Büyükşehir'den gübre ve kovan desteği

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, "Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi" kapsamında sürdürdüğü mera ıslahı çalışmalarına, Ergene'nin Esenler, Vakıflar, Paşaköy Mahalleleri, S

GÜNDEM 27.02.2018 18:59:00 0
Büyükşehir

Saat 13:30’da Kızılpınar’da eski belediye binasının bulunduğu meydanda düzenlenen törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan “Kızılpınar’da bugün iki farklı projemizin uygulanışı için bir arada bulunuyoruz. Tekirdağ'ın tamamında 325 bin dönüm mera var. Bugüne kadar 95 bin dönüm mera gübre atarak iyileştirildi. Üretimin her zaman yanındayız ” dedi.  Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’nin, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konulan başlıca projelerden biri olduğunu kaydeden Aslan, bu projenin, Türkiye genelinde arıcılık konusunda bir belediye tarafından uygulamaya konulan en büyük proje olduğunu kaydetti.

 

EK GELİR KAYNAĞI YARATILMASI AMAÇLANIYOR

 

Projenin iki ana cepheden oluştuğunu söyleyen Aslan “Birincisi arıcılığın kovan, yani koloni sayısını arttırarak gelişmesini sağlamaktır. İkincisi de bitkisel ürünlerde ciddi ölçüde verim artışı sağlamasıdır” dedi. Tekirdağ tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılımı dikkate alındığında Tekirdağ'daki arıcılığın geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Aslan “Kanola dahil 1.5 milyon dekar arazide yağlı tohum üretiliyor. Yapılan değerlendirmelere göre Tekirdağ'ın koloni ihtiyacı 400 bin ile 500 bin arasındadır. Tekirdağ çiftçilerinin elindeki kovan sayısı sadece 50 bin'dir. Her yıl dışarıdan da 150 bin dolayında gezginci arı geldiği bilindiğine göre açık miktarı en az 200 bin'dir.  Bu proje ile bu açığın kapatılması ve tarımsal işletmelere ek bir gelir kaynağı yaratılması amaçlanmıştır” dedi.

 

15 KİŞİNİN KOVAN SAYISI 30’A TAMAMLANDI

 

Proje kapsamında il genelinde koşullara uygun olan 930 kişiye üç yılda 11 bin 791 adet kovan dağıtıldığını kaydeden Aslan “Bu yıl müracaat eden 105 kişinin ilave edilmesi ile proje yararlanıcı sayısı bin 305'e yükselmiştir. Bunlardan 220 kişi 30 kovanlık işletme seviyesine şimdiden ulaştı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından uygulanmakta olan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon projesi kapsamında Çerkezköy’de 55 üreticiye 358 adet kovan dağıtımı yapıldı. 2015'ten bu yana bugün verilen 358 kovan ile birlikte 903 adet kovan dağıtımı yapıldı.  Çerkezköy’deki 55 arıcıda 15 kişinin kovan sayısı 30'a tamamlanmış oldu. Kızılpınar Mahallesi’ndeki 26 araca 179 adet kovan dağıtımı yapıldı” dedi.

 

“DOĞRU VE ÖRNEK BİR MODEL”

 

Programda Çerkezköy Çiftçi Malları Koruma Başkanı Osman Dal da desteklerinden dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a teşekkür etti. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’ ve ‘Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’nin çok doğru ve örnek bir model olduğunu belirtti. Tarım ve hayvancılığın Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’ye örnek olacak bir model ile desteklenmesi son derece önemli ve güzel proje olduğunu kaydeden Akay “Tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bu modeli ortaya koyan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi. Çerkezköy’de sanayi ile şehir arasına sıkışmış tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin Bağlık, Kızılpınar ve Veliköy Mahallelerinde devam ettiğini söyleyen Akay “Daha iyi verim alınabilmesi, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi adına Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Mera İyileştirme ve Yönetim Projesi ile Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi önemlidir” diye konuştu.

 

“325 BİN DÖNÜM MERA VAR”

 

Programda son konuşmayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yaptı. Projenin büyüyerek devam ettiğini söyleyen Albayrak “Tekirdağ'ın tamamında 325 bin dönüm mera var. Bizim hedefimiz hizmet süresi içerisinde bu meraların yaklaşık yüzde 45-50'sini iyileştirmek. Bugüne kadar 100 bin dönüm merayı gübre atarak iyileştirdik” dedi.

 

“MERA İYİLEŞTİRMELERİNE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Bunu dışında çalılıkların hakim olduğu meralarda ıslah çalışmaları yaptıklarını söyleyen Albayrak “Hayvancılığı ve kaba yem açığını bu çalışmalar ile desteklememiz lazım. Bugüne kadar yaklaşık 82 tane suvat, 44 tane hayvan içme suyu göleti yaptık. Bu sene 72 suvat daha yapmayı planlıyoruz. Bu bölge tarım ve hayvancılığın merkezi olduğu için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılığa destek olma açısından mera iyileştirmelerimize devam edeceğiz” dedi.

 

“KOÇ DAĞITILDI”

 

Bunun yanı sıra hayvancılığı geliştirmek için koç dağıttıklarını kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Arıcılığı geliştirmek için 12 bin kovan dağıttık. 5 bin tane daha dağıtacağız. Yem bitkileri tohumu dağıtıyoruz. Saray'da mandacılığı geliştirme projesi kapsamında manda dağıtımı yaptık. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki hizmet süresi içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Biz bu göreve sadece hizmet için geldik. Önümüzdeki süreçte daha fazla proje ile karşınızda olacağız” dedi.

 

“20 TON GÜBRE DAĞITILACAK”

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından kovanlar ve yemler bölgedeki izdeki çiftçilere verildi.Programın ardından Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Kızılpınar Mahalle Muhtarı Ahmet Milli ve daire çalışanları gübrelerin döküleceği meraları gezdiler. Burada kısa bir açıklama yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Kızılpınar Mahallesi’nde 3 bin 783 dönüm arazinin bin dönüm arazisine bugün 20 ton gübre dağıtılacağını söyledi.

 

Haber / Özge MERİÇ