Asgari ücret tatmin etmedi

Çerkezköylü vatandaşlara asgari ücret artışını sorduk. Vatandaşlar asgari ücrete yapılan zam oranını tatmin edici bulmadıklarını belirtti.

EKONOMİ 1.01.2018 19:07:00 0
Asgari ücret tatmin etmedi

Çerkezköylüler, asgari ücrete yapılan zammı değerlendirdi.  Büyük Birlik Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Yürük, “Asgari ücrete yapılan zam beklenen bir şeydi. Ancak asgari ücretle çalışanlar biraz daha farklı bir ücret beklentisi içindeydi. Normalde verilen zam oranı iyi. Ama piyasaların önceden kontrol altına alınması lazımdı. Yani gıda gibi yiyeceklere en az altı ay zam yapılmamalıydı ki asgari ücretle geçimini sağlayan vatandaş biraz nefes alsın. Vatandaşın eline daha zamlı ücret geçmeden gıdada yüzde 30’lara varan zamlar oldu. Buna göre yapılan zam oranından daha çok vatandaşın cebinden para çıkacak ve vatandaş yine zam aldığına sevinemediğini belirtiyor. Asgari ücret en az 2 bin TL net olmalıydı. Ama artık yapacak bir şey yok. Asgari ücretle geçinen vatandaşa Allah yardımcı olsun demekten başka çare yok ”dedi.

 

BİR KİŞİ ÇALIŞIYORSA AİLE NASIL GEÇİNECEK?

 

Çerkezköylü terzilerden Ahmet Yılmaz, “ Asgari ücrete yapılan zam önceki yıla baktığımızda iyi gibi gözüküyor. Ancak bir yıl içinde gıda başta olmak üzere her şeye bir çok zam geldi ve halen geliyor. Bu durumda 1600 TL ile vatandaş kira mı ödeyecek, çocuk mu okutacak, faturasını mı ödeyecek? Bunun yanında hastalanmayacak mı nasıl geçinecek? Eğer bir ailede bir kişi bu ücretle çalışıyorsa nasıl geçim sağlayacağını varın siz düşünün” dedi.

 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI BİZİ MEMNUN ETMEDİ

 

Asgari ücretle çalıştığını belirten Şaban Köse ise, “Yıllardır asgari ücretle çalışan biriyim. Yarı aç yarı tok yaşıyoruz. Evim kira, telefon kullanmıyorum. Kasabı unuttuk. Eve et artık girmiyor. Asgari ücret görüşmeleri başladığında belki bu yıl bizleri güldüren bir ücret verilir diye düşünüyorduk. Ama olmadı. Ek iş olsa yapacağım o da yok. Kısaca bu yıl da asgari ücrete yapılan zam bizi memnun etmedi.” diye konuştu.

 

 ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNENLERE ALLAH KOLAYLIK VERSİN

 

Zümbül Oto Lastik sahiplerinden İsmail Zümbül de, “Asgari ücret daha belirlenmeden piyasalarda her alanda zamlar meydana geldi. Öncelikle asgari ücrete zam öncesi piyasalarda denge oluşturulmalıydı diye düşünüyorum. Yapılan zam bakıldığında küçümsenmeyecek bir zam gibi görülse de piyasa zamları, asgari ücret zammını bir çırpıda yok  etmiş gibi görünüyor. Eğer asgari ücretle geçinen bir kişi kirada oturuyorsa, ailede başka çalışan da yoksa, okuyan çocuğu yada çocukları varsa eğitim masrafı su, elektrik, yakacak, mutfak gibi diğer giderleri de koyduğumuzda asgari ücreti nasıl yetirecek?” dedi.

 

ZAM ÖNCESİ PİYASA ZAMLARI ÖNLENMELİ

 

Çerkezköy Rent A Car sahibi Mehmet Emin Bahşi, “Özellikle 2017 yılında artan döviz ve altın fiyatları, yiyecek ve giyecek fiyatlarının artması karşısında vatandaşlar 2018 yılı asgari ücretin 2 bin TL olması   beklentisi içindeydi. Türk-İş  en az 1893 TL net olmasını istemişti. Ancak o da olmadı. Özellikle ülkemizde günümüzde milyonlarca insan asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücrete her yıl tatmin edici bir zam oranı yapılmaması asgari ücretle çalışan kesimi mutlu etmiyor nedeni ise geçimi için ücret yeterli olmaması. Öncelikle asgari ücreti belirlemeden önce piyasalarda zam yapılması önlenmeli. Ama  nedense dövizin  ve altının yükselmesi her şeyi alt üst ediyor. İnşallah önümüzdeki yıl asgari ücret vatandaşların beklentilerine cevap verecek şekilde olur” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU