İşçi hakları masaya yatırıldı

Petrol iş Sendikası tarafından Çerkezköy Kent Konseyi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde işçi hakları masaya yatırıldı.

GÜNDEM 15.04.2018 18:09:00 0
İşçi hakları masaya yatırıldı

14.00-16.00 saatleri arası  düzenlenen panele konuşmacı olarak Petrol İş Mali Sekreteri Turgut Düşova, Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu ve Petrol İş Avukatı Sevgi Kalan katıldı.

 

 

ÖNEMLİ BİR SANAYİ KENTİ

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Umut-Sen Çerkezköy Temsilcisi Başaran Kurt, sendikalaşma, işçi hakları gibi bir çok konuda bilgiler verdi. Petrol-İş Sendikası Mali Sekreteri Turgut Düşova da panelde yaptığı konuşmada “Çerkezköy Türkiye’nin önemli bir sanayi kenti. Her geçen gün hızla artan nüfusu karşısında kentte büyük bir toplantı salonunun olmaması Çerkezköy’e yakışmıyor” dedi.

 

 

“ÇERKEZKÖY’DE GERÇEK ANLAMDA SAĞLANAMIYOR”

 

Tekirdağ’daki sanayi kuruluşlarında 250 bin çalışanın olduğunu söyleyen Düşova “Sendikalaşma durumuna baktığımızda bu 250 bin çalışandan yüzde 16’sı sendikalı. Çerkezköy bölgesi bizim sendikamız açısından çok önemli bir yeri var. Sendikalı olmak, iş yerindeki çalışma koşullarının, iş güvencesinin, işçi sağlığına ait sorunların ortadan kaldırılması, tüm alınacak hakların ve taleplerin işçi tarafından belirlenmesi ve sendikanın işçi tarafından yönetilmesi demektir. Çerkezköy’de maalesef bu gerçek anlamda sağlanamıyor” dedi.

 

 

“ÖRGÜTLENMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK”

 

Düşova, Türkiye’de işçilerin örgütlenmesinin önünde birçok engelin olduğunu da ifade ederek “Sendikalaşma konusunda birçok engeller var ayrıca bunun yanında yoksulluk, işçilerin sendikalı olması durumunda sermaye tarafından işten çıkarılmaları ve işten atılma tehdidi en büyük engeldir. Sendikaların, işçilerin örgütlenmekten başka çaresi yok” dedi. Düşova  sendikalı olmanın önünde engeller olduğunu da belirterek, “Onurlu ve hak edilen çalışma koşullarının hayata geçirilmesi sendikalaşmadan geçmektedir. Ancak sendikalı olmanın önünde de bir çok engeller var. Sendikalı olmak için birlik ve beraberlik içinde olmak ve dolayısıyla kenetlenmek ve yılmamak gerekiyor” dedi.

 

 

 TÜRKİYE’DE 16 MİLYON ÇALIŞAN VAR

 

Türkiye’de resmi kayıtlara göre 13 milyon çalışan işçinin olduğunu kaydeden Düşova  “Bu çalışanların 1 milyonu sendikalı. Ayrıca 3 milyon işçi de kayıt dışı çalışıyor. Yani 13 milyon resmi çalışanla birlikte 16 milyon çalışan işçi var. Şu anda bunun 1 milyon 700 bini sendikalı işçi. Bu da yüzde 12 seviyesinde” dedi. Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu ve Avukat Sevgi Kalan da yaptıkları konuşmada, işyerlerinde çalışanların haklarını almaları açısından sendikalı olmaları gerektiğini ve örgütlü çalışan işyerlerinde çalışanların çalışma koşulları başta olmak üzere tüm sosyal haklarını da elde ettiklerini ve ücretlerine de artış yapıldığını ancak sendikasız çalışanların ise hiçbir sosyal hakkının olmadığı ve iş güvenliğinde bulunmadığını kaydetti.   

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU