Yılda 300 ton mangal kömürü üretiyorlar

Saray Sefaalan Mahallesi'nde mangal kömürü üretimi yaparak geçimlerini sağlayan ve yılda 300 ton mangal kömürü üreten vatandaşlar, devletin kendilerine destek vermesini istedi.

GÜNDEM 4.04.2018 16:11:00 0
Yılda 300 ton mangal kömürü üretiyorlar

Saray’ın 1200 nüfuslu Sefaalan Mahallesi sakinleri, yılda 300 ton mangal kömürü üretimi yapıyor. Sefaalan Mahallesi Muhtarı Mehmet Özmen, “Biz orman köyüyüz. Trakya'nın yaklaşık yüzde 40 mangal kömürü ihtiyacını karşılıyoruz. Yılda da 300 tona yakın üretim gerçekleştiriyoruz. Kömür işi meşakkatli ve zor bir iş. Bunun devlet tarafından da desteklenmesi gerekiyor düşüncesindeyim. Kömür üretimi yapanların yanında köylülerimiz de yevmiyeli olarak çalışıyor" dedi.

 

 

“DEVLETİN DESTEK OLMASINI İSTİYORUZ”

 

Yaklaşık 24 yıldır mangal kömürü üretimi yaptığını, artan maliyetlerin kendilerini zor durumda bıraktığını dile getiren Nihat Barış “Odunun kesilmesi, toplanması ve yaklaşık 1 ay süren çalışma sonunda mangal kömürü haline getirilmesi büyük emek istiyor. 90 ton odundan sadece 13 ton mangal kömürü üretebiliyoruz. Devletin bize destek olup teşvik vermesini istiyoruz. 1 ton mangal kömürünün toplam maliyeti 2 bin lira. Bunun bir de 150 lira poşetleme parası var. Biz tonunu 2 bin 200 liradan satıyoruz ve sadece ton başına 50 lira kazanıyoruz” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ