İstiklal Marşı'nın kabulünün 97'nci yılı kutlandı

Kendisini vatanına ve milletine adayan milli şair Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı ve bir ulusa 'korkmamayı' öğreten İstiklal Marşı'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulünün 97'nci yılÄ?

GÜNDEM 12.03.2018 23:39:00 0
İstiklal Marşı

Çerkezköy’de İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan “Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş yaptı. Gümüş, Mehmet Akif Ersoy’u şu ifadelerle anlattı: “Son devrin 4 dil bilen büyük düşünürü, sanatı millet için yapan gerçek bir aydın; şiir, yazı ve konuşmaları ile milli mücadelenin manevi ateşleyicilerinden bir hatip, sancılı bir dönemin edebiyatında parlayan bir yıldız”

 

 MEHMET AKİF ÇAĞIN İLERİSİNDE BİR AYDINDIR

 

Mehmet Akif’in çağının ilerisinde bir aydın olduğunu kaydeden Gümüş “O, toplumuna tepeden bakmayan, toplumunu hor görmeyen, batıyı kuru bir hayranlık yerine kritik bir takdirle izleyen, kendi toplumuna yabancılaşmamış çağdaş Türk aydınının simgesidir. Akif’i şair, fikir adamı, müstesna bir seciye, ahlak sahibi ve bir idealist olarak ele almak gerekir. Milletimizin üzüntülerini, dertlerini uğradığı felaketleri dile getirirken bir yandan da derhal uyanmak, çağdaş medeniyet seviyesine çıkmak gerektiğini belirtir. Akif, ağlamışsa veya sevinmişse, muhakkak milletin ızdırabı ve sevinciyle hareket etmiştir” dedi.

 

“ONUN GİBİ İDEALİSTLERE MUHTACIZ”

 

Mehmet Akif Ersoy’un, şair ve fikir adamı olmak dışında yüksek bir seciye ve ahlak sahibi olarak da büyük önem taşıdığını dile getiren Gümüş “Doğruluk, şahsi menfaatlerden uzak oluş, vefakarlık, doğru bildiği yoldan asla inhiraf etmemek, prensipler hususunda hiçbir taviz ve fedakarlıkta bulunmamak, özü sözü tok ve uzak bulunmak, dalkavukluktan tiksinmek, mevkii hırsından uzak durmak, engin vatanseverlik, memleket meselelerinde fedakarlık, Akif’in seviyesinin ana çizgilerine teşkil eder. Onun gibi idealistlere cemiyetimiz bugün her zamankinden daha muhtaçtır” diye konuştu.

 

“KAHRAMAN MEHMETÇİK’İ DESTANLAŞTIRDI”

 

Mehmet Akif’in Çanakkale Savaşları’nda da Kahraman Mehmetçik’i destanlaştırdığını söyleyen Gümüş “Safahat memleket meselelerimiz üzerinden düşünenlerin asla ihmal edemeyeceği bir kaynaktır. Bugün bile çözülmesi için uğraşıp durduğumuz bütün milli meselelerini, bu kitapta, isabetli görüş ve düşüncelerle dile getirilmiştir. Yurt ve millet meselelerini dertlerimiz bu kadar canlı, etraflı şekilde söyleyen, anlatan; bunlar için çareler düşünen başka bir şair yoktur. Yalnız kendi devrini değil, geleceğin meselelerine de tercüman olan ‘Safahat’ önem ve değerini hiçbir zaman kaybetmeyecek” dedi. Mehmet Akif’in hayalini kurduğu Asım’ın Nesli’nin bu aziz milletin değişmeyen ruhu olduğunu dile getiren Gümüş “O ruh 15 Temmuz’da tanklara kafa tutmuş Afrin’e de ‘düğüne gidiyoruz’ diyerek gitmiştir” dedi.

 

İLGİYLE İZLENDİ

 

Program ilçedeki ilkokul, Ortaokul ve Lise öğrencileri arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı Güzel okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam etti. Ödül töreninin ardından Seval-Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencileri Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini okudu. Program ‘Mehmet Akif ve İstiklal Marşı’ adlı oratoryo ile sona erdi. Yaklaşık 40 öğrenci, öğretmenleri eşliğinde hazırladığı gösterileri sunarken, İstiklal Marşı’nı işaret diliyle de okuyan öğrenciler beğeniyle izlendi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından saat 10:30’da Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Volkan Torun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri İrfan Danışmaz, Abdullah Nair, Yusuf Hayri, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nemci Akman, İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz, İlçe Mal Müdürü İlhami Taşkın, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, Çerkezköy Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı ve Bağlık Mahallesi Muhtarı Tahsin Akgün ve muhtarlar, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hayrettin Çetinkaya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve  öğrenciler ile davetliler katıldı.

 

Haber / Özge MERİÇ