"622 şehidimiz yok sayıldı"

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çanakkale 57'nci Şehitliği'nde 57'nci Alay askerlerinin önemli bir bölümünü teşkil eden Tekirdağlıların, isimlerinin verilmediğini belirterek tepki g?

GÜNDEM 16.03.2018 21:10:00 0

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada “Çanakkale 57. Alay Şehitliğinde, 57. Alay askerlerinin önemli bir bölümünü teşkil eden Tekirdağlılar yok sayıldı. Geçtiğimiz sene Çanakkale 57. Alay Şehitliğindeki sembolik taşlar bu yıl değiştirilerek üzerlerindeki Tekirdağlı şehitlerin isimleri kaldırıldı ve yerine farklı isimler konuldu. Yine şehitlik içerisindeki duvar üzerinde bulunan 57. Alay şehitlerinin listesinde tek bir Tekirdağlı şehidin bile ismine yer verilmedi” denildi.

 

TEKİRDAĞ’DA 622 KİŞİ ŞEHİT OLDU

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Dodurka'nın 18 Mart öncesi Belediye adına yaptığı incelemede tespit edilip başkanlığa iletilen bu durumun iyi niyetli hiçbir açıklamasının olamayacağı gibi bu isimlerin kaldırılmasının Çanakkale Savaşlarında Atatürk'ün başarılarını gölgeleme, itibarsızlaştırma çabalarının bir parçası olarak telakki edildiği ifade edilen açıklamada “Çanakkale Kara Savaşlarının simgesi haline gelen ve çoğu şehit düşen 57. Alay, Atatürk tarafından, 1 Şubat 1915'de, Tekirdağ'da, Tekirdağ ve ilçelerinden de gelen kişilerle birlikte oluşturulmuştur. Tekirdağ'dan yola çıkarak Eceabat'taki Ordugâhta İstanbul'dan gelen 72 ve 77. Alaylarla bir araya gelmiştir. Bu üç alay Atatürk'ün komutanı olduğu 19. Tümeni teşkil etmiştir. Gösterdiği kahramanlıklar neticesinde mevcut alaylar içerisinde birinciliğin göstergesi olarak 57. Alay Sancağına nişan verilmiştir. Genel Kurmay Başkanlığı’nca açıklanan rakamlara göre Çanakkale Savaşı'nda çoğu 57. Alay mensubu olan Tekirdağlı şehit sayısı 622'dir” ifadelerine yer verildi.

 

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Türkiye'nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale Savaşlarının da önsözü 57. Alay'ımız, onun da önsözü Tekirdağ ve Tekirdağlılardır. Şu husus bilinmelidir ki; kimse bu şehitlerimizin isimlerini unutturmaya muvaffak olamayacaktır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağlı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte konunun takipçisi olacak ve şehitlerimize yapılan bu haksızlığın arkasını bırakmayacaktır”

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU