Liman Tek Pencere Sistemi hayata geçirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından limanlarda yapılan gümrük işlemlerinin sadeleştirilerek elektronik ortamda takip edilmesine yönelik çalışmalardan bir tanesi olan "Liman Tek Pencere Sistemi" Tek

GÜNDEM 1.06.2018 18:44:00 0
Liman Tek Pencere Sistemi hayata geçirildi

Liman Tek Pencere Sistemi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından istenen 16 adet kağıt belge ile Liman Başkanlığı tarafından aranan 15 adet sertifika ve 406 adet veri elektronik ortamda sunulabilecek. Program Asyaport ve Liman Tek Pencere Tanıtım filminin sunumu ile başladı. Programda konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, “Ülkemiz son 15 yıllık süreçte gelişimi adına büyük mesafeler kat etmiş ve dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldı. Ekonomide yakalanan bu istikrar, denizcilik sektöründe de kendini gösterdi ve denizciliğin birçok alanında önemli atılımlar yapıldı. Bunları biraz örneklemek istiyorum. Filomuzda adet bazında 2003 ile 2018 yılları arasında yaklaşık yüzde 166 lira artış gerçekleşmiş ve kapasite olarak ülkemiz, dünyanın en büyük 15'inci ülkesi olmuştur. Bakanlığımız yaptığı projeler yasal düzenlemeler ve altyapı yatırımlarını başarıyla hayata geçirirken bununla beraber devam ettiğimiz projelerimiz ve işlemlerimiz var” dedi.

 

“TAMAMEN MİLLİLEŞTİRİLDİ”

 

Türk sahillerinde yabancı bayraklı gemi ve yatların Türk bayrağına geçmeleri için geçen sene bir kanun çıkardıklarını belirten Ünüvar “1 yıl içerisinde şu an 6 bin tekne Türk bayrağına geçmiş durumda. Bütün ülke kıyılarında yine deniz güvenliğini artırıcı gemi trafik hizmet sistemleri, otomatik tanımlama sistemleri, uzaktan tanımlama sistemleri kuruyoruz. Kıyılarımızda tüm gemilere; Türk gemilerinin, yabancı bayraklı gemilerini takip ederek, denize güvenliğe büyük önem veriyoruz. Yine Türk boğazlarında Mersin'de ve İzmit Körfezi'nde gemi trafik hizmetleri kuruldu ve bunların yazılımları şu an Havelsan ile yaptığımız anlaşma ile tamamen millileştirildi” dedi.

 

“ÖNEMLİ VE ANLAMLI BİR GÜN”

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da programda yaptığı konuşmada “Bugün çok önemli ve anlamlı bir gün, çünkü Gümrük ve Ticaret Bakanlığının koordinesinde 5 Bakanlığımızın yürüttüğü bu Tek Pencere Projesinin ilimizde ve Asyaport Limanında başlaması bizlere ayrı bir mutluluk veriyor. Biz de bu mutluluğumuzu sizlerle paylaşmak ve inşallah bundan sonra da ilimizin lojistik anlamdaki vizyonunu daha da geliştirecek olan limanlarımız gelişimi ve ülke ekonomisine sağlayacağı değeri artırmak amaçlı ve bakanlığımızın yürüttüğü bu projenin başarıyla sonuçlanmasını, hem taşımacılara hem işletmecilere katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi.  Sonrasında Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Özsoy ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Ünüvar'a plaket takdim etti. Program Asyaport limanının gezilmesinin ardından sona erdi. Asyaport Limanında düzenlenen programa Vali Mehmet Ceylan’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Hacı Hasan Murat Özsoy, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Trakya Kalkınma Ajansı Genelsekreteri Mahmut Şahin, Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri katıldı.

 

Haber / şaban KARDEŞ