"AB ülkelerini Türkiye'ye komşu yapacağız"

Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile Halkalı-Çerkezköy treninde ikili görüşmelerde bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AB hibe programıyla gerçekleştirile

GÜNDEM 20.04.2018 20:18:00 0

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile özel donanımlı Halkalı-Çerkezköy treninde ikili görüşmelerde bulundu.

 

 

TRENDE İKİLİ GÖRÜŞMELERDE BULUNDULAR

 

Avrupa Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile dün saat 09:45’de Halkalı-Çerkezköy treniyle İstanbul’dan Çerkezköy’e hareket eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yolculuk boyunca Türkiye-AB ulaştırma gündemindeki son gelişmeleri görüşürken, trendeki toplantıda TEN-T alanında Türkiye-AB işbirliği ve 2018 TEN-T günlerinde yapılacak olan Türkiye-Batı Bakanlar Toplantısı, Türkiye-Bulgaristan sınır geçişleri, Türkiye-AB kapsamlı havacılık anlaşmasının yanı sıra Türkiye-AB üst düzeyli ulaştırma konusu da masaya yatırıldı.

 

 

ÇERKEZKÖY’DE KARŞILANDILAR

 

Bir buçuk saatlik tren yolculuğunun ardından Çerkezköy’e gelen Ahmet Arslan ve Violeta Bulc, Çerkezköy Tren İstasyonu’nda Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, AK Partili Siyasetçi Ömere Karadeiz, gar şefliği yetkilileri tarafından karşılandı. Ahmet Arslan ve Violeta Bulc, burada da yaklaşık 15 dakikalık bir toplantı yaparken, AK Partili İlçe Başkanı Abdullah Öğe dahil Çerkezköy'den hiçbir bürokrat ve siyasinin alınmadığı toplantının ardından Bakan Ahmet Arslan ve beraberindeki heyet yine trenle Halkalı’ya hareket etti.

 

 

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI”

 

Çerkezköy Tren İstasyonu'nda incelemelerde bulunan Bakan Arslan ve Bulc, dönüş yolculuğunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan bakan Arslan, son bir yıl içerisinde üçüncü kez tarafların bir araya geldiğini, bu durumun ulaştırma alanında verdikleri önemi gösterdiğini belirtti. Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu ifade eden Arslan, ticaretin olmazsa olmazının taşımacılık, ulaştırma ve haberleşme olduğunu belirterek “Bu da taşımacılık altyapılarını geliştirmek, güvenli bir taşımacılık sağlamak ve ulaşım koridorlarını birbiriyle entegre etmek konusunda kararlılığımızı bugün bir kez daha ortaya koymuş olduk. Bir yıldır devam eden diyalog sürecinin bundan sonra da aynı ivmeyle devam etmesi noktasında kararlar aldık” dedi. Bakan Arslan, teknik ekiplerin birlikte çalışması konusunda da kararlar aldıklarını ifade etti.

 

 

“YAPIM İHALESİYLE İLGİLİ SÜREÇ BAŞLAYACAK”

 

Arslan, AB hibe programıyla gerçekleştirilecek Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşasına ilişkin, "Bu projenin müşavirliği ile ilgili ihale süreçleri başladı. Yakın zamanda yapım ihalesiyle ilgili süreçleri başlatmış olacağız. Bu diyalogların sonunda geldiğimiz en önemli noktalardan biri” diye konuştu.

 

 

“KOMŞU YAPACAĞIZ”

 

Asya ile Avrupa arasındaki yük hareketliliğinde, taşımacılıkta Türkiye'nin önemli bir köprü olduğunu kaydeden Arslan, demir ipek yolunu canlandırmak adına Marmaray'ı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nı devreye soktuklarını anlattı. Arslan, "Bu proje ile birlikte AB'yi, AB ülkelerini Türkiye'ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız. Bununla yetinmeyip bu yük taşımacılığını Asya'ya kadar götürebileceğimiz gibi denizaşırı ülkelere gönderebilir hale geleceğiz. Bu bence çok önemliydi." ifadelerini kullandı.

 

 

“İŞ BİRLİKLERİMİZ TÜRKİYE İLE AB İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK”

 

Arslan, Türkiye'nin havacılık sektöründe yaşadığı gelişmelerden bahsederek, 29 Ekim'de İstanbul'da Yeni Havalimanı'nın açılacağını, bu projenin tüm dünya havacılık sektörüne hizmet vereceğini söyledi. Tarafların ulaştırma ve havacılık alanındaki iş birliklerine değinen Arslan, gerek demiryolları, gerek havayolu konusunda Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaklarını belirtti. Arslan, ulaştırma alanında iki tarafın aldığı mesafenin diğer alanlara da örnek olacağını kaydederek, hızlı taşımacılık yapılması için güzel mesafeler aldıklarını, ekiplerin çalıştığını anlattı.

 

 

“ÖNEMLİ İLERLEME KAYDETTİK”

 

AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc da, son bir yılda Arslan ile yaptıkları üçüncü toplantı olduğunu belirtti. Bu bağlamda ortak projeleri üst düzey diyalog vasıtasıyla hayata geçirdiklerini dile getiren Bulc, görüşmede hali hazırda süreci devam eden ortak projeleri ele aldıklarını kaydetti. Bulc, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ulaştırma alanındaki konuları da görüştüklerini kaydederek, bu alanlarda önemli ilerleme kaydettiklerini söyledi.

 

 

“ELEKTRİKLİ HALE GELMESİNİ AMAÇLIYORUZ”

 

Bulc, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı projesine ilişkin de “Yapmış olduğumuz bu demiryolu projesi bütün denizleri birbirine bağlayan bir proje. Kuzey Denizi'ni, Baltık Denizi'ni, Akdeniz'i ve Karadeniz'i birbirine bağlıyor. Dolayısıyla da Türkiye'nin bu anlamda, ulaştırma alanında doğu ile batı arasındaki tarihten gelen kavşak olma özelliğini günümüzde devam ettirmesine katkı yapan bir proje. Bu projeyi yaparken sadece bağlantı sağlamayı değil karbon emisyonlarının azaltılması ve demiryollarının elektrikli hale gelmesini amaçlıyoruz” dedi.

 

 

“DAHA DERİN İŞ BİRLİĞİ YAPACAĞIZ”

 

Heyetler arası görüşmelerde yol güvenliğini, yük taşımacılığını karayolundan demiryoluna kaydırmak gibi konuları ele aldıklarını ifade eden Bulc “Bundan sonrası için de çok daha derin iş birliği yapacağımız konusunda mutabık kaldık. Havacılık alanında bundan sonra daha derin ve daha fazla iş birliği yapma konusunda taahhütlerimizi gerçekleştirdik. Kapsamlı havacılık anlaşmasının müzakerelerin tamamlanıp yürürlüğe girmesi konusunda karşılıklı taahhütlerimizi ortaya koyduk” dedi. Türkiye ile AB arasında daha öncekilerden farklı olarak otonom mobilize, dijitalleşme, karbon salınımını azaltma gibi alanlarda yeni iş birlikleri yapma kararı aldıklarını anlatan Bulc, tarafların ortak projelerle gezegenin, insanların geleceğine daha iyi çalışabileceği ortama katkı sunacağını belirtti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU