Boşanma hızının en yüksek olduğu illerin başında geliyor

 Namık Kemal Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen panelde "Farklı Yönleriyle Aile ve Boşanma" konusu ele alındı.

GÜNDEM 27.04.2018 13:13:00 0
Boşanma hızının en yüksek olduğu illerin başında geliyor

Panelin moderatörlüğünü Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Güven Avcı yaparken, panele konuşmacı olarak Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elif Kıran, Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Adem Bölükbaşı, Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Aile ve Boşanma Danışmanlık Hizmetleri’nden Özlem Kemikkıran ve Namık kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Gör. Oğuz Ersöz katıldı. Panelde konuşan Araştırma Görevlisi Adem Bölükbaşı, Dünyada, Türkiye’de ve özellikle Tekirdağ’daki boşanma olaylarını rakamlarla anlatarak kaba evlenme ve boşanma hızları, kadınlarda ve erkeklerde ilk evlilik yaşı, evlilik dışı doğum oranları, boşanma nedenleri ve çocuğun velayetine dair veriler hakkında bilgi verdi.

 

TÜRKİYE’DE BOŞANMA

 

Dr. Öğr. Üyesi Elif Kıran ise Sosyolojik açıdan Türkiye’de Boşanma konusu üzerinde durarak Tekirdağ’ın Türkiye’de en yüksek kaba boşanma hızına sahip illerin başında geldiğini söyledi.  Sunumunda boşanma sürecinde ailelerin rolü, çocukların rolü, toplumsal cinsiyet rolleri, sosyo kültürel ve ekonomik faktörler ile boşanma sonrası süreçten bahseden Dr. Öğr. Üyesi Kıran, yapılan araştırmada karşılaştıkları kişiler ile yapılan görüşme örneklerine yer verdi.

 

ÇOCUK ODAKLI DANIŞMANLIK YAPILIYOR

 

Panelde konuşan Özlem Kemikkıran da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün boşanma sonrası süreçte tarafların zarar görmemesi için gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kemikkıran boşanma sonrası başvuruda bulunan ailelere ise; boşanma sonrası tek ebeveynliğin getirdiği sorunlar ve çocuklarla ilişkilerinin düzenlenmesi konusunda çocuk odaklı danışmanlık yapıldığını kaydetti.

 

MEDENİ HUKUK SÖZLEŞMESİ

 

Araştırma Görevlisi Oğuz Ersöz ise aile ve boşanma kurumunu hukuki açıdan değerlendirerek evlenmenin bir kadın ve bir erkeğin usulüne göre yetkilendirilmiş bir memur önünde aile kurmak amacıyla gerçekleştirmiş oldukları medeni hukuk sözleşmesi olduğunu ifade etti. Boşanmanın sebepleri ve sonuçları üzerinde de duran Ersöz evliliğin devamının yanında sona ermesinin de eşlerin kişisel ve mali durumlarda önemli sonuçlar doğurduğunu belirterek “Yalnızca birkaç saat evli kalınması halinde dahi kişiler, bu evlilik sebebiyle ömür boyu yükümlülük altına girmektedirler” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ