"Depremin zararlarını ilimize bir kader gibi yaşatmayacağız"

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Trakya'nın deprem bölgesi olmasından dolayı deprem ve kentsel iyileştirme konularında birçok proje hayata geçirdi.

GÜNDEM 5.03.2018 22:22:00 0

Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından afet yönetimi, kentsel dönüşüm, deprem ve zemin inceleme alanlarında yapılan projeler 2017 yılında da devam ederken, Tekirdağ’da yaşanabilecek olası bir afet halinde vatandaşlara en hızlı şekilde yardım sağlamak, acil ihtiyaç duyulacak temel malzeme ve ekipmanları karşılamak amacıyla 2017 yılında 3 adet Afet Konteynırı alımı gerçekleştirdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kandilli Rasathanesi işbirliği çerçevesinde deprem ivmesinin, deprem anında zeminin ne kadar miktarda ve ne hızda sarstığını belirlemek amacıyla il genelindeki 4 lokasyona Yer Hareketi Kayıtçı Ağı İstasyonları yerleştirildi. Bu istasyonlar sayesinde anlık olarak yer hareketlerinin izlenebileceği, proje devamında bu deprem kayıtçıları vasıtasıyla deprem öncesi gaz ve elektrik kesilmesi,  çıkış kapılarının açılması gibi riskleri azaltıcı çalışmalar amacıyla erken uyarı uygulamalarına geçiş yapılacağı belirtildi.

 

FAY HATTI ÇALIŞMASI YAPILDI

 

Risk önleyici hizmetler kapsamında ayrıca 1. Derece Deprem Bölgesi olan Tekirdağ’da, Kuzey Anadolu Fay Hattı çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda karadan geçen fayın yeri tespit edilen Şarköy’de tampon bölgeler belirlendi. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nın 2017 yılı çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesinin ilk kurulan Daire Başkanlıklarının arasında yer aldığını belirterek “Tekirdağ deprem bölgesinde yer alıyor. Bu nedenle hem olası bir deprem anında yapılacaklar hem de öncesinde alınacak önlemler ile ilgili çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Doğal afet risklerimizi belirleme amacıyla zemin çalışmalarımızı hızla tamamlıyoruz, afet toplanma alanları ve geçici iskân alanlarımızı belirledik, bu alanlara alt yapı hizmetlerini şimdiden götürmeyi planlıyoruz. Tekirdağ’da yapılan binaların önemli bir kısmı 1999 yılı öncesi yapıldığından kentsel dönüşüm büyük önem kazanmaktadır. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyemize ait yapıların deprem dayanım testleri yapıldı, yıkılması gerekenlerin yıkımına başlandı. Ayrıca master plan kapsamında Süleymanpaşa’da birinci derece öncelikli alanlarda planlama ve fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdik. Tekirdağ her ne kadar deprem bölgesi olsa da depremin zararlarını ilimize bir kader gibi yaşatmayacağız” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ