Çerkezköy heyeti, Afşin termik santralini yerinde inceledi

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişilik heyet, Batı Marmara Gazeteciler Derneği'nin ev sahipliğind

GÜNDEM 20.02.2018 22:26:00 0
Çerkezköy heyeti, Afşin termik santralini yerinde inceledi

Pazartesi günü saat 06:30’da Çerkezköy otobüsle İstanbul’a, oradan da uçakla Kahramanmaraş’a giden heyet, dün termik santralin bulunduğu bölgede vatandaşlarla bir araya geldi.

 

“HİÇBİR FAYDASI YOK”

 

İnceleme öncesi heyet ile bir araya gelen Afşin'e bağlı Çoğulhan Beldesi Belediye Eski Başkanı Adem Yıldız, termik santral ile ilgili heyete bilgi verdi. Termik santralin bu bölgeye hiçbir faydasının olmadığını belirten Yıldız “Tarıma, insan sağlığına zararı var. Yerleşim yerlerine yakın yere kurulması zaten bir muamma. Bir tanesi eski teknoloji ile yapılan termik santral, 1983 yılında faaliyete geçti. O şu anda baca gazı sistemi olmadığı için güya, öyle değil, durduruldu şuanda. 2004 yılında diğeri faaliyete geçti” dedi.

 

ÇİÇEKLİ BİTKİ KALMADI

 

Bu 2 termik santralin ÇED raporunun olmadığını söyleyen Yıldız “A santralinin zaten ÇED’i yoktu, B santralini ona dayalı vermişlerdi. Amaç A santralini kapatıp ÇED’i alıp B’yi satmaktı. Bir de göçük geçti başından. Elbistan tarafından 70-80 bin dönüm arazi kamulaştırma alanında. Onun dışında maden sahası olarak söylüyorum B santralinin kül olan sahası 30 bin dönüm alanda, göçük olan alanda. O alanda da çalışma yok şuanda. Burada şeker pancarı, ayçiçeği, buğday, nohut, fasulye ve çiçekli bitki kalmadı. Bu bölgede fasulye, nohut yok. Sondajlardan dolayı sular çekildi. Çiftçinin daha önce elektrikle suladığı yerlerde sondaj daha derine düşmeye başladı. Su azalmaya başladı” dedi.

 

“TEREDDÜTLERİMİZ AYNI”

 

Termik santral bölgesinde açıklama yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Dün geldik Kahramanmaraş’a. 40 kişilik bir heyetle. Çerkezköy ve Kapaklı’ya yapılması planlanan bir kömürlü termik santral hedefi var Enerji Bakanlığı’nın. Şuanda ÇED raporu süreci devam ediyor. Bundan yaklaşık 3-4 ay önce Yatağan Termik Santrali etrafına gittik, bugün de Afşin’deyiz. Termik santralin hemen yanı başında röportaj veriyoruz. Bizi Çerkezköy ve Kapaklı’da, Trakya’da ne gibi sıkıntılar bekliyor, yapılması planlanan termik santralin şehre ne gibi sıkıntıların getirdiğini kendi gözlerimizle, hiçbir kurgu olmadan gelip hep birlikte gözlemlemek istedik. Ortada hiçbir hazırlık yok, herhangi bir kurgu yok. Sadece buradaki vatandaşlarımızın durumuna bakarak, fotoğrafa bakarak sıkıntının ne olduğunu görmeye geldik. Tereddütlerimiz aynı. Çerkezköy’ün su ile alakalı tereddüdü var. Kömürlü termik santralin harcayacağı su miktarı, su kaynağı zaten kısıtlı olan Çerkezköy, Kapaklı ve Trakya’dan götüreceklerini kendi gözlerimizle görüyoruz” dedi.

 

“SÜSLENEREK ANLATILIYOR”

 

Kömürlü termik santralin atık suyunun çevreye ve doğaya nasıl zarar verdiğini oradaki mahalle muhtarından dinlediklerini söyleyen Akay “Çoğulhan’da yaklaşık 4-5 yıl önce 10 bin olan nüfus bugün 2 binlerde. Yüzde 10 büyüyen bir sanayi kentinde 500 tane sanayi kuruluşu var. İstihdamla ilgili herhangi sıkıntı ve tereddüt olmayan bir ilçede yaşıyoruz. İstihdam beklentimiz de yok. Konum olarak Çerkezköy ve Kapaklı’nın bahçesine 2 bin metre mesafeye termik santrali koyulmaya çalışılıyor. Akılla izah edilecek bir tarafı da yok. Bize tarif edilen kısım maalesef köpürtülerek, süslenerek tarif ediliyor. Akıllı yerli kömürden bahsediliyor. Kömürün akıllısını ben ilk defa duyuyorum. Bunu bilimsel olarak tarif edebilecek bir bakanlık yetkilisi varsa da bunu bize bir zahmet tarif etsin” diye konuştu.

 

“BİZİ ÇOK CİDDİ SIKINTILARIN BEKLEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

 

Enerji politikası ile alakalı bir muhalefetlerinin olmadığını söyleyen Akay “Yapılan örneklerden de bizi çok ciddi sıkıntıların beklediğini görüyoruz, gözlemliyoruz. İnşallah bu gidişe dur diyeceklerine inanıyorum. Vatandaşa rağmen termik santralin Çerkezköy’de ve Kapaklı’da yapılacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 2 hafta önce ÇED halkı bilgilendirme toplantısının yapıldığını dile getiren Akay “Maalesef çeşitli gerekçelerle biraz da engellenerek, kapılar kapatılmaya çalışılarak, basın içeri alınmayarak engellenmeye çalıştı. Bilgilendirme toplantısı bir bilgilendirmeme toplantısına dönüştü. Bilgilendirme niyetiyle gelip gelmedikleri de yanlarından getirdikleri maktu sonuç raporlarından da belliydi. Amaç zaten bilgilendirmek değildi. Toplantı yapıldı, halk bilgilenmek istemedi diye bir rapor tuttular. Biz de hukuki olarak Çerkezköy Belediyesi olarak da vatandaşlar olarak da ÇED raporunun hukuki sürecini takip ediyoruz. Çeşitli itirazlarımıza da başladık” diye konuştu.

 

“İNSANLAR TERMİK SANTRALDEN KURTULMAYA ÇALIŞIYOR”

 

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da “Buradaki termik santral 1974’lü yıllarda yapılmış. O tarihlerden bu zamana kadar hizmet vermiş. Şuanda da kapatılmış. Onun 1,5 kilometre yakınında başka bir termik santral var. Burada vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde şu sonuç ortaya çıkıyor. Kesinlikle buradaki halk memnun değil. Yeşil bitki örtüsünden ziyade ayçiçeği, fasulyenin çiçeklerinin tamamı kurumuş. Toprak altındaki ürünlerin toprak üstüne çıktıktan sonra maalesef yok olduğunu gözlemledik. Burada 4-5 yıl önce 10-15 bin olan nüfus bugün 2 bine düşmüş. Bu da şunu gösteriyor, buradaki vatandaşımız termik santralden kurtulmaya çalışıyor. Ciddi bir göç var. Elbistan ve Çoğulhan’dan göç eden vatandaşlarımız Kahramanmaraş’ın merkezine yerleşmiş. Gidemeyenler burada kaderi ile baş başa kalmış. Bunun biran önce sonlandırılması gerekiyor” dedi.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİDEN YANAYIZ”

 

Kapaklı ve Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santralden biran önce vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden İrfan Mandalı “Biz yenilenebilir enerjiden yanayız. Rüzgar gülü ve güneş enerjisinden yanayız. Elde edeceğimiz enerjini, yenilenebilir enerji ile 1’e 3 olacak. Yeni teknolojiden yanayız” dedi.

 

“ENERJİ ÜRETİMİNE KARŞI DEĞİLİZ”

 

İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin de “Biz enerji üretimine karşı değiliz. Alternatif enerji kaynakları var. Bunlar da kullanılabilir. İlla termik santral yapılması zorunlu mudur, bu bir soru işaretidir. Daha temiz enerji üretim alanları olabilir. Güneş panelleri ile üretilen enerji santralleri olabilir. Bu tür alternatif enerji kaynakları kullanılabilir. Biz de termik santrali yerinde görmek için geldik. Canlı olarak yaşayalım, buradaki insanlarla görüşelim istedik” dedi.

 

BİRLİK OLURSANIZ YAPAMAZLAR”

 

Termik santral bölgesinde yaşayan vatandaşlar “Parası olan evini başka yere taşıyor. Gariban burada kalıyor, kanser oluyor. Her aileden birçok kişi kanserden hayatını kaybetti. Birlik beraberlik olursanız kimse yapamaz. Ama bizim gibi ayrı olursanız kanser de olursunuz, sahip çıkan da olmaz” dedi. Termik santral nedeniyle kanser vakalarının arttığını, her evden bir değil birkaç kişinin kansere yakalandığını ifade eden vatandaşlar, termik santralin insan sağlığına olduğu kadar doğaya ve çevreye de büyük zararlarını olduğunu ifade etti.

 

BAŞIMIZA KÜL YAĞDI

 

Bölgede yaşayan kadınlar da “Başımıza kül yağdı. Çamaşır seremedik. Bulgur kaynatıp seremedik. Kül pislik var hep. Başka evimiz de yok ki gidelim. Önceden fasulyemiz de, nohudumuz da, her şeyimiz de oluyordu. Artık olmuyor. Her şey bitti” diye konuştu.

 

AY YILDIZLI TABLO HEDİYE ETTİ

 

Termik santral bölgesindeki inlemelerinin ardından heyet öğle yemeğine geçti. Yemekte Büyük Birlik Partisi Afşin İlçe Başkanı Ecevit Kavak tarafından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Şaban Kardeş’e ay yıldızlı tablo hediye edildi. Yemekte Saadet Partisi Afşin İlçe Başkanı Yusuf Doğan, İYİ Parti Ekinözü İlçe Başkanı Mehmet Şahin, Afşin'e bağlı Çoğulhan Beldesi Belediye Eski Başkanı ve İYİ Parti Afşin İlçe Başkanı Adem Yıldız da hazır bulundu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ – Gülveren ALTUNOĞLU