kadar büyük bir nüfus yok. 36 bin kişilik nüfusa hizmet edecek şekilde planlandı bu tesisimiz. Bu bölgenin arıtma ihtiyacını uzun yıllar boyunca çözmüş olacağız. Tesisimiz 15 bin 400 metrekare alanda inşa edilecek. Bu alan şahıslara ait bir alandı. Yaklaşık olarak, 3 milyon civarında da bir kamulaştırma bedeli ödedik burası için. Tesisimizin bize toplam maliyeti yaklaşık 34 milyon liradır. Projemiz tamamlandığında bu alanlardan denize hiçbir şekilde atık su gitmeyecek” dedi.

 

“DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEHİRDE YAŞAYACAĞIZ”

 

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat da altyapının önemine dikkat çekerek “Bir şehrin şehir olabilmesi için öncelikle temelinin doğru atılması gerekir. Temeli de altyapıdır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ, bu anlamda çok önemli işleri hayata geçirdi. Bundan böyle çok sağlıklı bir şehirde yaşayacağız” diye konuştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da altyapı yatırımlarının geleceğe yapılan, önemli yatırımlar olduğunu ifade etti. Albayrak “Şimdi altyapı yaparken sıkıntı çekiyoruz. Ben inanıyorum ki bugün bu yapılan işlerden dolayı zahmet çeken vatandaşlarımız ilerde bizleri takdir edeceklerdir. Buna adım gibi inanıyorum. Kumbağ Mahallemizin kış nüfusu bin 800, yaz nüfusu 150 bin. Barbaros Mahallemizin kış nüfusu 3 bin 500, yaz nüfusu 30 bin. O kadar misafirin, turistin geldiği yerlerde vidanjörlerle altyapı sıkıntısını çözmeye çalışıyorduk. Hatta bir kurban gününde 410 vidanjör talebiyle karşılaşmıştık. Biz bu sıkıntıları çözmek için altyapı yapıyoruz. Kumbağ ve Barbaros'a en güzel suyu vereceğiz. Bunun da hazırlığı içerisindeyiz. Elbette birtakım sıkıntılarımız olacaktır. Zaten zahmet çekmeden başarılmıyor bazı işler. Şimdi zahmet çekeceğiz ama gelecek nesiller tertemiz bir çevrede yaşayacaklar. Biz bunun gururu içerisinde olacağız. Burada bugün 35 milyonluk bir yatırım yapılıyor. Ev var mı burada' Hayır. 24 Haziran'da oy kullanacak insan var mı burada' Hayır. Oy gelmeyeceğini bildiğimiz halde biz buraya 35 milyonluk yatırım yapıyoruz. Niye' Gelecekte buralarda da yerleşim yerleri olacak. Burada yaşayacak olan insanlar rahat etsin diye yapılıyor bunlar. İşte bunu ancak sadece vatandaşını ve çevreyi düşünen sosyal demokrat düşüncede insanlar yapar. Biz yaptıklarımızla övüneceğiz” dedi. Açılış konuşmalarının ardından protokol üyelerince butona basılarak Doğu Atıksu Arıtma Tesisinin temeli coşku eşliğinde atıldı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU