"Toprağımızı korumak milli amacımızdır"

Şanlıurfa Milletvekili ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Faruk Çelik, Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye'de Tarımsal Üretim ve Gelecek Proj

GÜNDEM 9.03.2018 22:01:00 0

Çelik’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Süleymanpaşa Kaymakamı Aslan Yurt, AK Parti Tekirdağ İl Başkan Vekili Mestan Özcan, AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Hüseyin Uzunlar, NKÜ Rektör Yardımcıları, kamu-kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademik personel,  öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Osman Şimşek, “Tarım sektörü tüm toplumun ilgi odağında bulunan hassas bir konudur. Bu nedenle gıda, tarım ve hayvancılık artık çok önemli ve yükselen bir meslektir ve bu sektörün çalışanlarını da özel kılmaktadır. Trakya ve ülke tarımı için önemli araştırmalar yürüten köklü bir Ziraat Fakültesi’ne sahip Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, sürekli ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören yenilikçi felsefesi ile akademik faaliyetlerde bulunmaktadır. Küresel rekabet ortamında günü değil geleceği görebilen nitelikli bireyler; Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ve Biyosistem Mühendisleri yetiştiren fakültemiz, uygulamalı eğitimin gerektirdiği deneme ve demonstrasyon alanları ile tarımın her dalında teknoloji üretip, bu teknolojiyi yayma girişiminde bulunmaktadır” dedi.

 

“PROJE TAMAMLANMAK ÜZERE”

 

NKÜ Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği olan “Ziraatçiftlik” projesinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Şimşek, “Ayrıca Trakya’nın Mikroklima Bölgesi hemen sahilde bizden 15-20 km ötede Kumbağ’ın arkasındaki Naip Köyü’nde; Türkiye’de ilk kez bir köy yerleşim yerinde bir Tarımsal Biyoteknoloji Merkezi kuruyoruz. Burada Milli Gemi, Milli Uçak gibi biz de ilk kez Milli Tohum Vadisini oluşturacağız” dedi.

 

“VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da “İlimiz 1 milyonu aşkın nüfusuyla, önemli bir tarım ve sanayi şehri olması münasebetiyle Ülkemizin gayrisafi milli hasılasına katmış olduğu değer açısından önemli bir yere sahiptir. İlimizde 4,5 milyon dekarın üzerinde bir alanda bitkisel üretim yapılmakta olup, 150.000 bin büyükbaş ve 300.000 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Üniversitemiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Sivil Toplum Kuruluşlarımızla birlikte tarım sektöründeki vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

 

“TÜM DÜNYA İÇİN ANA SORUN”

 

Konferansta konuşan Faruk Çelik de tarımın eskimeyen bir sektör olduğunu ve hiçbir zaman eskimeyeceğini belirtti. Dünyada 4.9 milyar hektar tarıma elverişli arazinin olduğunu kaydeden Çelik “Bunun ancak 1,4 milyar hektarını kullanmaktayız. Küresel üretim 75 trilyon dolar, tarımın payı ise 3,3 trilyon dolardır. Her yıl ortalama 12 milyon hektar alan tarım arazisi olmaktan çıkıyor. Diğer taraftan artan nüfus var, dolayısıyla bu durum gıda sorununu da birlikte getirmektedir. Gıda sorunu tüm dünya için ana sorundur. Önümüzdeki yıllarda ülkeler arası mücadeleler gıda ve su üzerine olacaktır” dedi.

 

“TOPRAKLARIMIZI KORUMAK MİLLİ AMACIMIZ”

 

Her yıl bir trilyon dolar gıda israfı yapıldığını söyleyen Çelik “Topraklarımızı korumak ve daha iyi şartlara getirebilmek milli amacımızdır. Bu yüzden toprağımızın milliği esastır. Tarımsal hasılamız bugün 161 milyara ulaşmıştır. 192 ovayı tarımsal sit alanı yaptık ve bu alanların devamı için çalışmalar sürdürülmektedir. Fiziki olarak kaybedilen toprakların önüne geçmek için tarımsal sit alanların sayısının da arttırılması gerekmektedir. Toprağımız organik materyaller ve ph değeri bakımdan fakirdir ne yazık ki. Bu sorunların çözülmesi için Türkiye’de planlı üretime geçildi. Türkiye 941 havzaya ayrıldı ve her havzadan toprak örneği alarak ihtiyaçlarını belirledik. Toprağımız niteliğini kazanabilmek için gübre kılavuzu hazırladık” dedi. Milli tarımı, milli tohumu geliştirebilmek için birçok destek sağlandığını kaydeden Çelik “Üniversitemizin de bu konuyu sahiplenmesi gerçekten onur verici bir durumdur. Türkiye planlı üretime geçmiş bulunuyor, nereye ne ekilecek ne kadar ekilecek bunun planlanması şarttır. Umarım milli tarım ve milli hayvancılık çalışmaları gelişerek devam edecektir. Bu yolda siz gençlere büyük görevler düşmektedir, eğitim hayatınızda başarılar diliyorum” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU