Yüceer, meclis araştırması açılmasını istedi

Aşağılayıcı ifadeleri ve cinsiyetçi ifadeleri Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Devlet kurumlarına ait internet siteleri, basılı kitapla

GÜNDEM 25.01.2018 19:02:00 0
Yüceer, meclis araştırması açılmasını istedi

Devletin görevinin nefret diliyle toplumu, ayrıştırmak, kutuplaştırmak, inanç gruplarını yok saymak, hedef göstermek, var olan cinsiyet eşitsizliğini savunmak, bu eşitsizliği körüklemek olmadığını ifade eden Yüceer devletin görevinin toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak, var olan eşitsizlikleri gidermek,  laiklik ilkesi gereği her inanca eşit mesafede yaklaşmak, her bir inanç grubunun inancını yaşamasını teminat altına almak olduğunu söyledi.

 

“VAR OLAN CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ DERİNLEŞTİRİYOR”

 

2 yıl önce ayrımcılığın önlenmesi amacıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun kurulduğunu anımsatan Yüceer “Anayasa’da, mevzuatımızda ve uluslararası sözleşmelerde bu eşitsizliği, ayrımcılığı gidermek için taahhütte bulunmamıza rağmen, devlet kurumlarına ait internet sitelerinde, kurumlar ait yazılı materyallerde, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında, sistematik bir şekilde tekrarlanan kadın ve çocuklara yönelik cinsiyetçi ifadeler, var olan cinsiyet eşitsizliğini derinleştiriyor. İnanç gruplarına yönelik yok sayıcı, aşağılayıcı ifadeler toplumu ayrıştırıyor, infiale neden oluyor” dedi.

 

“KANUNLARA AYKIRIDIR”

 

Yüceer “Diyanet İşler Başkanlığı’nın, pedofiliyi ve çocuk evliliklerini meşrulaştıran ‘kız çocuklarının 9, erkek çocuklarının 12 yaşında evlenebileceği ve çocuk sahibi olabileceği’ tanımlaması, hakaret ve nefret içeren ‘Alevilerle evlenilmez. Alevilerin elinden yemek yenmez’ fetvalarının ardından, Devletin bir diğer bir kurumu olan Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde 'vazalak' kelimesinin anlamı,  ‘Alevi, Müslüman olmayıp öyle görünen, oruç yiyen’ olarak ifade edilmiştir.  Bu insanlık dışı tanım, her şeyden önce bir nefret suçu oluşturmaktadır. Ayrıca, herhangi bir inancı yok saymak, insanların inancını aşağılamak Anayasa’daki laiklik ve eşitlik ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Yine TDK’da “kadın” kelimesinin “analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan, hizmetçi bayan” olarak tanımlanması,  “müsait” kelimesinin ikincil anlamı olarak “flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak nitelendirilmesi cinsiyetçi, aşağılayıcı ve kanunlara da aykırıdır” dedi.

 

“CİNSİYET EŞİTLİĞİ YOK SAYILIYOR”

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda dağıtılan kitaplarda da toplumsal cinsiyet eşitliğinin yok sayıldığını, kadınlara ve kız çocuklarına geleneksel roller atfedildiğini dile getiren Yüceer “Henüz zihinsel gelişimini tamamlamamış çocuklara resimler ve metinler aracılığıyla ”anne” olma ve ev içi sorumluluğu, erkek çocuklara ise “baba” motifi aracılığıyla ev dışı alanda yer alma, ekonomik özgürlüğe ve güce sahip olma sorumluluğu veriliyor” dedi. CHP’li Yüceer, Devlet kurumlarına ait internet siteleri ve basılı kitaplardan, müfredattan, inanç gruplarına yönelik yok sayıcı, aşağılayıcı ifadelerin ayıklanması,  kadın ve çocuklara yönelik cinsiyetçi ifadelerin temizlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU