Köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü kutlandı

Köylerde görev yapacak öğretmen yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihinde kurulan Köy Enstitülerinin 78'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Tekirdağ'da etkinlikler düzenlendi.

GÜNDEM 17.04.2018 18:41:00 0
Köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü kutlandı

Etkinliklerde projenin mimarı olan dönemin Milli Eğitim Bakanı Ali Hasan Yücel de anıldı. Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü etkinlikleri, Tekirdağ Valiliği önünde gerçekleşen Çelenk Sunma Töreni ile başladı. Törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Hasan Ali Yücel’in kızı Gülümser Yücel, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çelenk sunma törenin ardından Süleymanpaşa’da Hasan Ali Yücel Meydanının açılışı da yapıldı.

 

 

BÜST AÇILDI

 

Etkinlikler kapsamında Hürriyet Mahallesi Öğretmenler Parkı’nda büst açılırken, Köy Enstitüleri Kuruluş Yıldönümü ve Hasan Ali Yücel Anma Etkinliklerinin sonuncusu Ticaret ve Sanayi Odası’nda  düzenlendi. Törende konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka “Bugün çok önemli bir gün. Ulu Önderimiz Atatürk, Amerika’nın eğitim filozofu denilen John Dewey’i davet etmesi ve kendisinden yeni Türkiye’nin eğitim programı konusunda bir rapor hazırlamasını istediğini John Dewey en büyük yardımı Hasan Ali Yücel’den aldığını biliyoruz. Bu rapor sonucunda bazı şeyler gelişti. Ancak yıllar geçip Köy Enstitüleri kurulduğu zaman John Dewey benim düşlerimin okulunu Köy Enstitüleri gerçekleştirdi demiştir. Günümüze gelince dünyada eğitimi nasıl daha iyi hale getirileceği tartışılıyor. Bu tartışmayı eğitim sistemi iyi olan ülkeler tartışıyor ve bu ülkeler Köy Enstitüleri benzeri bir sistemi uyguluyorlar” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ