"Tekirdağ'da termik santral kurulmasına karşıyız"

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2018 yılı Mart Ayı Meclis Toplantısının açılışında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy ve Kapaklı'da yapÄ?

GÜNDEM 14.03.2018 18:41:00 0

Yapılan oylama sonucunda kabul edilen bildiride “Son 35 yılda, iyi bir şekilde planlanmayan, çevreye etkileri değerlendirilmeden, gerekli altyapı yatırımları yapılmadan kurulan fabrika ve imalathaneler yaşam kaynağımız olan havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmektedir. Yoğun göçle birlikte nüfusu sürekli artan Tekirdağ'ımızda halk sağlığı büyük bir tehdit altındadır. İlimizde kanser vakaları başta olmak üzere çevre kirliliğine bağlı hastalıklardaki artış, yaşamakta olduğumuz çevre felaketinin boyutlarını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Hava kirliliği değerleri bakımından Çerkezköy, Kapaklı, Ergene ve Çorlu ilçelerimiz ciddi bir tehdit altındadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de yeni termik santrallerin kurulması, yaşanan çevre felaketinin boyutlarını katbekat arttıracaktır” ifadeleri yer aldı.

 

“TERMİK SANTRALLERDE YAPILMASINA KARŞIYIZ”

 

“Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve halkımızın refahı için elektrik enerjisi elbette önemli bir ihtiyaçtır. Bizler elektrik enerjisi üretimine karşı değiliz; elektrik enerjisi üretiminin termik santrallerde yapılmasına karşıyız” denilen bildiride bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, kömür dumanının canlılarda ölüme yol açan birçok tehlikeyi barındırdığı ve en modern filtrelere rağmen bu tehlikelerin tam giderilmediği, ayrıca geniş bir alanda tarımsal verim kaybına, ormanlarda ağaçların kurumasına, bitki türlerinin yok olmasına, iklim değişikliğine, sera gazı oluşumuna, yüzlerce kilometreye kadar yayılabilen asit yağmurlarına, yerüstü ve yeraltı sularının ağır metallerle kirlenmesine ve aşırı tüketimine yol açtığı kaydedildi.

 

“HALK YILLARCA ZEHİR SOLUDU”

 

Atıklar en ileri teknolojiye sahip filtrelerden geçirilse bile çevre kirliliğine yol açmasının kaçınılmaz olduğunu kaydedilen bildiride “Zonguldak Çatalağzı'ndaki santralde de filtre vardı,  yetkililer tarafından halk sağlığına zarar gelmeyeceği söyleniyordu. Ancak aradan geçen zaman içerisinde orasının yaşanmaz bir yer haline geldiğini gördük. Günümüz itibariyle Çatalağzı halkının başka bir yere nakledilmesi bile gündeme getiriliyor. Türkiye'nin en büyük kapasiteye sahip olan Afşin-Elbistan ve Yatağan Termik santralleri nedeniyle halk yıllarca zehir soludu ve hastaneler kanser hastaları ile doldu” denildi.

 

“HİÇBİR GEREKÇE HALKIN SAĞLIĞINDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL”

 

Bildiride “Bu santrallerin bölgemizde, yerli kömür kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması için yapıldığı iddiasına kesinlikle katılmıyor, ‘Ya bu santrallerin neden olduğu sağlık harcamalarından doğan ekonomik kayıplar, onarılamayacak çevre tahribatları, orman, tarım ve turizm sektörlerine vurulan darbeler ve aşırı su tüketiminin neden olduğu ekonomik kayıplar ne olacak' diye soruyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak biz ‘yerli kömür dâhil hiçbir ekonomik getirinin, hiçbir gerekçenin halkımızın sağlığından daha önemli olmadığını’ savunuyoruz. Günümüz itibariyle gelişmiş ülkeler güneş ve rüzgâr enerjisine yatırım yapmaktadır. İlimiz bu anlamda son derece elverişlidir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, TESKİ bünyesinde Muratlı ilçemizde Güneş Enerjisi Santrali'ni faaliyete geçirerek örnek bir çalışmaya imza attık. Bu alanda proje ve yatırımlarımız devam edecek. Biz bir yerel yönetim kurumu olarak çevre dostu enerji üretimine yatırımları yapabiliyorsak, devletimiz bunu çok daha ileri boyutlara taşıyabilir. Türkiye'nin vizyonu, çevre ve doğayı koruyarak kalkınan bir ülke haline gelmek olmalıdır. Tekirdağ’da termik santrallerin kurulmasına karşı olduğumuzu ilan ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN