3 yılda 11 bin 791 kovan dağıtıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında bugüne kadar il genelinde koşullara uygun olan 930 kişiye üç yılda 11 bin 791 adet kovan dağıtırken, 2017 yÄ?

GÜNDEM 22.02.2018 23:31:00 0
3 yılda 11 bin 791 kovan dağıtıldı

11 ilçede belli aralıklarla düzenlenen eğitimlere katılan bal üreticileri uluslararası arenada yapılan yarışmadan ödülle döndüğünü belirten yetkililer “Ayrıca, Muratlı ilçesindeki bal üreticilerine destek olmak amacı ile 1 adet polen kurutma makinesi, 1 adet arı keki makinesi ve 1 adet pudra şekeri makinesi alınarak Muratlı Bal Üreticileri Birliği üyelerinin hizmetine sunuldu” dedi.

 

“DIŞARIDAN HAYVAN GİRİŞİ YASAK”

 

Tekirdağ'ın hayvan hastalıkları konusunda ari bölge olmasından dolayı damızlık amacıyla olsa bile dışarıdan hayvan girişinin yasak olduğunu söyleyen yetkililer “Bu sebeple 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tekirdağ İli Damızlık Koyun- Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından `Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi' hayata geçirilerek, alınacak 300 baş damızlık koça ait tutarın yüzde 70'i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Proje kapsamında 2017 yılında 201 işletmeye, 2018 yılında da 218 işletmeye toplamda 600 baş damızlık teslim edildi. Böylece 419 yetiştirici bu projeden faydalanmış oldu” dedi.

 

“241 BAŞ MALAK ELDE EDİLDİ”

 

Hayvancılığı geliştirmek amacı ile uygulamaya konulan bir diğer proje olan ve uzun yıllardır manda yetiştiriciliği ile bilinen Saray  Güngörmez, Bahçeköy ve Safaalan Mahallelerinde iki yıldır uygulanan Mandacılık Projesi kapsamında, 63 çiftçiye dağıtılan 168 baş mandadan günümüze kadar 241 baş malak elde edildiğini kaydeden yetkililer “Tekirdağ'da vasfını kaybedip, yeterli düzeyde verim alınamayan meraların yeniden verimli hale getirilmesi amacı ile hayata geçirilen Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında ise, 2017 yılına kadar 9 ilçenin 61 mahallesinde toplam 80 bin 930 hektar meraya 2 milyon 96 bin 350 kilo gübre kullanıldı. Hayvancılığın önemli problemlerinden olan kaliteli kaba yem açığının kapatılabilmesi için de 13 bin 102 dekar alanda ekilmek üzere 234 mahallede 1305 çiftçiye 131 ton baklagil yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı” dedi.

 

ÇİFÇİYE BÜYÜK DESTEK

 

Yine Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2017 yılında Şarköy’ün 16 mahallesinde muhtarlar ve geçimini meyvecilikle sağlayan çiftçiler ile görüşülerek meyvecilik konusunda ihtiyaçların saptandığını kaydeden yetkililer “ Bu çalışma sonrasında geliştirilen Tekirdağ İli Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Şarköy Ziraat Odası ile protokol imzalanarak zeytin, kiraz ve bağ fidanı olmak üzere toplam 22 bin 85 fidan 178 çiftçiye teslim edildi” bilgisini verdi. Tekirdağ ili Hijyenik Süt Projesi kapsamında Çorlu Süt Üreticileri Birliği'ne 2 tonluk, Saray Manda Üreticileri Birliğine üye süt üreticilerine ise 1 tonluk süt soğutma tankının verildiğini belirten yetkililer “Tekirdağ'daki çiftçi örgütlerinin de talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen ve 2017 yılı Ekim ayında başlayıp 2018 Mayıs ayına kadar sürecek olan Çiftçi Eğitim Programında 7 farklı konu 84 kırsal mahallede 134 eğitim doğrudan çiftçilerle ele alınarak işlenecek” dedi.

 

“BİRÇOK MAHALLENİN TEMEL GEÇİM KAYNAĞI”

 

Hayvancılığın, Tekirdağ'ın birçok mahallesinin temel geçim kaynağı olduğunu söyleyen yetkililer “Su ihtiyacını karşılamak ve merada çiftlik hayvanlarının su kaybını önlemek amacıyla 2017 yılında 28 gölet yapıldı. Ayrıca hayvanların temiz ve rahat su tüketmesi için de 53 mahalleye 63 suvat tesisi yapıldı. Tekirdağ genelindeki kırsal mahallelerin tarla yollarının bakımını her yıl düzenli olarak yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2017 yılında da 11 ilçenin ortalama 5 bin 500 ile 6 bin 500 km arası tahmin edilen tarla yollarında bakım onarım çalışması gerçekleştirdi. Bugüne kadar 10 bin saate yakın hizmet verildi. Ayrıca üç kırsal mahallede üç sulama göletinden toplam 10 bin dekarlık alan modern sulama sistemlerine kavuşturuldu” dedi. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 2017 yılında yürüttüğü çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ tarım açısından çok verimli topraklara sahip bulunuyor. Türkiye'nin ayçiçek, buğday, kanola gibi ihtiyaçlarının çok önemli bir kısmını Tekirdağ tek başına karşılıyor. Ayrıca şehrimiz, hayvan hastalıklarından ari bölge. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de tarım ve hayvancılığı vizyonlarımız arasına aldık. Kendi kendine yeten, öz kaynaklarını verimli kullanan bir ülke olmak için tarım ve hayvancılığa gereken önemi vermek zorundayız. Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu doğrultuda çalışıyoruz” dedi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN