Susuz bir hayat düşünülemez

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından Çerkezköy'de 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla program düzenlendi. TESKİ Genel Müdür Vekili İbrahim Feyzi Ünal "Türkiye suyun bol olduğu b

GÜNDEM 22.03.2018 18:39:00 0
Susuz bir hayat düşünülemez

22 Mart Dünya Su Günü, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda program düzenlendi.

 

 

TESKİ SU GÜNÜNÜ KUTLADI

 

Dün saat 13:00’da düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Su Günü dolayısıyla hazırlanan video gösterimi ile başladı. Programda konuşan TESKİ Genel Müdür Vekili İbrahim Feyzi Ünal “Türkiye suyun bol olduğu bir ülke değil. Tekirdağ’da da su ihtiyacını yer altı sularından karşılıyoruz. Su kaynaklarımız gittikçe azalıyor. Bu nedenle TESKİ yer üstü su kaynakları kurulması yoluna gidiyor. Su kaynakları bizim için önemli. Bu havzaların kirlenmemesi konusunda ciddi gayret içerisindeyiz. İçme sularını klorluyoruz. Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun değerleri açısından Türkiye 3’üncüsüyüz” dedi.

 

 

“ALTYAPI OLMADAN SAĞLAM BİR GELECEK SÖZ KONUSU DEĞİL”

 

Suyun temin edilmesinin yeterli olmadığını, atık suların da arıtılarak doğal ortama verilmesi gerektiğini kaydeden Ünal “TESKİ’den önce günde 4600 metreküp su arıtılırken, şimdi günlük 192000 metreküp suyu arıtıyoruz. Çerkezköy’ün sularını da bir hafta 10 gün içinde arıtma tesisine vereceğiz” dedi. TESKİ’nin bugüne kadar 2045 kilometre hat döşediğini kaydeden Ünal “Bu kolay bir şey değil. Zaman zaman vatandaşlarımız çamurdan rahatsız oluyor. Ama altyapı olmadan sağlam bir gelecek söz konusu değil” dedi.

 

 

SANAYİNİN SUYU DAHA İYİ KULLANMASI LAZIM

 

350 bin civarında olan abone sayısını 500 binlere çıkardıklarını, kayıp kaçak oranını da yüzde 50’lerden yüzde 35’lere düşürdüklerini kaydeden Ünal “Su, tasarruf edilmesi gereken bir konu. Susuz bir hayat düşünülemez” dedi. Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Uğur Erem de, Çerkezköy’ün bir sanayi kenti olduğunu ifade ederek “Çerkezköy’de yüzey sularımızın yetersizliği,  yetersiz olan yer altı sularının sanayi tarafından özellikle tekstilde hoyratça kullanılması nedeniyle su daha değerli hale geldi. Sanayinin su konusunda daha duyarlı olması ve suyun daha iyi kullanılması lazım” dedi.

 

 

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

 

Termik santral konusuna da değinen Erem, “Bu termik santralin suyunun nereden taşınacağını ve çıkan suyun nereye deşarj edileceğini yetkililerin bir kez daha düşünmesini ve bu işi Çerkezköy’ün başına sarmamalarını istiyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam edecek” dedi. Emekli bir eğitimci olan Uğur Erem, su tasarrufu için okullarda da sensorlu musluklar yapılmasını önererek “Bu konuda biz de belediye olarak elimizden gelen katkıyı veririz” dedi.

 

 

“UMUDUMUZ ÇOCUKLAR”

 

Programda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral da, suyun dünya için hayati bir önem taşıdığını ifade etti. Yer altı sularının, akarsuların, göllerin, israf, kirlilik ve artan su tüketimi nedeniyle azaldığını kaydeden Güral “Suyun temininden tüketimine kadar olan süreci çok iyi planlamak gerekiyor. TESKİ’ye bu çalışmaları için teşekkür ediyorum. Umudumuz çocuklar. Onlar eğitilirse, onlar da ailelerini eğitir. Gelecek nesilleri de su ihtiyacını düşünerek hareket etmeli ve gerekli duyarlılığı göstermeliyiz” diye konuştu. TESKİ’de görevli Çevre Mühendisi Gülçin Doğan da sunum yaptı. TESKİ Çocuk Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Sıla Topaloğlu Çocuk Meclisi’nin çalışmaları ile ilgili bilgi verirken, çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu da “Dünya Su Gününde Su Güvenliğimiz” konulu sunum yaptı. Program Çorlu Başakşehir Koleji öğrencilerinin “Su tasarruf mahkemesi” adlı skeçleri ile devam etti.

 

 

ÖĞRENCİLER DE KATILDI

 

Programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral, Çerkezköy Belediye Başkan Vekili Uğur Erem, Kapaklı belediye Başkan Vekili Kemal Kenar, TESKİ Genel Müdür Vekili İbrahim Feyzi Ünal, TESKİ Genel Müdür Yardımcıları Dr. İbrahim İçöz, Nilgün Marmara, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, TESKİ yönetim kurulu üyeleri, daire başkanları, çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu ile Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu, Mevlana İlkokulu ve Atatürk İlkokulu’ndan öğrenciler katıldı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU