Doğalgaz Boru Hattı Projesi Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Trakya'da ormanları, meraları, su havzalarını, tarım alanlarını tehdit eden Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni Türkiye BüyÃ?

GÜNDEM 24.01.2018 22:00:00 0
Doğalgaz Boru Hattı Projesi Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

 

“SARAY’I İKİYE BÖLECEK”

 

Rusya doğal gazının Avrupa pazarına ulaşması amacıyla inşa edilmekte olan Türk Akımı Doğalgaz Hattı Kara Kısmı-1 boru hattı projesinin Saray sınırları içerisinde 40 kilometreden fazla ilerleyeceğini ifade eden Yüceer “Proje Saray’ı adeta ikiye bölecek. Birinci öncelikli tarımsal niteliği korunacak alanlardan, ormanlardan, su havzalarından, meralardan ve kırsal yerleşim alanlarından geçecek. Bölge halkının tepkisini çeken söz konusu proje için ÇED süreci işleyişinde kurumlardan gerekli görüşler alınmadı. Danıştay’ın, bir proje için ayrı ayrı ÇED raporu düzenlenemeyeceğine ilişkin içtihadına rağmen, kamuoyunda oluşan yoğun tepkiyi azaltmak için ÇED süreci birden fazla parçaya bölündü” dedi.

 

“EKOSİSTEM AĞIR TAHRİBAT GÖRECEK”

 

Yüceer, boru hattı Saroz Körfezi’ne inene kadar parça parça ÇED süreçleri oluşturulmak istendiğini savunarak “ÇED dosyasında 27 kilometrelik hattın Istranca Ormanlarından geçeceği, Kıyıköy’den Çakılı Beldesi yakınlarına kadar 50 metre genişliğinde 27 kilometrelik bir koridor açılacağı belirtilmektedir. Bu koridorda 1.5 milyon ağaç kesilecek, 6 milyon imha edilecek başta yaban hayat olmak üzere bölgenin ekosistemi ağır tahribat görecektir” dedi.

 

TARIMA SINIRLAMA GETİRİLECEK

 

Projeyle irtifak bedeli ödenen alanlarda sadece belirli ürünlerin ekimine izin verileceğini, hattın 5 metre sağında ve solunda köklü bitkilerin ekimine izin verilmeyeceğini dile getiren Candan Yüceer “36 metre genişliğinde 27 kilometre uzunluğunda Saray’dan, Çorlu Misinli’ye kadar uzanan koridorda tarıma sınırlama getirilecek” dedi.

 

BAKAN ALBAYRAK’A SORDU

 

Yüceer, Bakan Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Danıştay’ın, bir proje için ayrı ayrı ÇED raporu düzenlenemeyeceğine ilişkin içtihadına rağmen projenin parçalara bölünmesinin hukuki dayanağı nedir?-Söz konusu projenin çevreye vereceği zararlar üzerine Bakanlığınızın herhangi bir araştırması var mıdır?- 27 kilometrelik bölümü Istranca Ormanları’ndan geçecek projeyle bir buçuk milyon ağacın kesileceği belirtilmektedir? Söz konusu iddia doğru mudur? Proje kapsamında kaç ağaç kesilecektir? -ÇED dosyasında ormanlık alanda yapılacak faaliyet sonrası tahribatın nasıl ve hangi yöntemle giderileceği neden yer almamıştır? -Projenin 1012 metresinin 1.derece arkeolojik sit alanından geçirildiği doğru mudur? Doğruysa ilgili kurumlardan uygundur görüşü alınmış mıdır? Alınmadıysa gerekçesi nedir?”

 

Haber / Gülveren Altunoğlu