Trakya'da termik santral olamaz

Tekirdağ'da düzenlenen 'Trakya Çevre Sağlığı Sempozyumu'na TMMOB Koordinasyon Kurulu, Süleymanpaşa Kent Konseyi, Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Ziraat Mühendisler

GÜNDEM 5.06.2018 18:07:00 0
Trakya

Sempozyumda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Trakya'daki çevre sorunlarına değinerek “Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'ni düşündüğümüz zaman tamamı 1 milyon 800 bin nüfus var. Yani bu demektir ki her gün 1800 ton atık çıkıyor. 16 yıldır tek başına bir iktidar varsa ve Trakya, Türkiye'nin kalbi ise bu kalbin hep güçlü atması gerekiyor. Tekirdağ'ın ana vizyonlarından bir tanesi biliyorsunuz, sanayi vizyonu. 1970'lerde başlayan, 1980'lerde hızlanan ve 1990'lardan itibaren şaha kalkan bir sanayileşme var. Sanayi kirliliği ile birlikte gelmiş. Bu sefer başka bir çevre felaketi ile karşı karşıya kaldık. Bugün hükümetin 2011'den beri yapmaya çalıştığı Ergene Havzası Temizleme Planı, bununla gurur duyuyoruz. 2011'den beri yapmaya çalıştığı ama halen daha 1 metre yol alınmayan daha doğrusu kirlilik konusunda yol alınmayan Trakya Çevre Eylem Planı. Şimdi biz Tekirdağ olarak günlük 5 bin litre arıtma kapasitesini 195 bin kapasiteye çıkardık. Renk parametresi giderilmediği için Yenicede eksi 47 kodunda 4,5 kilometre açığa derin deşarj yapılıyor. Sonuç ne olur bilemem; ama benim hala soru işaretlerim var” dedi.

 

TERMİK SANTRALE HAYIR

 

Albayrak, termik santrallere karşı olduğunu ifade ederek “Birçok projelerimizin örneğin; sahil projemizin üçüncü etabının 4 yıldır Başbakanlık'ta beklediği bir ortamda, termik santral projelerinin bir anda çok çabuk bir şekilde hızlı yürümesi bizi son derece düşündürüyor. Ama şunu biliyoruz ki termik santral Trakya için olmaz. Çevre dostları ve Trakyalılar bunun mücadelesini veriyor. Ben de Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 'Termik santrale hayır' diyorum” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ