Sıra Kapaklı ve Çerkezköy'de

Çanakkale Ağan'da kurulması planlanan Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi'nin iptal edildiğini belirten TEMA VAKFI Çerkezköy Sorumlusu Nilüfer Ceylan "Bölge halkının yoğun tepkileri ve iti

GÜNDEM 24.04.2018 11:44:00 0
Sıra Kapaklı ve Çerkezköy

TEMA Vakfı Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan, Çanakkale Ağan’da kurulması planlanan Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi’nin ÇED olumlu kararının Danıştay tarafından iptal edildiğini söyledi.

 

 

İPTAL EDİLDİ

 

 

TEMA Vakfı’nın açtığı dava sonucu Danıştay’ın, Çanakkale Ağan Kömürlü Termik Santral Projesi’nin ÇED olumlu kararının iptali için TEMA Vakfı’nın açtığı davada ÇED olumlu kararının iptali yönünde karar verdiğini ifade eden Ceylan, “Danıştay, ÇED raporunun hem hava modellenmesi kısmını hazırlayan ekipte hem de dava açılmasının ardından mahkemece atanan bilirkişi heyetinde meteoroloji mühendisi bulunmamasını ÇED olumlu kararının iptal gerekçesi olarak gösterdi” dedi.

 

 

“BURADA DA BAŞARACAĞIZ”

 

 

Mevzuata göre ÇED olumlu kararı olmadan firmanın bu proje ile ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı alamayacağını, proje için yatırıma başlayamayacağını kaydeden Ceylan “Danıştay’ın bu kararı ile bölgede yaşayan tüm canlılar termik santralin etkilerine maruz kalmamış olacak. Ağan Kömürlü Termik Santral’in ÇED olumlu kararı iptal edildi. Sıra Çerkezköy ve Kapaklı’da. Çerkezköy ve Kapaklı’da bölge halkı daha etkin bir şekilde sesini yükseltmeli” dedi. TEMA Vakfı olarak Çerkezköy  ve Kapaklı halkına bu konuda yardımcı olmaya devam ettiklerini kaydeden Ceylan, Çanakkale Ağan’da başarılan bu mücadeleyi Çerkezköy ve Kapaklı’da da başaracaklarını ifade etti.

 

 

YARGIYA TAŞINDI

 

 

Çanakkale’de işletmelerdeki 4 santralin yanında  inşaatı ve izin süreçleri devam eden 12 kömürlü termik santralin bulunduğunu ifade eden Ceylan “Bu 12 projeden biri olan Ağan Kömürlü Termik Santral Projesiydi. ÇED raporundaki eksiklikler nedeniyle Çanakkale’deki yerel çevre  ve meslek örgütleri ile birlikte TEMA Vakfı  konuyu yargıya taşıdı. Çok sayıda kirletici  tesisin yer aldığı ve planlandığı  bölge için kamüflatif  hava kirliliği modellenmesi yapılması gerektiği savunuldu” dedi.

 

 

“ENERJİYE DEĞİL, TERMİK SANTRALE KARŞIYIZ”

 

 

Ayrıca ÇED raporunun dayandığı meteorolojik verilerle ilgili hatalar tespit ettiklerini ifade eden Nilüfer Ceylan “Danıştay itirazlarımızı olumlu bularak ÇED olumlu kararını iptal etti” dedi. Çanakkale Ağan’da yaşanan bu olumlu gelişmenin doğa ve halk sağlığı için umut verici olduğunu dile getiren Ceylan “Diğer bölgelerde de bu konuda iyi örneklerin artmasını temenni ediyoruz” dedi. Çanakkale’de Ağan dışında yapılması planlanan kömürlü termik santral sorunlarının halen devam ettiğini ve bölge halkı ile TEMA’nın bu konuda mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Ceylan “TEMA Vakfı Çerkezköy ve Kapaklı Sorumluları olarak bölgemizde yapılması planlanan kömürlü termik santralin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararları anlatmaya devam ediyor ve halkı bilgilendiriyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 99’u kömürlü termik santral istemediklerini söylüyorlar. Bizler enerjiye değil, kömürlü termik santrale karşıyız. Bunun alternatifleri varken, neden kömürlü termik santralde ısrar edildiğine anlam veremiyoruz” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ