Tekirdağ'da 4 milyon 200 dekar tarım arazisi var

Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Programı etkinliği düzenlendi. Muratlı Yeşilsırt Mahallesi'nde d?

GÜNDEM 1.04.2018 18:59:00 0
Tekirdağ

Etkinlikte konuşan Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca “Bu mahallede çok güzel bir proje uyguladık. Buradaki ilgi ve alaka bizi mutlu etti. İlimizde 4 milyon 200 dekara yakın bir tarım arazimiz var. Bu araziden bir yıl buğday, bir yıl da ayçiçeği alıyoruz.  Yıllardır bu şekilde süren tarım anlayışı dolayısıyla arazilerimizdeki kriterlerde bir takım düşmeler meydana geldi. Bu kriterlerden en önemlisi organik madde. Bu madde normalde yüzde 3 olması gerekirken Tekirdağ'ın da dahil olduğu Trakya topraklarında yüzde 1'in altına düştü. Bu oran çok çeşitli sıkıntılara neden oldu. Bizler de il müdürlüğü olarak bu konuda nasıl önlemler alırız, çiftçimizi nasıl bilinçlendiririz diye düşündük. Organik madde demek toprağın gücü kuvveti demektir. Biz de bu amaçla bakanlığımızın uygulamada olan `Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması' projesini için harekete geçerek uygulamaya koyduk. Bu projede esas amaç toprak ve su kalitesinin korunması ve erozyondan korunmasıdır” dedi.

 

 

“HAYATA GEÇİRMEYE DEVAME DECEĞİZ”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması projesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek "Bizler yerel yönetimler olarak tarımsal hizmetler konusunda ciddi yatırımlar yaptık.  Gün geçtikçe daha fazla yatırımı hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi. 

 

 

“GELECEK TARIMDA”

 

Toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da “Mahalle sakinlerimizin böylesi bilimsel bir çalışmaya katkı sunmaları bizi çok mutlu etti ve onurlandırdı. Bizler yaptığımız işleri bilim ve proje ile bütünleştirirsek hem alacağımız verim yüksek olur hem de gelirimiz artar. Bu çalışma diğer mahallelerimize de örnek olacaktır. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması projesi, Trakya'nın kanayan yarası olan toprağın giderek güçsüzleşmesini önleyecek güzel bir çalışma. Gelecek toprakta, gelecek tarımda” dedi. Konuşmaların ardından slayt eşliğinde ÇATAK projesinin detayları anlatıldı.

 

Haber / Ayşenur AYDIN