Eylemse eylem, grevse grev!

Toplu iş görüşmelerinde MESS ile uyuşmazlık yaşayan Türk Metal Sendikası, Arabulucu ile yapılan görüşmelerde de anlaşma sağlanamayınca sokağa indi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen eylemde k

GÜNDEM 12.01.2018 20:33:00 0
Eylemse eylem, grevse grev!

Toplu iş görüşmelerinde MESS ile uyuşmazlık yaşayan Türk Metal Sendikası, Arabulucu ile yapılan görüşmelerde de anlaşma sağlanamayınca sokağa indi.

 

ARTIK BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI YERDEYİZ

 

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi tarafından  saat 16:30’da Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yapıldı. Eyleme Çerkezköy’de sendikaya bağlı fabrikalarda 08.00-16.00 vardiyasında çalışan binlerce işçi katıldı. Miting alanında konuşan Türk İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Artık bıçağın eti kestiği ve kemiğe dayandığı yerdeyiz. Artık yolların bittiği, meydanların ısındığı süreçteyiz. Çalıştık, canımızı dişimize taktık, iş yerini evimiz, tezgahımızı yatağımız bildik. Artık hakkımızı söke söke alacağımız yerdeyiz. Ürettik, kazandırdık, artık kazanacağımız yerdeyiz” dedi.

 

“ARTIK BİZ DE KAZANMAK İSTİYORUZ”

 

Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz kimiz? Gece demeden, gündüz demeden üreten biz değil miyiz? Gerektiğinde krizleri tek başımıza göğüsleyip, fedakarlığın en büyüğünü yapan biz değil miyiz? Kalitesiyle dünyaya örnek olan, çalışkanlığı dillere destan olan biz değil miyiz? Üretim ve ihracat rekorları kıran, hem işverene, hem sektöre, hem de Türkiye’ye kazandıran biz değil miyiz? Evet biziz. Biz çok şey istemiyoruz. Hakkımız olandan başka hiçbir şey istemiyoruz. Şimdi sıra bize geldi. Artık biz de kazanmak istiyoruz” 

 

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ”

 

MESS ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, geldikleri noktanın sözün bittiği yer olduğunu söyleyen Koçak “Ama aynı zamanda eylemin başladığı yerdir. Bundan böyle sesimizi, çığlığımızı iş yerlerimizden başlayarak mümkün olan her yerde duyuracağız. Bu güne kadar kendimizi toplu sözleşme masasında ifade ettik, Bundan sonra yollarda, meydanlarda da ifade edeceğiz. Geçtiğimiz Salı günü Ankara’da başkanlar kurulumuz toplandı. Burada bir dizi eylem kararı alındı. Ve mücadelemizin yol haritası ortaya çıktı. Kırmadan, dökmeden ama kararlılığımızdan asla taviz vermeden mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız” dedi.

 

TEPKİMİZİ HAFİFE ALMAYIN

 

MESS’e de seslenen Koçak “Meydanlardan, sokaklardan MESS’i bir kez daha uyarıyoruz. Taleplerimizi ve teklif ettiğiniz ucube zam oranına tepkimizi sakın hafife almayın. Size uzattığımız eli havada ve karşılıksız bırakmayın. Türk Metal Sendikası ve temsil ettiği üyeleri, ülkemizin huzurunu ve istikrarını, iş yerindeki çalışma barışını her zaman göz önünde tutmuş, bugüne kadar ülkemiz ve işyerlerimiz için her türlü fedakarlığı yapmıştır. Ancak geldiğimiz bu aşamada, bizler için yeni bir sürecin de kapıları aralanmıştır. Herkes aklını başına toplasın” dedi.

 

“BURADA OLMAK BİZİM TERCİHİMİZ DEĞİL”

 

Yasal mevzuata göre arabulucu raporu sendikaya iletilmeden grev kararı ile grev uygulama kararının alınamayacağını söyleyen Murat Koçak “Ancak sendikamız arabulucu raporunu aldığı anda, gerek grev kararını gerekse uygulama kararını zaman geçirmeden alacaktır. Sabrımızın sonundayız ama mücadele azmimiz her geç gün bileniyor. Bu meydanlarda olmayı biz istemedik. Bu soğukta, bu kara kışta burada olmak bizim tercihimiz değil. Fakat eğer gerekirse, hakkımızı alana kadar da bu meydanları MESS’e dar edeceğimizi herkes bilsin” dedi.

 

“SONUNDA ZAFER BİZİM OLACAK”

 

Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Dün MESS’in çağrısına uyarak yeniden bir araya geldik. Peki ne oldu? Gene haklı taleplerimiz masada kaldı. Gene bir sonuca ulaşamadık. Hatta yakınlaşamadık bile. Bu beyefendiler bize ne diyor biliyor musunuz? Siz üretmeye devam edin, ama iş emeğinizin, alın terinizin karşılığına gelince sesinizi çıkartmayın.  Susun. Ne verirsek onunla idare edin. Susmayacağız. Bıçak kemiğe dayandı. Eylemse eylem, Grevse grev. Sonunda zafer mutlaka bizim olacak. Onurlu Türk Metal emekçisinin olacak.  Allah yar ve yardımcımız olsun” dedi. Koçak’ın konuşmasının ardından bir süre sloganlar atan binlerce işçi, sonrasında olaysız bir şekilde dağıldı.

 

AKAY DA DESTEK VERDİ

 

Eyleme Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Başkan Yardımcısı Enver Bayram, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Büyük Birlik Partisi Tekirdağ İl Başkanı Turan Demircan, BBP Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Yürük de destek verdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU