1 Mayıs'ı bayram havasında kutladılar

Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı sendikalar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Çerkezköy'de bayram havasında kutladı. Folklor gösterisinin yapıldığı etkinlikte Metalin Sesi M?

GÜNDEM 1.05.2018 19:08:00 0
1 Mayıs

Cumhuriyet Meydanı’nda saat 11:00’da düzenlenen kutlamalara yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “İnsana yakışır iş ve yaşam şartlarını sağlamak için tüm emekçiler dayanışma içinde bir aradayız. Emek en yüce değerdir. Bizler, emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarız. Çocuklarımıza onurlu ve güvenli bir gelecek sağlamak istiyoruz” dedi. Taleplerinin çok açık olduğunu ifade eden Koçak “İnsanca bir yaşam istiyoruz. Ortak mücadelemiz İçin buradayız. Haksız işten çıkarma, sendikasızlaştırma, kıdem tazminatına müdahale, özelleştirme, esneklik, kuralsız ve kayıt dışı çalıştırma, vergide adaletsizlik yıllardır mücadele ettiğimiz sorunlar. İnsanı insan yapan değerleri Ülkemizde egemen kılmadıkça bu sorunlarımız devam edecek. Şimdi de gündemde Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi var. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bu yana kurulan işletmeler tek tek satılıyor. Alın terimizle kazandığımız ekmeğimiz bizden çalınıyor. Sağlığımız çok uluslu küresel şirketlerin kazançları uğruna yok sayılıyor” dedi

“HAKLARIMIZ YOĞUN SALDIRI ALTINDA”

Zorlu mücadeleler sonunda elde ettikleri hakların yoğun bir saldırı altında olduğunu ifade eden Koçak “Yaşama ve çalışma şartlarımız giderek bozuluyor. Ücretlerimiz artan fiyatlar karşısında sürekli eriyor. Bizler karşılaştığımız sorunlara karşı taleplerimizi seslendirmek ve somut adımlar atılması için buradayız. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik haklarımız piyasa şartlarına bırakılıyor, İş kazaları her ay yüzlerce arkadaşımızı yaşamdan koparıyor. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerinin kadroya alınması önemli bir kazanım olmasına karşın, birçok tartışma ve yeni sorunu da beraberinde getirip mağduriyetlere neden oldu. Bu mağduriyetlerden en önemlisi, kapsam dışında kalan taşeron işçilerdir. Diğer yandan, işçiler arasında ücret ve çalışma şartları bakımından ayrım sona ermedi, güvencesizliği sürekli hale getiren geçici ve mevsimlik işçilik uygulamalarında iyileştirme yapılarak 4 aya kadar daha fazla çalışma olanağı sağlandı, ancak daha sözleşme yapılmadı” dedi.

“1 MAYIS’TA SESİMİZİ TEKRAR YÜKSELTİYORUZ”

Öncelikle iktisaden güçsüz durumda olan geniş halk kesimlerini korumak ve kollamanın birincil görev olması gerektiğini kaydeden Koçak “Hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde temel insan hak ve özgürlüklerinin kullanılması sağlanmalıdır. Kadınlara yönelik erkek egemen söylem ve eylemler son bulmalı, kadınların çalışma yaşamına aktif bir şekilde, uzun vadeli katılımını sağlayacak sosyal politikalar geliştirilmelidir. Her türlü çocuk emeğinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak programlar en hızlı şekilde uygulamaya konulmalıdır. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve kötü muamele engellenmelidir. Sendikal örgütlenmede işçilerin hür iradesine herkes saygı göstermelidir. Çalışanların ekmek sorunu sürdürülen iktisadi ve mali politikaların sonucudur. İktisat politikaları rant sağlama ve rant elde etme yaklaşımından çok yatırım ve üretime odaklı, yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve kapsayıcı nitelikle olacak biçimde belirlenmelidir, iş cinayetleri halini alan iş kazalarına köklü bir çözüm bulmak öncelikle işverenlerin ve devletin görevidir. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Kayıt dışı çalıştırma, İşçilerin yıllarca ortaya koydukları emeğin yok sayılmasına neden olmaktadır. Kamu kurumları öncelikle işverenleri hedefleyen söylem ve politikalar geliştirmelidir. İnsan onuruna yakışır yaşam koşullarına ulaşmanın temellerinden biri, emekçinin ailesi ile birlikte yaşamını insan onuruna yaraşır şekilde sürdürebileceği bir ücrete ulaşmasıdır. Bu nedenle asgari Ücret bireye göre değil, aileye göre hesaplanmalıdır. Ülkenin en fazla vergi veren kesimi olan tüm ücretlilerin üzerindeki bu yük azaltılmalı, vergilendirme politikasında adalet sağlanmalıdır, Doğal yaşam alanlarının plansızca iktisadi faaliyet alanları haline getirilmesi engellenmelidir. Genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünlerin tüketimini engelleyecek politikalar geliştirilmelidir. Yerli besicilik ve tarıma gereken destekler sağlanmalıdır, toplumsal politikalar engellileri tam anlamıyla kapsayacak bir şekilde tasarlanmalıdır. Emeklilik şartları yeniden düzenlenmeli, emekli maaşları asgari ücretin altında olmamalıdır” dedi. Koçak “Bugün bayram havasında 1 Mayıs’ı kutlayacağız. 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı. 

“SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ”

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayın Abdullah Öğe de “Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramımız. Hepimiz için çok güzel bir bayram havasında geçiyor. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramınız kutlu olsun. Ekmeğini alnının teri ile kazanan, helal rızkının peşinde koşan, tezgahının başında olan sizler bu birlik ve beraberlik içerisinde olduğunuz sürece, Murat Koçak gibi bir şube başkanınız olduğu sürece daha önce olduğu gibi bundan sonra da hak ettiğinizi alacağınıza inanıyorum. Çerkezköy’de yapılan her emeğin arkasında sizin alın teriniz var. Sizlerle gurur duyuyoruz” dedi.

“BUNUN MÜCADELESİNİ VERDİK, VERİYORUZ”

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı da “Biz hak, hukuk, adalet, ekmek diye yollara düştük. Ankara’dan İstanbul’a yürüdük. Bunun mücadelesini verdik veriyoruz. Hepinizin de bu mücadeleye katkıda bulunacağınızdan şüphem yok. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi. Programda MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz de konuştu. Aydeniz “Sizler birlik beraberliğinizi bozmadıkça, böyle güzel günlerde yan yana geldikçe gelişen ve büyüyen ülkemizde ananızın ak sütü gibi helal olan haklarınızı alacağınıza inancımız tamdır. Ne mutlu bizlere ki ‘işçinin alnının teri soğumadan hakkını verin’ diyen bir peygamberin ümmetiyiz, ‘Türk, öğün, çalış, güven’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatlarıyız. Hepimiz biriz. Türkiye’de yaşayan 80 milyon vatandaşın huzuru, refahı, sosyal haklarının, birlik ve beraberliğinin, tam bağımsızlığının temsilcisi olan bir partinin Çerkezköy İlçe Başkanı olarak bugün burada sizlerle olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

“TÜRK METAL’İZ BİZ”

Konuşmaların ardından işçilerden oluşan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Metalin Yıldızları Folklor ve Dans Grubu gösterileriyle beğeni topladı. Folklor ekibinin gösterisinin ardından yine sendika üyesi işçilerden oluşan Metalin Sesi Müzik Grubu sahne alarak konser verdi. “Türk Metal’in Biz” şarkısı başta olmak üzere pek çok şarkı seslendiren müzik grubuna katılımcılar da alkışlarla ve oyunlarla eşlik etti. Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Murat Koçak da beraberindeki sendika başkanları ile birlikte oynamayı ihmal etmedi. Müzik Grubunun gösterisinin ardından 1 Mayıs etkinliği sona erdi.

BİNLERCE KİŞİ KATILDI

AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ercan Tanışık, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz,  İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Cemalettin Turlin, Büyük Birlik Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Fatih Diler, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Abdullah Öğe, Türk Metal Sendikası Çorlu Şube Başkanı Baki Polat, Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Teksif Sendikası Çorlu Şube Başkanı Salih Koyuncu, Tek Gıda-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ali Bükülmez, Koop-İş Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Ziya Nur Üzmez, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bizlerce işçi katıldı.  Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da Çerkezköy Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu ve Kapaklı Emniyet Müdürü Murat Sevgi ile birlikte Cumhuriyet Meydanı’na gelerek, alınan güvenlik önlemlerini denetledi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU