'Kadın Sevginin Kaynağıdır'

Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Kent Konseyi işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı düzenlendi. 'Kadın Sevginin Kaynağıdır' sloganıyla düzenlenen programa Çerkezköy Belediye Baş

GÜNDEM 8.03.2018 22:02:00 0

Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı'nda saat 12.00'de Sevgi Zinciri ile başlayan program Çerkezköy Kent Konseyi'nde devam etti. Çerkezköy Kent Konseyi’nde düzenlenen programda 2018 Hanımeli Sokağı'nın açılışının da yapıldığı 8 Mart programı Çerkezköy Kent Konseyi'nde kokteyl ve konuşmalarla devam etti. Programda konuşan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, “8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin kadın dokuma işçisi ‘Eşit İşe Eşit Ücret’ diyerek, çalışma saatlerinde azalma ve doğum izni istemiyle greve başladı. Bu grev esnasında çıkan yangında, fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi yaşamını yitirdi. Bu acı olay, dünyanın dört bir köşesine yayıldı. Kadınların hakları konuşulmaya başlandı. Bu acı olay, kadınların sessiz direnişi ve hakları için mücadeleleri oldu. Üzerinden onca zaman geçse de, etkileri her geçen gün artarak devam ettiği için, 1977’de Birleşmiş Milletler tarafından ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kabul edildi ve her yıl 8 Mart kadınların kadın olmanın kadın hak arayışının, mücadelesinin birlikteliliğinin ve azminin konuşulduğu, tartışıldığı, paylaşıldığı bir gün olarak taçlandırıldı. 8 Mart dünya kadınları için hüzünlü bir anma günü ve ayni zamanda birlikte hareket ederek, mücadele kazandıkları bir kutlama günüdür” dedi.

 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTIYOR”

 

Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, eşitsizlik ve adaletsizlik konularına da değinen Serfiçe,”Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, çok yakın zamanda Şubat ayında, 47 kadın cinayeti yaşandı. Kadına yönelik şiddet artıyor. Küçük kadın evlilikleri artıyor. Çocuk anneler artıyor, Çocuk istismarları artıyor. Kadın işçi, emekçi haklarının katledilmesi artıyor. Biz Türk kadınları Kurtuluş Savaşı’nda erkeklerimiz ile omuz omuza mücadele vermiş ulusunun kara bahtını yenmiş, bağımsızlığını kazanmış bir soydan gelen, asil kadınlarız” dedi.

 

“KADIN EŞİTLİĞİ İSTİYORUZ”

 

Toplumda eşitsizlik, yoksulluk ve adaletsizliğin arttığını kaydeden Serfiçe “Bundan da en çok kadın ve çocuklar etkileniyor. Kadına yönelik şiddet, baskı, haksızlık dünyanın da birçok yerinde yaşanıyor. Biz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tek akıl, tek yürek, tek hareketle, dünyada ve ülkemizde Kadın Eşitliği istiyoruz. Hak adalet istiyoruz. Evde, işte, sosyal hayatta erkeklerle aynı, eşit olmak istiyoruz. Dünyaya örnek bir ülkeyiz. Türkiye Cumhuriyeti 1924’te kadınlara erkeklerle eşit eğitim hakkı, 1926’da boşanma ve velayet hakkı tanıdı, 1934’te seçme ve seçilme hakkı tanıdı. Bize bu imkanları sağlayan başta Atamız, büyük Önder gazi Mustafa kemal Atatürk başta olmak üzere katkı koyan o dönemin tüm erkeklerine teşekkürümüz sonsuzdur” dedi. Serfiçe konuşmasını Atatürk’ün şu sözleri ile tamamladı: “Bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur”

 

"SEÇME VE SEÇİLME HAKINI KADINLARIMIZA VEREN ATATÜRK'TÜR"

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da Cumhuriyetle birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkını verenin Atatürk olduğunu ifade ederek “Bizler geleceğe umutla bakan aydınlık Türkiye’nin kadınsız olmayacağını düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bireyleri olarak eşimize, kardeşimize ve komşumuza tutunarak ilerleyeceğimizi düşünüyoruz. Cumhuriyetten önce ülkemizde kadın erkek eşitliği yoktu. Atatürk’ün evlatları olarak kadına eşitliği daha da arttırarak Türkiye Cumhuriyeti’nin daha da büyüyeceği düşüncesindeyiz. 8 Mart 2018 günü geleceğe umutla bakan kadınlar gününüzü kutluyorum” dedi.

 

“HER GÜN YAŞANMASI GEREKEN BİR GÜN OLMALI”

 

Belediye Başkanı Vahap Akay’ın eşi Güliz Akay “Bu gün burada kadınlarımızın güzel birlikteliğini görüyorum. Bu gün burada bu güzel ortamın oluşmasını sağlayan ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Kadınlar günü her gün yaşanması gereken bir gün olmalı. Günümüzde kadın haksızlığa uğruyor. Bunların yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Dünyada kadın erkek ayrıştırması olmadan yaşamak bir anne, bir anneanne ve bir babaanne olarak çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyoruz. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” dedi.

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Konuşmaların ardından Seramik Sanatçısı Zeynep Onganer ve Ebru Sanatçısı Gülhis Başaran söyleşi yaptı. Seramik ve Ebru sanatı ile ilgili bilgilerin verildiği söyleşide Zeynep Onganer ve Gülhis Başaran, başarı hikayelerini paylaştılar. Çerkezköy Gönülverenler Derneği Başkanı Murat Akay tüm katılımcılara çiçek dağıtırken, programın sonunda Belediye Başkanı Vahab Akay'ın Eşi Güliz Akay'a Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe tarafından plaket takdim edildi.

 

KİTAPLARINI İMZALADI

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için düzenlenen programda, Frida Kahlo Köşesi'ne de yer verildi. Karikatürlerle Kadınların Yaşadıkları Sorunlar anlatıldı. Programda Tanrıça’nın laneti isimli kitabın yazarı Emel Sarıkurt, katılımcılar için kitaplarını imzaladı.

 

Haber/Özge MERİÇ