Bir hilal uğruna 250 bin güneşin battığı yerin adıdır Çanakkale

 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü yılı ve Çanakkale şehitlerini anma günü dolayısıyla  Çerkezköy Şehitliği'nde çelenk sunma töreni düzenlendi. Çelenk sunma tör

GÜNDEM 18.03.2018 20:46:00 0
Bir hilal uğruna 250 bin güneşin battığı yerin adıdır Çanakkale

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yılı ve Çanakkale şehitlerini anma günü dolayıyla saat 10:30’da Çerkezköy Şehitliği’nde çelenk sunma töreni düzenlendi.

 

ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI

 

Program Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Çerkezköy Belediyesi ve Türkiye Muharip gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenklerinin sunumu ile başladı. Saygı atışı eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tank Kurmay Binbaşı İlhan Uzungöz yaptı. Uzungöz “Bugün 18 Mart. Bugün teknoloji ve azmin kıyasıya mücadelesine, kahramanlığın korkaklığı ortadan kaldırışına, yiğitlik ile namertliğin kavgasına, zaferin mertlikle kucaklaşmasına, ölümün şehitlikle yücelmesine neden olan ve ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir dahiyi ortaya çıkaran bir gündür. Bugün Çanakkale’nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin,  Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Bugün barutun kanla, kanın canla, canın vatanla, vatanın bayrakla destanlaştığı gündür. Bugün, tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan Türk milletinin kahraman evlatlarınca kazanılan, yakın tarihimizin şan ve şeref sayfalarından birini oluşturan Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıldönümünü onurla, gururla ve heyecanla kutladığımız gündür” dedi.

 

“MANEVİ DEĞERLERİN EN KUTSALIDIR”

 

Türk Milletinin tarihi yolculuğunda birçok coğrafyayı yurt edindiğini kaydeden Uzungöz “Sayısız devletler kurmuştur. Vatanın ifade ettiği anlam Türk milleti için büyüktür. Vatan maddi anlamda bir toprak parçasıdır. Ancak Türk milleti için bu toprak parçası manevi değerlerin en kutsalıdır ve uğrunda her şeyin feda edilebileceği bir değerdir. Çanakkale Savaşlarının zaferle sonuçlanmasının bedeli on binlerce şehidimizin kanı olmuştur. Bu zafer Anadolu’nun dört bir yanından Çanakkale’ye gelen, vatan için canını hiçe sayan kahraman Mehmetçiklerin tek vücut olarak savaşmaları sonucunda kazanılmıştır” dedi.

 

“EN KUTSAL EMANETİ TERTEMİZ BİZE ULAŞTIRDINIZ”

 

Türk vatanının kutsallığını, Türk milletinin namusunu, Türk bayrağının şanını canından üstün tutan şehitlere de seslenen Uzungöz “Ne mutlu sizlere ki en kutsal emaneti aldığınız gibi lekesiz ve tertemiz olarak bizlere ulaştırdınız. Bugün bu kutsal emanetin nöbet sırası bizdedir. Bizler siz şehitlerimize layık olmanın bilinci içerisinde dimdik vazife başındayız. Bu bilinçle vatanımızın ve milletimizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerine karşı yürütülen mücadelemizi şehitlerimize layık olacak şekilde aynı fedakarlıkla ve cesaretle devam ettiriyoruz” dedi.

 

ŞEHİT TOPRAKLARI BULUŞTURULDU

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban Şehitlik Şeref Defterini imzaladı. Şeref defterinin imzalanmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar şehitlerin kabirlerini ziyaret ederek Sarıkamış, Çanakkale ve Kıbrıs’taki şehitliklerden alınan toprakları buradaki şehitlerin toprakları ile buluşturdu. Çerkezköy Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı’nın ettiği duanın ardından şehitlikteki program sona erdi.

 

“ÇANAKKALE TARİHİN DÖNÜM NOKTASIDIR”

 

Şehitlikteki programın ardından etkinlikler Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, bu anlamlı günde Afrin’e giren Türk ordusuna selam göndererek sözlerine başladı. Çanakkale Savaşı’nın konuşmalarla küçülecek veya büyüyecek bir savaş olmadığını kaydeden Gümüş “Çanakkale tek başına büyüktür, kocamandır, bir zaferdir, bir destandır. Tarihin dönüm noktasıdır. Asırlardır milletimizin göğsünü siper etmesidir. Çanakkale bastığımız yerleri toprak olmaktan çıkaran vatan sevdalılarının canlarını feda ettikleri yerdir. Bir hilal uğruna 250 bin güneşin battığı yerin adıdır Çanakkale. Şehitlerin sultanlarına, şehitliğe giden güzel adlı güzel yüzlü erlere özenmektir Çanakkale. Vatan içindir Çanakkale. Silahla imanı aynı tabloda tutanların hikayesidir Çanakkale” dedi.

 

“O RUH HİÇ DEĞİŞMEDİ”

 

Gümüş konuşmasını şöyle sürdürdü: “İman içindir Çanakkale. Ezanlar minarelerde susmasın, al bayrağımız göklerden inmesin diyedir Çanakkale. Kendileri kanatlanarak şahadete uçarken ardından gelenleri de aziz kılmak, hür kılmak, mümin bırakmaktır Çanakkale. Yeni destanlar yazılabilsin diyedir Çanakkale. O ruh hiç değişmedi. Çanakkale Yemen’dir, Çanakkale 15 Temmuz’dur, Çanakkale Afrin'dir. Ecdadımız dünyaya adalet dağıtmıştır. Gittiği her yere medeniyet götürmüştür. Selam Türk'ün Bayrağına, selam mazlumların feryadına koşanlara diyerek karşılanmıştır. Rabbim bizlere şehitlerimize layık evlatlar ve torunlar eylesin, onların ruhlarını incittirmesin onların şefaatlerine bizleri nail eylesin. ‘Kolsuz yaşanır, bacaksız yaşanır ama vatansız yaşanmaz’ diyen gazilerimize selam olsun”

 

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Gümüş’ün konuşmasının ardından ilçe genelinde düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini güzel okuma yarışmasında birinci olan Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Abdullatif, ikinci olan Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Aslıhan Yavuz, üçüncülüğü paylaşan Enesler Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Şeyda Nur Önal ve Kızılpınar Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Semra Tenşil’e Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban tarafından ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından Kızılpınar Anadolu Lisesi’nin hazırlamış olduğu 'Bir Destandır Çanakkale' isimli oratoryo ilgiyle izlendi. Oratoryo gösterisinin ardından program sona erdi. Halk Eğitimi Merkezi’ndeki program öncesi de Çerkezköy kaymakamlığı bünyesinde kurulan Mehteran Takımı konser verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU