Ambalajlı gıda, güvenli gıdadır!

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından oluşturulan Gıda Topluluğu tarafından düzenlenen "Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen B

GÜNDEM 14.03.2018 18:19:00 0
Ambalajlı gıda, güvenli gıdadır!

Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü İbrahim Halil Bakır, üniversite akademik personeli ile öğrencilerin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Murat Taşan, “Günümüzde gelişmiş toplumlara bakıldığında açlık probleminin yerini dengesiz ve bilinçsiz tüketim problemi aldı. Beslenme ile ilgili ne yazık ki medyada birçok yanlış bilgi yer alıyor. Bu yüzden çok fazla bilgi kirliliğine maruz kalınıyor” dedi. Taşan, yapılan araştırmaların sosyal medyada yer alan bilgilerin yüzde 40’ının bilimsel bir kaynağa dayandırılarak verilmediği sonucunu ortaya çıkardığını söyledi.

 

“ÇOK ŞANSLISINIZ”

 

Konferansta konuşan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül de “Bilgi kirliliğini önlemenin tek yolu bilimsel araştırmalara dayandırılarak yapılan çalışmaları paylaşmaktır. MÜMSAD olarak bilim adamlarının düşünceleri ve bilgilerini alarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Siz Gıda Mühendisleri adayları, insanların doğru beslenmesine katkı sunacak bir meslek grubunda yer alıyorsunuz ve bu yüzden çok şanslısınız. Sizlerle margarin, poşet çay ve hazır çorbaların içeriği ve doğru bilinen yanlışlar ile ilgili bilgi vereceğiz. Öncelikle palm yağı ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Palm yağı öncelikle meyve yağıdır. Bilinenin aksine trans yağının panzehiridir ve 10 bin yıllık bir geçmişi vardır” dedi.

 

“BÜTÜN BİLGİLERİ GÖREBİLİRSİNİZ”

 

Doymuş yağların sağlık açısından negatif bir etkisi olmadığı gibi doymamış yağların da pozitif etkisinin olmadığını söyleyen Yurdagül “Sağlık açısından esas risk trans yağdan kaynaklanıyor. Trans yağının kaldırılması ile ilgili çalışmalara ülkemizde 2000’li yıllarda başlandı ve 2006 yılında trans yağı içermeyen margarin üretilmeye başlandı.  Margarin tamamen bitkisel yağ içeriyor. Kolestrol içermez, trans yağ içermez. Hazır çorbalar ise öncelikle pratiktir, yapım aşaması ise tamamen doğaldır, mevsiminde sebzeler toplanır, kurutulur, öğütülüp karıştırılır ve ambalajlanır. Poşet çaylar ise açıkta satılan bitki çaylarından daha güvenlidir. Poşetler abaka ağacı liflerinden yapılıyor. Ambalajlı gıda güvenli gıdadır. İlgili otoriteden izinlidir ve üretim aşamasından dağıtım aşamasına kadar bütün bilgileri görebilirsiniz” dedi.

 

“ETİKET MUTLAKA OKUNMALIDIR”

 

MÜMSAD Genel Koordinatörü Ebru Akdağ da “MÜMSAD 14 derneği temsil eden bir dernektir. Tecrübe ve işbirliğinden kaynaklı olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bilinenin aksine endüstriyel gıda yapay gıda değil, her doğal ürün de iyi değildir. Açık olarak satılan gıdalar yerine ambalajlı gıdaları tercih etmeli ve üzerindeki etiket mutlaka okunmalıdır” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ