Geldiler, gördüler, döndüler

Kapaklı Anadolu Lisesi'nde 18 Mart Çanakkale Zaferi 103. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Programı düzenlendi. Programda konuşan Okul Müdürü Mustafa Türk "Vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır öden

GÜNDEM 19.03.2018 16:58:00 0
Geldiler, gördüler, döndüler

Kapaklı Anadolu Lisesi'nde 18 Mart Çanakkale Zaferi 103. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Programı düzenlendi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Dün saat 10:30’da düzenlenen programa, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Murat Sevgi, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Fevzi Bayram, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Saadet Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Hasan Karakoç, Kapaklı Müftüsü İsa Aktaş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilcisi İbrahim Çetintaş, Okul Müdürleri, öğrenciler ile birlikte birçok vatandaş katıldı.

 

 

“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ”

Saygı duruşu ve okul müzik öğretmeni Ahmet Artuğ Demirel yönetiminde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, günün anlam ve önemini belirten konuşma, ödül töreni, öğrenciler tarafından hazırlanan türkü ve şiirlerin okunması, 1934 yılı Anzak anma törenine Mustafa Kemal Atatürk'ün gönderdiği mesajın okunması ve Kapaklı Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan 'Çanakkale Geçilmez' adlı piyesin sunumu ile devam etti. 

 

 

“GELDİLER, GÖRDÜLER VE DÖNDÜLER”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kapaklı Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk “Biz bugün bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanları Çanakkale şehitlerini anmak üzere buradayız. 103 yıl önce, yüz binlerce vatan evladı, bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağrılmıştır. Amacımız geçmişteki savaşların zaferleriyle mutlu olmak değil, eğer amaç vatan savunmasıysa, eğer amaç hürriyet davasıysa bir ölüm kalım mücadelesiyle buna savaş diyemezsiniz ve bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deseler ki, Çanakkale’yi üç kelimeyle anlatın. Derdim ki, geldiler, gördüler ve döndüler… Evet geldiler. Yıl 1915 Birinci Dünya Savaşı; Osmanlı Devleti dünyanın en büyük devletleriyle mücadele ediyor. İngiltere, Fransa, Avustralya, Rusya ve beraberinde getirdikleri binlerce sömürge askeri, Osmanlı’nın kalbine giden boğaz yoluna pençelerini sarkıttı. Çünkü; amaçları İstanbul’du. Başkent İstanbul alınırsa Osmanlı tarihe karışacak ve Türk milleti bu topraklardan atılacaktı. Evet geldiler, ama ben diyorum ki gördüler. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil. Onlar 1071’den beri geliyorlar. Bin yıldır bu milleti bu topraklardan atmak için geliyorlar. Bu sefer top yekun geldiler. Gemileriyle, toplarıyla tüfekleriyle geldiler. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki ‘Ben esir yaşamaktansa, özgür ölmeyi yeğlerim’ diyen insanların ruhudur” dedi.

 

 

“VATAN ÖZGÜRLÜKTÜR, VATAN HÜRRİYETTİR”

Konuşmasına devam eden Türk, “Davaları büyüktü, vatan davasıydı. Coğrafya parçası başka bir şeydir. Ama toprak kanla yoğrulmuşsa, canla ödenmişse bedeli, artık adı vatandır. Ben diyorum ki; vatan özgürlüktür, vatan; hürriyettir. Ben özgürlük istiyorum, bu bayrağın altında konuşuyorsam, şuan ve hepiniz ciğerlerinize bu nefesi çekiyorsanız bir bir unutmayın, birileri nefesini kaybettiği içindir. Biz bu özgürlüğü yaşıyoruz ve o yüzden nereden geldiğimizi ne yapmamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Ve döndüler diyorum. Çanakkale öyle bir yer ki, yokluk varlığı yenmiştir, maneviyat maddiyatı yenmiştir. Özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Esaretin zincirini kırmıştır. Ve o gidenler, o yüz binler, canlarını hiç düşünmeden bu toprağa verenler için yüce Allah diyor ki ‘Onlara ölüler demeyiniz, onlar diridiler’ ve ben diyorum ki, şuan bizi izliyorlar ve buradalar, yanımızdalar ve onların taşıdığı o asil ruh biliyorum ki bizim damarlarımızdadır. Damarlarımızdaki bu asil ruhtan aldığımız güçle tüm dünyaya ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdedir’ diyerek haykıracağız” dedi.

 

 

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından 'Çanakkale Savaşı' konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmanın birincisi, ‘Vatan Uğruna’ adlı kompozisyonu ile Ahmet Can Koç, ikincisi ,‘Vazgeçenler’ kompozisyonu ile Haluk Yılmaz’ ve üçüncüsü ‘Çanakkale Geçilmez’ kompozisyonu ile Aslınur Erdem oldu. Aslınur Erdem’e ödülü İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Haluk Yılmaz’a ödülü Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Ahmet Can Koç’a ise ödülü Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer tarafından verildi. Öğrenciler tarafından hazırlanan türkü ve şiirlerin okunmasının ardından 1934 yılı Anzak anma törenine Mustafa Kemal Atatürk'ün gönderdiği mesaj okundu. Kapaklı Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan 'Çanakkale Geçilmez' adlı piyes de ilgiyle izlendi. Piyesin sonunda ay yıldızlık bayrak açan öğrenciler ayakta alkışlandı.

Haber / Özge MERİÇ