TESKİ'den 359 milyonluk altyapı yatırımı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşu Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (TESKİ), atıksu arıtma konusunda 2017 yılında hedef olarak belirlediği 30 milyo

GÜNDEM 16.03.2018 21:02:00 0
TESKİ

Bu hedefin aşılmasında 6 Temmuz 2017 tarihinde hizmete giren Süleymanpaşa Batı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin payının büyük olduğunu söyleyen TESKİ yetkilileri “40 bin 440 metreküp/gün kapasiteye sahip olan tesis 2030 yılı nüfus öngörülerine göre projelendirildi. Ayrıca Çorlu Yenice Atıksu Arıtma Tesisi ve Marmaraereğlisi Yeniçiftlik Atıksu Arıtma Tesislerinin de revizyonları yapılarak arıtma kapasiteleri 3 kat attırılırdı ve ileri biyolojik hale getirildi.  Yapımı tamamlan ve TESKİ'ye devredilen Hayrabolu, Malkara, Muratlı ve Saray ilçelerindeki Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri de ilçe merkezlerinin atıksularını arıtıyor. Çorlu, Çerkezköy- Kapaklı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri de en yakın zamanda TESKİ'ye devredilecek. Önceki dönemlerde yarım kalan Hayrabolu İlçesi Şalgamlı ve Çerkezmüsellim Mahalleleri’nin de atıksu arıtma tesisleri TESKİ tarafından tamamlanıyor” dedi.

 

2 BİN 45 KİLOMETRE ALTYAPI YAPILDI

 

2017 yılındaki yatırımlarla Tekirdağ'ın sağlıklı altyapı ve içme suyuna kavuştuğunu belirten yetkililer “Bu kapsamda 877 km içme suyu, bin 63 km atıksu ve 105 km yağmur suyu altyapı imalatı yapıldı. Tekirdağ halkı, bu yatırımlar ile birlikte toplam 2 bin 45 km sağlıklı altyapıya kavuşmuş oldu. TESKİ'nin bugüne kadar hayata geçirmiş olduğu altyapı yatırımı sayısı 55 adet ve yatırım maliyeti KDV dahil 359 milyon 987 bin 576 TL'dir. Halen devam eden 15 adet altyapı yatırımı olup, yatırım maliyeti 250 milyon 782 bin 884 TL'dir. Böylece TESKİ'nin yatırım hacmi 610.770.460 TL'ye ulaşmış oldu” bilgisini verdi.

 

TRAKYA’DA İLK

 

TESKİ’nin, Trakya'nın ilk güneş enerjisini Tekirdağ'da kurduğunu belirten yetkililer “TESKİ ve Güneş El Ele Enerjide Verimliliğe projesi kapsamında Muratlı Aşağısevindikli Mahallesi’nde kurulan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen güneş enerjisinde elektrik üretimine başlandı. Proje kapsamında 600 adet 265 Watt gücünde polikristal güneş paneli ve 5 adet evirici ünite kullanıldı. 150 kW'lık kurulu güce sahip olan santralden elde edilen enerji, Süleymanpaşa’nın su ihtiyacını karşılayan Aşağısevindikli Terfi Merkezi’ndeki pompalarda kullanılacak. Trakya Kalkınma Ajansının kısmi desteğiyle KDV hariç 721 bin TL bedelle kurulan tesiste, yıllık 315 mW elektrik üretimi planlanıyor. TESKİ Güneş Enerjisi Santralinin ürettiği elektrik sayesinde ayrıca TESKİ'nin elektrik tüketim maliyeti düşecek ve yılda 56,5 ton karbondioksit salınımına engel olunacak. Bununla birlikte yılda 4 bin 700 ağaç da kurtarılmış olacak” dedi. Tekirdağ Orman İşletme İl Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürütülen proje kapsamında, Süleymanpaşa Yazır Göleti İçme Suyu Havzası Ağaçlandırma Sahası’na 4 bin 500, Marmaraereğlisi Türkmenli Göleti Havzası’na da 3 bin 700 adet fidan dikildiğini söyleyen yetkililer  “Tekirdağ'ın Büyükşehir olmasıyla birlikte TESKİ'ye devrolan ilçe merkezleri, belde ve köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki abone sayısı toplam 376 bin 692 iken, 2017 yılı itibariyle Tekirdağ İl sınırları içerisinde bulunan abone sayısı 500 bini aştı. Bu abone sayısına ulaşılmasında TESKİ'nin kaçak ve abonesiz su kullanımına yönelik verdiği mücadelenin de büyük payı var. Bu kapsamda gerçekleştirilen abonesiz ve kayıtsız su kullanımının önüne geçmek ve TESKİ abonesi olan vatandaşların abone bilgilerini güncellemek çalışmaları sonucunda abone sayısını yüzde 33 oranında arttırdı” dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ