Tekirdağ, havası en kirli 9'uncu il

Türkiye'de geçtiğimiz yılın hava kirliliği raporu belli oldu. Tekirdağ ve Kırklareli, PM10 parametresine göre havası en kirli iller arasında ilk sıralarda yer aldı.

GÜNDEM 8.01.2018 14:42:00 0
Tekirdağ, havası en kirli 9

Türkiye’de geçtiğimiz yılın hava kirliliği raporuna göre ülkemizde yer alan 81 ilden sadece 6’sının havasının temiz olduğu ortaya çıktı. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale olurken havası en kirli iller; İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa oldu. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve medyada yer alan haberlerden elde edilen bilgilere göre Türkiye’de sadece 6 ilin partikül madde ve kükürdioksit açısından uygun standartlarda olduğu tespit edildi.

 

TEKİRDAĞ VE KIRKLARELİ DE İLK SIRALARDA YER ALDI

 

PM10 parametresine göre havası en kirli iller sırasıyla, İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütahya, Sakarya, Kırklareli, İçel ve Samsun oldu. İstanbul’un havası en kirli bölgeleri arasında Esenyurt ilk sırada yer alırken, Şirinevler, Aksaray, Göztepe ve Başakşehir kirli havayı en çok soluyan diğer bölgeler oldu. Ankara’nın havası en kirli bölgesi ise Sıhhiye oldu.

 

HER YIL 7 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

 

Yapılan incelemelere göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl hava kirliliğini konu alan 13 bin haber medyaya yansıdı. Hava kirliliğine bağlı olarak; astım, kalp sorunları, bronşit, damar sertliği, amfizem ve nörolojik problemler dünya genelinde insanları en çok etkileyen rahatsızlıklar olarak kayıtlara geçti. Dünyada her yıl hava kirliliğine bağlı olarak 7 milyondan fazla insanın yaşamını kaybettiği belirlenirken, Türkiye’de hava kirliliği kaynaklı ölümlerin, trafik kazalarının sebep olduğu ölümlerden iki kat fazla olduğu ifade edildi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ