KOBİ'lere 1 milyon TL KOBİGEL desteği

Çerkezköy'de KOBİ'lere yönelik KOSGEB KOBİGEL 2018-1 Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

GÜNDEM 10.05.2018 20:18:00 0
KOBİ

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan KOSGEB Uzmanı Şule Işık KOSGEB KOBİGEL Destek Projesine nasıl başvuru yapılacağını ve projenin nasıl hazırlanması gerektiğini anlattı. KOSGEB KOBİGEL 2018-1 destek programı kapsamında 81 ilde KOBİ’lerin rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörünün ve yazılım sektörünün rekabet gücünün geliştirilmesi için proje teklif çağrısında bulunulduğunu belirtti.

 

22 HAZİRAN’DA SONA ERECEK

 

KOBİ’lerin rekabet gücünü geliştirmek için destek verileceğini belirten Işık, “KOBİ’lerin destek kredisi almak için projelerini ve yıllık gelirlerini gerçek anlamda beyan etmeleri gerekiyor. 20 Nisan Cuma günü başlayan destek kredisi başvuruları 22 Haziran Cuma günü sona erecek” dedi. Proje Teklif Çağrısına, iller bazında başvuru yapıldığını kaydeden Işık, “81 ilde 92 KOSGEB Müdürlüğü bulunuyor. Başvuracak imalatçı işletmeler, imalat yerinin bulunduğu ildeki sektör kıstasına tabidir. Proje sunacak işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları, bilanço usulünde defter tutmaları gerekiyor. 2017 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı olmayan işletmeler başvuru sistemine giriş yapamayacak” dedi.

 

“1 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEK VERİLECEK”

 

Orta düşük ve düşük teknolojili imalat sanayi sektörlerindeki ve yazılım sektöründeki KOBİ’lerde 2017 yılı net satış hasılatının en az 300 bin TL ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartının olduğunu kaydeden Işık, “Orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sektörlerindeki işletmelerde satış hasılatı ve çalışan sayısı kıstası dikkate alınmayacak. İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2017 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekiyor. Destek oranı tüm bölgeler için yüzde 60. Proje çağrısı ile işletme başına 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli (teminat karşılığı) olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar destek verilebilecek” dedi.

 

EN FAZLA 12 AY OLMALI

 

Hazırlanacak olan projenin süresinin en az 6 ay, en fazla 12 ay olması gerektiğini dile getiren Işık “Ancak, uygulama esnasında zorunlu hallerde proje süresi uzatılabilir. Gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU