Dünya Gümrük Günü törenle kutlandı

Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı personelin katılımıyla "26 Ocak Dünya Gümrük Günü" dolayısıyla Tekirdağ'da tören düzenlendi.

GÜNDEM 28.01.2018 20:56:00 0
Dünya Gümrük Günü törenle kutlandı

Törene Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Abdullah Özgür, Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Muhtar Koç, Tekirdağ Gümrük Müdürü Bekir Sıtkı Özçelik, Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü İsmail Şali, İl Ticaret Müdürü Enver Tepe, Gümrük Müdür Yardımcıları Serdar Memiş, Serkan Tarhan, Şube Müdür Vekili Murat Şafak, Bölge Amiri Metin Orakçı, Gümrük Müdür Yardımcı Vekili Aylin Arıca ve çok sayıda gümrük çalışanı katıldı. Valilik Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan törende konuşan Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Abdullah Özgür “Uluslararası ticaretin geliştirilmesinde ve engellerin kaldırılmasında, gönümüze değin önemli görevler üstlenen “Dünya Gümrük Örgütü” (World Customs Organization-WCD) olarak adlandırılan teşkilat, ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihini esas alarak, her yılın 26 Ocak gününü, Dünya Gümrük Günü olarak ilan etmiş olup, bu tarih tüm Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de Dünya Gümrük Günü olarak kutlanmaktadır. Bu bağlamda toplumda gümrük hizmetlerinin işleyişi hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile çeşitti etkinlikler yapılmaktadır” dedi. 

 

İHRACAT VE İTHALAT HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Dünya Gümrük Örgütü’nün her yıl için bir tema belirlediğini, bu yılki temanın da ‘Ekonomik Kalkınma İçin Güvenli Bir İş Ortamı’ olarak belirlendiğini kaydeden Özgür, 2017 yılı ihracat ve ithalat rakamları ile ilgili de bilgi vererek “2017 yılı itibari ile Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü’nden 4 milyar 368 milyon 911 bin 520 dolar ithalat, 1 milyar 170 milyon 876 bin 195 dolar ihracat yapılmış olup ithalat nedeni ile gümrük vergisi ve KDV olarak 2 milyar 320 milyon 141 bin 120 TL vergi tahsilatı yapılmıştır. Bu rakamlar ile ekonomik makro büyüklüklerin yüzde 4 yaklaşılmaktadır. Çanakkale ve Tekirdağ illerini kapsayan Gümrük Bölge Müdürlüğü hizmet çevresinde ise dış ticaret verileri 8 milyar dolar ithalat. 3 milyar 264 milyon 266 bin dolar ihracat ve 3 milyar 675 milyon 102 bin 926 TL vergi tahakkuku ve tahsilatı olarak gerçekleştirilmiştir. Teknolojinin en son yeniliklerini kullanarak ülke refahının arttırılmasını teminen dış ticaret politikalarının hayata geçirilmesinin yanı sıra, emniyet ve güvenlik amaçlı risk analizleri yapmak suretiyle her türlü yasa dışı eşya hareketinin önlenmesi noktasında da etkin mücadele devam etmektedir” dedi.

 

Haber / Ayşenur AYDIN