"Beslenme hataları, pek çok hastalığa sebep olabilir"

Kapaklı'da düzenlenen "Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri" konulu seminerde konuşan Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda, beslenme hayatlarının pek çok hastalı?

YAŞAM SAĞLIK 18.02.2018 16:47:00 0

Türk Böbrek Vakfı ve Kapaklı Kent Konseyi işbirliğinde “Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri” konulu seminer düzenlendi.

 

BESLENMEYE DİKKAT!

 

Kapaklı Kent Konseyi Salonu’nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda katıldı. Beslenmenin önemine dikkat çeken Arda, sağlıklı yaşamak için, hastalıklardan korunmak, ideal kiloda olmak ve iyi hissetmek için beslenmeye dikkat etmek gerektiğini söyledi. Yapılan araştırmaların beslenmenin ve günlük hayat alışkanlıklarının hastalıklarla doğrudan ilişkisi olduğunu ortaya çıkardığını belirten Arda, beslenme hatalarının böbrek ve kalp hastalığı, şeker hastalığı, felç, obezite, kemik erimesi, kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini dile getirdi.

 

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

 

Türkiye’de hipertansiyon, şeker hastalığı ve obezite gibi rahatsızlıkların erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Arda, yapılan araştırmalara göre ülke genelinde kadınların yüzde 31.5’inin hipertansiyon, yüzde 13.4’ünün şeker hastası ve yüzde 26.1’inin ise obezite hastası olduğunu söyledi. Türkiye’de her 7 erişkinden birinin kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu ifade eden Arda, kronik böbrek yetmezliğinin boyutlarından da bahsetti.

 

YILLIK MALİYETİ 30-40 BİN DOLAR

 

Kronik böbrek yetmezliği hastalığının tıbbi, ekonomik ve sosyal olmak üzere üç boyutu olduğunu söyleyen Türk Böbrek Vakfı Tekirdağ Diyaliz Merkezleri Koordinatörü Ali Arda, “Kronik böbrek yetmezliğinde hastanın yıllık tedavi maliyeti 35-40 bin dolar civarındadır. Kronik böbrek yetmezliği devlet için de pahalıdır” dedi. Böbreklerin vücudun iç dengesini sağlayan yaşamsal organ olduğunu ifade eden Arda, böbrek sağlığındaki herhangi bir sorunun, vücudun genel işleyişini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

 

BÖBREKLERİ KORUMANIN YOLLARI

 

Böbreklerin, vücutta açığa çıkan atık maddeleri vücuttan uzaklaştırdığını söyleyen Arda “Böbrekler vücudun sıvı-tuz dengesini düzenler. Tansiyonu dengede tutar. Vücuda fazla gelen hormonların kandan temizlenmesini sağlar. Kemik iliğine kan yapılması talimatını verir” dedi. Böbrekleri korumanın yollarını da anlatan Arda, şu önerilerde bulundu: “Doğru boy-kilo oranında olmaya gayret edin. Hareketli bir yaşam tarzı benimseyin. Düzenli olarak kan şekerinizi ölçtürün ve kontrol altına tutun. Tansiyonunuzu takip edin. Sağlıklı beslenmeye çalışınız. Günde en az iki litre su içerek vücudumuzun günlük su ihtiyacını karşılayın. Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun. İlaçlarınızı doktorunuzun reçete ettiği şekilde ve dozda kullanın. Birden fazla risk faktörü taşıyorsanız böbreklerinizi yılda en az bir defa kontrol ettiniz”. Seminere Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir ve kadınlar katıldı.

 

Haber / Özge MERİÇ