2017'nin iyi ve kötü çevre olayları

TEMA Vakfı Kapaklı Sorumlusu Ali Ülger, TEMA Vakfı tarafından hazırlanan 2017 yılının çevre açısından iyi ve kötü olaylar listesini açıkladı.

GÜNDEM 4.01.2018 21:53:00 0
2017

TEMA Vakfı tarafından hazırlanan 2017 yılının çevre açısından iyi ve kötü olaylar listesini açıklayan TEMA Vakfı Kapaklı Sorumlusu Ali Ülger, Bakanlar Kurulu kararları ile aralarında Konya, Cihanbeyli, Harran'ın da bulunduğu 57 ildeki toplam 192 ovanın, "Büyük ova koruma alanı" olarak ilan edildiğini belirterek, zeytinlikleri imara açacak düzenlemenin de torba yasadan çıkarıldığını söyledi.  2017’de Gökçeada’nin, altın madeni tehdidinden kurtulduğunu kaydeden Ülger, Terme’de termik santral için “Dur” kararı verildiğini söyledi. Doğu Karadeniz’de yaban hayatının canlandırıldığını kaydeden Ülger, 2017’de yaşanan kötü çevre olaylarını da paylaştı. 

 

ÜZÜCÜ GELİŞMELER DE YAŞANDI

 

Cerattepe’de üzüntü verici gelişmeler yaşandığını söyleyen Ülger, “Maden nedeniyle halkın yaşam alanı, temiz su hakkı, bölgedeki biyolojik çeşitlilik, dünyanın en büyük doğal, yaşlı orman eko sistemi ve göç eden kuşların yuvaları zarar gören değerler arasında yer aldı. Kısacası, maden ile beraber Artvin’in önemli değerleri kaybedilmeye başlandı” dedi. Eskişehir’de termik santral için ÇED sürecinin başladığını, halkın itiraz ettiğini söyleyen Ülger, torba yasa ile meraların imara açılmasının da 2017’nin çevre açısında kötü olayları arasında yer aldığını belirtti.

 

FLAMİNGOLARIN EVİNE OTOYOL PROJESİ

 

Flamingoların evine otoyol projesi planlandığını belirten Ülger, Antalya Finike’de taş ve mermer ocaklarına karşı bölge halkının da desteğiyle yaklaşık 5 yıldır hukuki mücadele veren Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Derneği Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu Sözcüsü olan Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin 9 Mayıs'ta Finike'deki dağ evlerinde öldürüldüğünü belirtti. Ülger, termik santral için Amasra’daki zeytinliğin yok edilmesinin de 2017’nin kötü olayları arasında yer aldığını söyledi.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN