"Nefes alma hakkımız elimizden alınacak"

Kapaklı ve Çerkezköy sınırlarında 500 hektarlık bir alanda kurulmak istenen termik santralin insan sağlığına ve çevreye zarar vereceğini belirten çoğu vatandaş, bölgeye termik santral yapılmasınÄ?

GÜNDEM 20.02.2018 22:22:00 0

Seçkin Dilsiz (Kapaklı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı): Kömürlü termik santral yapılması hakkındaki düşüncelerimin siyasetle ve siyasi görüşümle hiç bir alakası yoktur. Bu siyasetle değil insanlıkla alakalı bir durum. Ortak noktamız insan, doğa ve çevre. Herhangi bir siyasi görüş değil. Termik santral hayata geçirilmeye başladığı andan itibaren öncelikle ormanların katledileceği açık ve net ortada. Önce ağaçlarımız gidecek. Sonra nefes aldığımız, yaşadığımız bu doğa. İnsanlar organize sanayi bölgesindeki fabrika atıklarından dahi fazlası ile etkileniyor, bunu görüyoruz. Termikten sonraki hava kirliliği kat ve kat artacak. O zaman ne yapacağız? Yapılacak olan kömürlü termik santralin işlevi için tedarik edilen kömür ne ile getirilecek? Her şeyi geçiyorum o kömürü taşıyan kamyonların yarattığı toz, pislik, gürültü dahi insanların yaşam haklarını etkileyecek. Yapılan istatistiklere göre 250 bine yakın kişi yani halkın yüzde 90'ı termik santrale karşı. İnsanlar bir şeylerin bilincinde. Nefes alma hakkımız elimizden alınacak. Kanser oranları ve bu gibi hastalıklar kat ve kat artacak. Merak ediyorum nasıl bir sistem, nasıl bir filtre sistemi duman, kömür ve tozun yarattığı kirliliği ortadan kaldıracak? İnsan sağlığını etkilememesi için nasıl bir sistem uygulanacak? Şimdiye kadar geçen bu süreçte gerekli yerlerden herhangi bir teknik detay, beni memnun edecek bir açıklama gelmedi. Hiç bir şekilde hiç bir bilgi verilmedi. Ülkemize ne gibi bir faydası olacak, insanlarımız bu durumdan nasıl etkilenecek somut bir açıklama göremedik. Bu bir doğa katliamı. Merak ettiğim bir soru daha var. Özellikle neden bu bölge? Istranca ormanlarının, Trakya'nın verimli topraklarının ve tarımın en çok yer aldığı bölge burası. Neden? Tüm bu sorular cevapsız. Bilgilendirmede eksiklik olduğunu düşünüyorum. Bilgilendirme yapılsa dahi ne kadar ikna edici olabilir bilmiyorum. Kömürle çalışan bir termik santral ne şekilde zararsız bir hale getirilebilir? Orası tartışılır. Enerjiye karşı değilim. Enerji olmazsa olmazımız. İnsan sağlığını, doğayı, çevreyi, hayvanları, ekosistemi etkileyecek olan bir kömürlü santralden bahsediyoruz. Ben buna karşıyım. Enerji sadece kömürlü termik santralden elde edilmiyor. Bunun bir sürü yöntemi var. Rüzgar gülü, güneş enerjisi. Bunlar da tercih edilebilir. Ben de bir vatandaşım. Burada yaşıyorum ve bu havayı soluyorum. Nefes alma hakkımın elimden alınmasını istemiyorum. Buraya yapılması planlanan kömürlü termik santral bizler ve gelecek nesiller için tehlikeli durumlar arz ediyor. Kömürlü termik santralin yapılmasını istemiyorum.

 

Necdet Uca: Kömürlü termik santral demek gelecek nesillerin ve çocuklarımızın yaşam hakkının elinden alınması demektir. Termik santral ile ilgili birçok şey konuşuluyor, söyleniyor. Fakat detaylı bir bilgiye sahip değiliz. Yapılması planlanan kömürlü bir termik santral. Ucuz yolla enerji elde etmenin en kolay yöntemi. Peki bu termik santral yapıldıktan sonra burada yaşayan insanların, gelecek nesillerin, çocuklarımızın sağlığı ne olacak? Öncelikle bunu sorgulamamız gerekiyor. Olaya bu çerçeveden bakmamız gerekiyor. Tarımın en çok yapıldığı alanlardan biri burası. Kurulacak olan termik santralden sonra bu durumun devam edeceğini zannetmiyorum. İnsanlardaki kanser ve hastalık oranı artacak. Organize sanayi ve fabrikalar yüzünden kirli olan havamız daha çok kirlenecek. Asit yağmurları yağacak. Bizlere yaşayacak alan kalmayacak. Duyuyoruz bacalarına hava filtresi takılacakmış. Nasıl bir filtre bu hava kirliliğini önleyebilir ki? Yurt dışındaki termik santrallerden söz ediliyor. Peki ya bizim bunu sağlayacak teknolojik olanağımız var mı? Olsaydı kömürlü bir termik santralin yapımından söz ediyor olmazdık diye düşünüyorum. Bunun yerine rüzgar gülü veya güneş enerjisini tercih ederlerdi. Enerjiye karşı değilim fakat böyle bir yöntemle elde edilmesine karşıyım. Burada yaşayan hiç bir vatandaşın böyle bir durumu onaylayacağına inanmıyorum. Kömürlü bir termik santralin yapılmasını istemiyorum.

 

Ramazan Kadal: Kömürlü termik santralin bölgemize yapılmasını istemiyorum. Buradaki düzenimizin bozulmasını istemiyorum. Kömürlü termik santralin tüm vatandaşı olumsuz olarak etkileyeceğini biliyoruz. Öncelikle ağaçlarımız kesilecek. Ormanlarımız yok olacak. Havamız kirlenecek. Tarım ve hayvancılık bitecek. Tek bir bitki bile yetişmeyecek belki. Bu bir doğa katliamı. Burada yaşamına devam edemeyeceğini fark eden herkes farklı alanlara göç edecek.  En basitinden çevredeki fabrikaların havaya bıraktığı gaz ve kirli dumandan dahi kötü etkileniyoruz biz. Bir de böyle bir santralden sonra oluşabilecek hastalıkları düşünemiyorum. Başka bir yöntem tercih edilebilir. İnsan sağlığını olumsuz olarak etkilemeyecek bir sistem uygulanabilir. Gelecek nesiller, çocuklarımız ve insanların yaşama hakkı için kömürlü termik santralin yapılmasını istemiyorum.

 

Gülay Çalışkan: Ben Çerkezköy’de yaşıyorum, Kapaklı’da çalışıyorum. Her gün Kapaklı’ya gelebilmek için evden dışarıya çıktığımda, çıkar çıkmaz boğazıma yapışan o kötü havadan dahi çok etkilendiğimi hissediyorum. Şimdi deniyor ki çevrenize çok yakın bir alana kömürlü bir termik santral yapılacak. Biz zaten organize sanayinin içinde yaşıyoruz. Gözümüzün alabildiği büyüklükteki bir fabrikanın yarattığı hava kirliliğinden bile fazlasıyla etkileniyoruz. Bir de bu termik santral yapıldığında burada yaşayabileceğimiz bir alan, nefes alabileceğimiz bir boşluk kalmayacak. Benim üç tane çocuğum var. Onların geleceği ne olacak? Onlar için, gelecek neslimiz için termik santral yapılmasını istemiyorum. Zehir solumak istemiyorum. İnsanlar günden güne hasta olacak. Kanser olan kişi sayısı artacak. Bence bu akıl işi değil. Bunu yapacak olan kişiler tüm bunları hiç düşünmüyor mu? Enerji elbette ki gerekli fakat insanları zehirleyerek, tarımı bitirerek, nefes almamamızı engelleyerek değil. Kömürlü termik santralin yapılmasını istemiyorum.

 

Şehriban Işık: Kömürlü termik santral projesine karşıyım. Kömürlü termik santral tartışmasız ki insan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyecek. Henüz daha 18 yaşındayım ve yaşam hakkımızı elimizden almaya hakları yok. Kömürlü termik santralin bir şekilde enerji üreteceği doğrudur. Fakat bu ucuz yolla üretilen enerji insan sağlığı için oldukça kötü etkenler yaratacak. Kömür kullanılacağı için havanın kirlenme oranı artacak. Nasıl bir filtre veya sistem böyle bir durumu engeller bilemiyorum. Ama geldiğimiz şu noktada sahip olduğumuz teknolojilerle halen kömürlü bir santralin yapılmasının planlanması akıl alır gibi değil. Rüzgar ve güneş enerjisi varken mantıklı gelmiyor. Özellikle de böyle bir bölgeye. Istranca ormanlarının yer aldığı, tarımın var olduğu bir bölgeyi yok edecekler. Genç yaşta hastalık oranlarının artmasına neden olacak. Genç yaşlı herkesin kansere yakalanma riski artacak. Bunların olacağını bile bile buna destek olunamaz.

 

Ali Yurtseven: Enerji olmazsa olmazımız ve bunu dışarıdan temin ediyor olmak, satın almak kötü bir şey. Biz neden kendimiz üretmeyelim. Termik santralin yapılması ülkemiz ve bizler için yararlı olabilir. İnsan sağlığının olumsuz etkilenmesini yaşam alanımızın değişmesini veya daralmasını istemiyorum. Fakat enerjiye ihtiyacımız var. Ülke olarak kalkınmamız gerekiyor.

 

Haber / Özge MERİÇ