"AK Parti çiftçiye 87 katrilyon borçlu"

Kapaklı'da hafta sonu düzenlenen törenle partinin ilkçe kurucu yönetimini tanıtan İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, yaptığı yazılı açıklamada AK Parti hükümetini eleÅ?

GÜNDEM 9.01.2018 16:21:00 0

İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, yaptığı yazılı basın açıklamasında AK Parti’ye yüklendi.

 

AK PARTİ’YE YÜKLENDİ

 

2006 yılında bizzat Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde TBMM tarafından çıkarılan  Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde ‘Türk Çiftçisine verilecek tarımsal destekleme için bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’i düzeyinde olmak zorunda’ hükmü getirildiğini belirten Çetin “Bunu İYİ Parti değil  bizzat çıkardığı kanun eli ile AK Parti söylemiştir. Resmi Gazete’de yayımlanan 4488 sayılı kanun maddesi aynen şöyle diyor. Madde 21 – Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz” dedi.

 

“YÜZDE 1’İN ALTINDA KALDI”

 

Tarım desteklemelerinin her yıl yüzde 1’in altında kaldığını kaydeden Çetin “2018 yılı içinde Türk Çiftçisine ayrılan toplam kaynak tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yasanın öngördüğü asgari oran olan yüzde 1’in altında kalmıştır. AK Parti hükümetlerinin GSMH miktarları dikkate alındığında yaklaşık 179 katrilyon lira destek vermesi gerekirken 92 katrilyon vermiştir. Ancak 2007 yılından bu yana baktığımızda tarımsal desteklemelerin gayri safi milli hasıladaki payı yüzde 0,4 ile yüzde 0,7 arasında değişiyor” dedi.

 

“ÇİFTÇİ BANKALARA BORÇLANDI”

 

AK Parti hükümetlerinin Türk çiftçisine vermedikleri 87 katrilyon lira karşılığı Avrupa ve dünya çiftçisine 163 katrilyon lira verdiğini söyleyen Çetin “Çiftçi de bu dönemde bankalara 88 katrilyon lira borçlandı. 2006 - 2017 yılları arasında Türkiye, Avrupa ve Dünya çiftçisinden toplam 167 Katrilyon liralık ithalat yaptı. Böylece Türk çiftçisinden esirgenen para yabancı ülke çiftçilerine verilmek zorunda kalındı. Aynı dönemde Türkiye AK Parti iktidarı sonucunda net ihracatçı bir konumdan net ithalatçı bir konuma geldi” dedi.

 

“ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞI İÇİNDE”

 

Çiftçilerin borç batağı içerisinde olduğunu söyleyen Çetin “AKP, çiftçiye hak ettiği desteği vermediği gibi  onu bankaların, aracı ve tefecilerin kucağına itmiştir. AKP iktidarının başladığı yıl olan 2002’de tarımsal nakit kredi kullanımı 1 katrilyon TL iken, 2017 yılı ayı itibariyle sadece bankaların ve çiftçi birliklerinin çiftçiye kullandırdığı kredi toplamı 88 katrilyon TL’ye ulaştı. İYİ  Parti  Türk tarımının meselelerini çözmeden Türkiye'nin meselelerinin çözülemeyeceğini biliyor. Köylümüze çiftçimize diyoruz ki ‘AK Parti iktidarına rağmen üretmeye  devam edin çünkü çok yakın zamanda Türkiye iyi olacak Türk çiftçisi iyi olacaktır’” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU