Kanola tarlaları sarıya büründü

Trakya çiftçisinin 'Trakya'nın yeni altın sarı çiçeği' olarak adlandırdığı ve ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanola, çiçeklerinin açmasıyla tarlal

GÜNDEM 16.04.2018 12:09:00 0
Kanola tarlaları sarıya büründü

Trakya çiftçisinin 'Trakya'nın yeni altın sarı çiçeği' olarak adlandırdığı ve ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanola, çiçeklerinin açmasıyla tarlalar sarıya büründü.

 

BİO-DİZEL ÜRETİMİNDE KULLANILIYOR

 

Akgün, teknolojisi gelişmiş ülkelerde kanolanın bio-dizel üretiminde kullanıldığını ancak Türkiye'de sadece bitkisel yağ üretiminde kullanıldığını ifade ederek “Kanola ekimi, uzun yıllar önce başladı ama her yıl artmaya başladı. Eylül ayı sonunda ekiliyor, ekim yapıldıktan sonra sonbahar yağışları çok önemli. Kanola kışa kuvvetli girmeli, don olaylarından etkilenmiyor. Kanola ekimi dünyada önemli bir noktaya geldi. Dünyada teknolojisi ilerlemiş ülkelerde bio-dizel üretiminde kullanılıyor. Bizim ülkemizde daha çok yemeklik yağ olarak kullanılıyor. Biz yağ açığını kapatmış olsak bio-dizel üretiminde kullanılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

“KURAKLIĞA DAHA DAYANIKLI”

 

Devletin gerekli desteği sağlaması durumunda kanola ekiminin daha çok artacağını dile getiren Akgün, “Devletimiz tarafından gerekli değişiklikler yapıldığında en üst düzeyde ekimi yapılacak” dedi. Kanola kış bitkisi olduğu için çok fazla yağış olmadığı ilkbahar döneminde de çok verimli bir ürün olduğunu kaydeden Akgün “Edirne 15 dönümü merkez olmak üzere yaklaşık 90 bin önümde kanola ekimi yapılıyor. Bölgeye baktığımız çok geniş alanda ekimi yapılıyor. Çiftçileri memnun eden ürünlerden bir tanesi kanola. Ayçiçeği ile kıyaslanırsa masrafları aynı ancak kuraklığa daha dayanıklı olması ön plana çıkıyor” dedi.

 

TEŞVİK ETMEK GEREKİYOR

 

Kanola ekimi yapan çiftçiklerden Arif Denizli, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Köylerde neredeyse herkesin kanola ekmeye başladığını dile getiren Denizli “Tek sorun ilaçlaması ve ilaçlama maliyeti. Ayçiçeğin alternatifi olarak ekiliyor. Çiftçi tarlasını boş bırakmak istemiyor. Buğday ve ayçiçeği alımları da düşük. Mazot neredeyse 6 lira oldu. Çiftçi girdilerinin düşürülmesini istiyor, çiftçimizi buna teşvik etmek gerekiyor” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ