Çocuklarımıza yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır

Mika-Der'in Kapaklı'daki çocuk rehabilitasyon merkezinin açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Bir toplumda çocuğa verilen değer müreffeh toplum olmanÄ?

GÜNDEM 23.03.2018 17:28:00 0
Çocuklarımıza yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır

Geçmişlerinde yaşadıkları ağır travmalar nedeniyle hayata küsmüş, suça meyilli, dezavantajlı çocukların rehabilite edilerek hayata yeniden kazandırılacakları Mika-Der’in ilk çocuk rehabilitasyon merkezi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışa Bakan Kaya'nın yanı sıra Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Metin Akgün, Mustafa Yel ile Ayşe Doğan, iş insanları Hacı Sabancı, Arzu Sabancı, Ali Ağaoğlu, dizi oyuncusu Gözde Kansu ile iş, sanat ve spor dünyasından birçok davetli katıldı.

 

 

“10 YIL ÖNCE BİR FİDAN DİKTİK”

Açılışta konuşan Mika-Der Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Ercan “Bugün, bizim için çok beklediğimiz, önemli ve özel bir gün. 10 yıl önce Mika-Der adında bir fidan diktik. Bu fidan tuttu, yeşerdi, gölgesini, meyvesini minik kalplere adayan bir ağaç oldu. Bu proje 2 buçuk yıl sürdü. Çok emek ve çaba harcandı. Sayısız toplantılar, uykusuz bırakan bütçe hesaplamaları. Tekirdağ-İstanbul arası seferleri, 'ya olmazsa korkusu'. Ama oldu, başardık. Ancak bu başarının tamamının Mika-Der'e ait olduğunu söylemek haksızlık olur. Geçen yıl Ay Yapım, Show TV, İçerde dizisi ve oyuncularıyla Mika-Der İçerde adıyla 6 ay süren kapsamlı bir proje yürüttük. Bu kurumun bu hale gelmesinde başarının mimarlarından biri de isimleri bu projenin ürünü olan İçerde binasındaki panoda isimleri yazılan partnerlerimiz ve yüce gönüllü bağışçılarımızdır” dedi.

 

 

“ÜLKEMİZİN YARINLARINA BİR ARMAĞAN OLUR”

Bu başarının yoğun çalışma temposuna rağmen 'sizinleyiz' diyen sanatçıların, oyuncuların başarısı olduğunu kaydeden Ercan “Bu başarı iki yıl üst üste Mika-Der için, bu çocuklar için sahne alan Kenan Doğulu'nun başarısıdır. Bu başarı bu inşaat tasarlayan kotaran ellerin başarısıdır. Bu başarı buraya maddi, manevi her türlü desteği sağlayan herkesindir. Dilerim bugün açılacak olan Kapaklı Mika-Der Rehabilitasyon Çocuk Destek Merkezi'nin kapısı minik kalpler adını verdiğimi çocuklarımızın temiz, pırıl pırıl geleceklerine, umuda açılan kapı olur. Ülkemizin yarınlarına bir armağan olur” dedi.

 

 

“ÇOCUKLAR BİZLERE EMANET”

Açılışta konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan da “Devlet-millet buluşmasına hep birlikte şahit olduk. Bu güzel buluşmanın devamını tüm camialarda temenni ediyoruz. Bu çocuklarımız tüm Tekirdağlılarla birlikte bizlere emanettir” dedi. Açılışta Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da konuşma yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın son yıllarda çocuk, aile, şehitlerimiz, engellilerimiz ve ülkemizin birçok konusunda hizmetler veriyor. Tekirdağ'da çocuklarımıza ve engellilerimize, şehit aileleri ve gazilerimize yönelik güzel çalışmalar oluyor. Bu çalışmaların halkımızla birlikte böyle bir tesisle taçlandırılması ayrı bir anlam taşıyor. Tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

 

 

“ÇOCUKLARI GELECEĞE HAZIRLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Çocukların geleceğine yapılan bu yatırıma destek verenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da “Bir toplumda çocuğa verilen değer müreffeh toplum olmanın temel koşullarından biridir. Biz inanıyoruz ki sağlıklı nesiller, ancak sağlıklı çocuklar yetiştirdiğimiz sürece olacak. Çocuklarımızın yüzündeki her tebessüm bu ülkenin bir umudu. Biz çocuklarımızın yüzünü güldürmek üzere gece gündüz demeden çalışıyoruz. Çocuklarımızı umutla  geleceğe en güzel şekilde hazırlamanın derdi ve çabası içerisindeyiz” dedi.

 

 

“TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ”

Bu konuda milletin her bir ferdine ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düştüğünü söyleyen Bakan Kaya “Yaşadığımız çağın bugün değişen dünyanın sorunlarıyla mücadele etmek, elbette kolay değil. Bu sorunlardan en fazla etkilenen de yavrularımız ve evlatlarımız, milletimizin çocukları. Biz her türlü risklere karşı savunmasız olan çocuklarımızın korunması toplumumuzun en önemli sorumluluğu olan çocuklarımız için hep birlikte millet-devlet el ele çalışmak durumundayız. Biz bakanlık olarak çocukların, çocukluktan başlayıp gençlik dönemlerine kadar hayata en iyi şekilde hazırlanmaları ve korunları için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” dedi.

 

 

SON DERECE KIYMETLİ MERKEZLER

Bu konudaki çok önemli çalışmalarından bir tanesinin de bugün birinin açılışını yaptıkları Çocuk Destek Merkezleri olduğunu söyleyen Kaya “Suça sürüklenen, suç mağduru olan, madde bağımlısı olan, sokak geçmişi olan yada refakatsiz olan çocuklarımızın rehabilitasyonunu sağladığımız, son derece kıymetli merkezler. Her çocuğumuz için destek merkezlerimizde bireyselleştirilmiş bakım ve koruma hizmeti sağlıyoruz. Çocuklarımızın maddi ve her birine psiko-sosyal destek ihtiyaçlarını ayrı ayrı karşılıyoruz. Topluma uyum sağlamalarına yönelik çok yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Aynı zaman yeteneklerine ve isteklerine göre sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere de düzenli katılmalarını sağlıyoruz.  Bakanlığımızın tüm hizmet kuruluşları aslında çok önemli görevler ifa ediyor ama bunların içerisinde Çocuk Destek Merkezlerini çok ayrı görüyorum. Buraları çocuklarımızın tam anlamda hayata kazandırıldığı, topluma rehabilite edilmiş olarak bireyler kazandırılan merkezler olarak görüyorum” dedi.

 

 

“108 BİN ÇOCUĞUMUZU DESTEKLİYORUZ”

Bugün 36 ilde 66 Çocuk Destek Merkezi'nin bulunduğunu söyleyen Kaya “Mika-Der'in verdiği katkı çok önemli. Bu merkezde topluma kazandırılacak bireyler yetişecek.  Biz istiyoruz ki hiç bir çocuğumuz ihmal ve istismarın içerisinde olmasın, maruz kalmasın ama ihmal ve istismar mağduru çocuklarımızı da en iyi şekilde rehabilite etmek, hayata kazandırmak bizim görevimiz. Biz bakanlık olarak çocuklarımızın sağlıklı gelişimini aile ortamlarında yaşamalarıyla öncelikli olarak mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla ailelerinin ekonomik yoksulluğu nedeniyle çocukların ailelerinden kopmasının önüne geçiyoruz. Bugün bakanlık olarak 108 bin çocuğumuzu ailesinin yanında, ekonomik olarak destekliyoruz. Yani hiç bir çocuğumuzun sadece ekonomik sebepler yüzünden ailesinden ayrılmasını istemiyoruz. Her çocuk ailesinin yanında yetişsin istiyoruz. Koruyucu aile modeli, evlat edindirme hizmet modelimizle birlikte birer sıcak yuvaya kavuşmasını istiyoruz. 5728 çocuğumuz koruyucu aile yanında bir sıcak yuvada hayata hazırlanıyor” dedi.

 

 

“ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRDİK”

2017 Haziran ayında bakanlık olarak çok önemli bir dönüşümü gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Kaya “Ülkemizdeki çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları dönemini tamamıyla kapattık. Artık çocuklarımız çocuk evleri yada sevgi evleri sitesi dediğimiz ev ortamında özel ilgiyle hayata hazırlanıyor. Korumamız altında bulunan 14 bin çocuğumuz artık ev sıcaklığını yaşayarak daha bireyselleştirilmiş özel ilgi ve bakım alacakları ortamlarda yaşayacaklar. Çocuklarımızın sportif kültürel sosyal etkinliklere katılmasını çok önemsiyoruz. Onları değerler eğitimi ile buluşturuyoruz. Çocuklarımızı topluma ne kadar çok kazandırırsak millet olarak o kadar güçlü olacağımıza inanıyoruz. Çocuklarımıza yapılan yatırımın, milletimizin geleceğine yapılan yatırım olduğuna inanıyoruz. Çocukları korumak onların sorumluluğunu üstlenmek onları eğitmek, geleceğe güvenle hazırlamak bizim ülkemizin kaderini de etkiliyor. Bunu biliyoruz, bunun bilincinde ve sorumluluğunda olarak çocuklarımıza çok özel ilgi ve ihtimam gösteriyoruz” dedi.  

 

 

KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ’NİN AÇILIŞINA KATILDI

Kapaklı’daki açılışın ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Özel Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Kreş ve Gündüz Bakımevi’nin açılışına katıldı. Açılış kurdelesinin kesiminin ardından kreşi gezen Bakan Kaya, ÇOSB Başkanı Sözdinler’den kreş hakkında bilgi aldı. Kreşi çok beğendiğini dile getiren Bakan Kaya, “Türkiye genelinde yer alan 300 organize sanayi bölgesine 300 kreş kazandırma konusunda bir proje hazırladık. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi tarafından yaptırılan kreş örnek olarak değerlendirilebilecek” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ - Gülveren ALTUNOĞLU