Evimizin önüne kurulacak termik santrallere hayır!

Kapaklı Pınarça Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelerek termik santral mücadelesine destek veren İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan, Çerkezköy İlçe Başkanı Cemalettin Turlin, KapaklÄ

GÜNDEM 15.03.2018 19:47:00 0
Evimizin önüne kurulacak termik santrallere hayır!

Bir kahvehanede vatandaşlarla bir araya gelen İYİ Parti heyeti “Kömürlü termik santralin bölgeye yapılmaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

 

“ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ”

 

Pınarça Mahallesi Muhtarı Özcan Bozkaya, “Bölgemize kömürlü termik santral istemiyoruz. Termik santralin yapılmaması için herkesin mücadele etmesi gerekiyor” dedi. Toplantıda konuşan İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin de Kömürlü Termik santral için hassasiyetlerini her zaman dile getirdiklerini ifade ederek “O günlerden sonra yaptığımız araştırma ve incelemeler neticesinde bu endişelerimizi tekrar gündeme alma gereği bulduk” dedi. Kömür ile çalışan termik santrallerin bacalarından salınan gazlar ile başta hava kirliliğinin olduğunu, çevresel kirlenmelere yol açtığını ve insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiğini belirten Çetin “2016 yılında sağlık ve çevre birliği raporlarında da anlaşılacağı gibi termik santrallerin neden olacağı ağır metal ve asit yağmurları nedeni ile alerjik solunum yolu hastalıkları çeşitli kanser türleri ve gebelere etkileri nedeniyle beyin gelişimi yetersiz anomalili çocukların dünyaya gelmesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor” dedi. Bu bilimsel araştırmalar ile birlikte bu sorunların olduğu bölgelerden biri olan Afşin Elbistan termik santrallerinin A ve B ünitelerinin konuşlandığı yerleri gezdiklerini kaydeden Çetin “Bu inceleme gezisinde yapmış olduğu gözlem ve istişarelerde görüldüğü üzere termik santrallerin bölge insanı ve tabiat üzerinde çok olumsuz etkiler yarattığı tespit edildi. Bunun nedenleri olarak da termik santrallerin yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yakınına kurulmuş olması akla geliyor. Burada Çoğulhan beldesi yöre halkı ile yapılan görüşmelerde nüfusu 10-12 bin olan beldenin şu anda 2 bin civarında olduğunu gördük. Şehrin terk edilmiş görüntüsü, durumunun ne kadar vahim olduğu ve adeta hayalet şehir haline geldiğini gösteriyor” dedi.

 

“ENERJİ ÜRETİMİNE KARŞI DEĞİLİZ”

 

Beldede yaşayan vatandaşların yüzde 80’inin kanser olduğu ve genç yaşta öldüğünün belirtildiğini söyleyen Çetin “İYİ Parti olarak enerji üretimine karşı değiliz. Aksine enerji üretimi konusunda yatırımlar yapılmasını istiyoruz. Partimizin enerji ile ilgili programında çevre ve dost teknolojileri ön planda tutan, merkezde değil yerinde ve halkın katılımı ile karar almayı öngören, yalnız makro ve büyük ölçekli projeleri değil, mikro ölçekli projeleri de ön planda tutan düzenlemeler yapmayı planlamaktayız” dedi.

 

“BU ŞEKİLDE PLANLANMASI KABUL EDİLEMEZ”

 

Su, rüzgar, jeotermal, dalga, hidrojen ve güneş enerjisi gibi yerli ve yenilebilir enerji panelleri ile elektrik üretiminin yaygınlaştırılması gerektiğini kaydeden Çetin “Kömür kaynaklarımızın tespiti çalışmalarına devam edip, kömürün elektrik enerjisi üretiminde kullanılması hususunda uygun teknolojik çözümler sunulması şartını araştıracağız” dedi. Termik santralin Kapaklı ve Çerkezköy’de yaşayan 270 bin kişinin evlerinin bahçelerine kurulacak şekilde planlanmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Çetin, bu bölgenin bir sanayi bölgesi olduğunu belirterek bunun paralelinde her geçen gün nüfusun ve çevredeki sanayi kuruluşlarının artmasının, elektrik enerjisi ihtiyacının da artmasına sebep olduğunu kaydetti.

 

“CİDDİ BOYUTLARDA TEHDİT EDİYOR”

 

İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Seval Erkan da yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yakınına kurulmuş olan kömürlü termik santrallerinin başta hava kirliliği olmak üzere çevresel kirlenmelere yol açtığını ve insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiğini ifade etti. Tekirdağ’ın sanayi ve tarım açısından çok zengin bir il olduğunu söyleyen Erkan “Önceleri bölgemizde buğday, nohut, ayçiçeği, sebze ve meyve üretimi yapılırken, şimdi ise sadece belirli ürünlerin kısıtlı şekilde üretimleri yapılıyor.  Bu üretimlerin de sağlıklı olup olmadığı konusunda şüphelerimiz mevcut. Her geçen gün nüfusumuzun iş ve aş için göç alması ve çevremizdeki sanayi kuruluşlarının artması, elektrik enerji ihtiyacının da artmasına sebep oluyor. Bunun bilincindeyiz fakat Trakya’mız olumsuz olarak etkilenecek” dedi.

 

“BİZ ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

 

Termik santral ile birlikte sağlık sorunlarının artacağını, bitmeye yüz tutmuş tarım ve hayvancılığın tamamen biteceğini, doğanın ve yer altı kaynaklarının kirleneceğini söyleyen Erkan “İYİ Parti İl ve İlçe yönetimleri olarak enerji üretiminin tüm canlılar, çevre ve doğa hassasiyeti ön planda tutularak yapılmasını istiyoruz. Evimizin önüne kurulacak olan termik santrallere hayır diyoruz. Uygun bölgelerin bulunması gereklidir” dedi. Pınarçalı vatandaşlar da mahallelerine kömürlü termik santral istemediklerini ifade ederek “Biz ölmek istemiyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU