Her 7 kişiden birinin böbrek hastası olma ihtimali var

Çerkezköy Belediyesi, Çerkezköy Kent Konseyi ve Türk Böbrek Vakfı işbirliğinde saat 14:00'da Bağlık Mahalle Evi'nde 'Böbrek Sağlığı İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileriâ

YAŞAM SAĞLIK 13.03.2018 19:11:00 0
Her 7 kişiden birinin böbrek hastası olma ihtimali var

Seminere Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Kent Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin Ülger, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ümit Zengin ve vatandaşlar katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin Ülger, Kent Konseyi’nin yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler verdi. Ülger, “Eğitim, sağlık, çevre gibi konularda Kent Konseyi olarak eğitimlere devam edeceğiz” dedi. Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram da, Çerkezköy Belediyesi’nin Bağlık Mahallesi’ne yaptığı Mahalle ve Taziye Evi ile kültür sanat kurslarının icra edilmeye başlandığını, taziyelerin verildiğini, böylesine güzel sağlık eğitimlerinin Bağlık Mahallesi sakinleri ile buluştuğunu ifade ederek “Bağlık Mahallesi uzun yıllar hasret kaldığı hizmetlere bu dönem kavuştu. Hizmetler artarak devam edecek” dedi.

 

NÜFUSUN YÜZDE 30.2’Sİ HİPERTANSİYON HASTASI

 

Açılış konuşmalarının ardından Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Arda, Böbrek Sağlığı İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri konusunda bilgiler verdi. Sağlıklı yaşam için beslenmenin önemine dikkat çeken Arda “Düzenli ve sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunma, ideal kiloda kalma ve kendini iyi hissetme noktalarında çok önemli olumlu etkileri var” dedi. Sağlıklı ve düzensiz beslenmenin böbrek ve kalp hastalıklarına, şeker ve felce, kemik erimesi ile kansere neden olduğunu belirten Arda, “Türkiye nüfusunun yüzde 30.2’si hipertansiyon, yüzde 12.6’sı şeker ve yüzde 22.2’si obezite hastası. Her 7 kişiden birinin böbrek hastası olma ihtimali veriler ile ortaya konuldu” dedi. Kronik böbrek hastalığına yakalanan birinin ya diyalize girmesi ya da nakil olması gerektiğini söyleyen Arda, “Şuanda Türkiye’de 60 bin böbrek hastası diyalize giriyor. Bunun devlete maliyeti 2 milyar dolar. Bu, ciddi bir yük” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ