103'üncü yılında Çanakkale Zaferi

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl dönümü dolayısıyla Tekirdağ'da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

GÜNDEM 18.03.2018 20:32:00 0
103

Anma töreni ilk olarak Muratlı Caddesi’nde bulunan Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirildi. Törene; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Topçu Kur. Alb. Selçuk Kubilay Karslı, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, protokol üyeleri, askeri ve mülki erkân ile şehit aileleri ve gaziler katıldı. Valilik Makamı, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın çelenklerinin sunulmasının ardından program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Tören mangası tarafından yapılan saygı atışının ardından Vali Mehmet Ceylan Şehitlik Özel Defteri’ni imzaladı.

 

ŞEHİTLİĞİ ZİYARET ETTİLER

 

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü’nde, çelenk sunma programının ardından, şehir mezarlığındaki şehitlik ziyaret edildi. Ziyarette, şehitler için dua edilmesinin ardından Vali Mehmet Ceylan ve beraberindekiler, şehit aileleri ile birlikte şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

 

 ÇANAKKALE RUHU

 

Şehitlik ziyaretlerinden sonra 18 Mart Şehitler Günü Anma Programı, Namık Kemal Üniversitesi Konferans Salonu’nda devam etti. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Sonrasında Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ökkeş Narinç tarafından “Çanakkale Ruhu” adlı konferans düzenlendi. Programa, düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edilmesi ile devam edildi.

 

YEMEKTE AĞIRLADI

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, Vali Mehmet Ceylan, şehit aileleri ve gaziler onuruna, Erdoğan Orhan Kongre Merkezi’nde öğle yemeği verdi. Yemekte konuşan Vali Ceylan “Öncelikle Afrin’de, Zeytin Dalı Harekâtında bulunan kahraman ordumuzun aziz neferlerine Allah’tan muzafferiyetler diliyorum. Türk milleti olarak arkalarındayız. Sağ salim vatan topraklarına dönmelerini Rabbimden niyaz ediyorum. Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin gününü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız” dedi.

 

“ÇANAKKALE’Yİ ÇANAKKALE YAPAN KAHRAMAN MEHMETÇİKTİR”

 

Yokluklar ve imkânsızlıklar içerisinde gerçekleşen bu savaşın sonunda elde edilen zaferin, binlerce kahraman askerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milletimize İstiklal Savaşının kazanılmasını sağlayan manevi gücü ve inancı aşıladığını kaydeden Ceylan “Bilinmelidir ki Çanakkale’yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine kadar götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçik’tir. Savaşmayı değil ölmeyi emreden komutandır. 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı’dır. Geriye dönmeyi hiç düşünmeyen, Tekirdağlı 57. Alaydır. Cepheye gönderdiği oğluna “ya şehit ol, ya gazi” demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır” dedi. “Mevzu bahis vatansa gerisi teferruattır” sözünü içselleştirmiş olan bu vakur milletin tarih boyunca gerektiği her an Ömer Halisdemir’leri, Fethi Sekin’leri, Akın Acar’ları bağrından çıkarmakta hiçbir zaman zorlanmadığını, Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece de zorlanmayacağını söyleyen Ceylan “Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN