Bakanlık Yemiş Kapanı Hanı projesini iptal etti

Mimar Sinan'ın ölümünün 430'uncu yılı nedeniyle Edirne'de Selimiye Camisi önünde bulunan Mimar Sinan Anıtı önünde tören düzenlendi.

GÜNDEM 9.04.2018 20:16:00 0
Bakanlık Yemiş Kapanı Hanı projesini iptal etti

Törenin ardından açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Mimar Sinan'ın bilinen tarafıyla 375 tane esere imza attığını belirterek “Bu 375 eserin 374'ü Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde ama en muhteşemi, en güzel en harikuladesi ve Mimar Sinan'ın ifadesiyle 'Ustalık eseri' ki bence ustalık eserinin de ötesinde dahilik eseridir Selimiye. Gelip bu eseri Edirne'ye yapıyor.  Bu anlamda Mimar Koca Sinan'ı sadece 9 Nisan'da değil her gün şükranla rahmetle yad etmek, aziz hatırasının önünde saygıyla eğilmek gerekiyor" dedi. Belediye olarak yaklaşık 3,5 yıldır, Selimiye Camii Külliyesi'nin ve etrafının Edirne'ye, Mimar Sinan'a ve Selimiye Camii'ne yakışacak bir biçimde düzenlenmesi için çaba sarf harcadıklarını belirten Gürkan “Bununla ilgili daha önce UNESCO tarafından da kabul edilmiş ama tozlu raflarda beklemeye alınmış bir proje var. Bu projeyi yeniledik. UNESCO'nun ve dünya mimarlık tarihinin beklentilerine uygun olarak, Selimiye'yi daha çok öne çıkaran, Selimiye'nin siluetini etkilemeyen, gölgelemeyen bir rekreasyon projesi alanı yaptık. Bu proje Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ile birlikte hazırlandık” dedi.

 

 

İPTALİNE KARAR VERİLDİ

 

Kurtarma kazısının bittiğini ve Yemiş Kapanı Hanı'nı ortaya çıkarttıklarını belirten Gürkan “Çalışmalar tam bitme aşamasına geldi; rekreasyonda kullanılacak malzemelerin kurul tarafından sadece onaylanması kaldı. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü hala tam olarak çözemediğimiz bir amaçla Ankara'da bulunan Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu'na itiraz etti. Bu 7-8 ay kadar sürdü. Tabi bir itiraz söz konusu olanca Yemiş Kapanı Hanı Projesi'ne bizim de rekreasyon projemiz de durduruldu. Geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu bir karar verdi ve Koruma Bölge Kurulu'nun hazırladığı Yemiş Kapanı Hanı'nın Koruma ve Konservasyon Projeleri'nin iptallerine karar verdi” dedi. 

 

Haber / Ruşa ELMA