'10 Numara' Tehlike

Çerkezköy'de son bir ayda yolda seyrederken hatta park halindeyken meydana gelen araç yangınları, "10 numara yağ"ın ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

GÜNDEM 28.11.2017 20:06:00 0

Çerkezköy'de son bir ayda araç yangını vakalarında yaşanan artış dikkatlerden kaçmazken bu durumun, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar sonrası özellikle kamyon, tır ve otobüs şoförlerinin araçlarında mazot yerine 10 numara yağ kullanmaya başlamasından kaynaklandığı iddia ediliyor. Belediye otobüsleri, fabrika servisleri ve hususi araçlar bile 10 numara yağ kullanıyor. Yanıcı özelliği nedeniyle araçlarda kullanımı yasaklanan ve çevre kirliliğini de büyük ölçüde arttıran 10 numara yağ satışı, tüm önlemlere rağmen Çerkezköy'de de bir türlü durdurulamıyor.

 



 

YANMA RİSKİ ÇOK YÜKSEK


Dizel motorlarda kullanılan "motorin" kendiliğinden ve ani yanma özelliği göstermezken, motora basınç ve ısıyla püskürtülen, oluşan patlamayla motor hareket ediyor. Yanıcı bir özellik gösteren 10 numara yağ içerisindeki "solvent" ise hızlı yanma ve parlama özelliğine sahip. Bu nedenle bu yakıtların kullanıldığı araçlar küçük elektrik kaçakları ve basit kıvılcımlarda yanma riski taşıyor. Yasal yollarla satılan motorinin yaklaşık 5.06 liralık pompa fiyatı bulunurken, 10 numara yağ yasa dışı olarak 2.5-3 lira arasında fiyatlarla satılıyor. Yaklaşık 1.5 TL'ye mal edilen "10 numara yağı" sürücüler ucuz olması nedeniyle tercih ediyor.

SATIŞI ENGELLENEMİYOR


Riskli akaryakıt ürünlerini kontrol altında tutmak amacıyla geçtiğimiz aylarda bir dizi tedbir alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), "Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele" konulu Başbakanlık genelgesi kapsamında sanayicilerin üretim, ithalatçıların ise üreticiler adına temin ettikleri akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin üçüncü kişilere satışını izne bağlamıştı. 10 numara motor yağlarını alan da satan da devlete karşı sorumlu hale getirilmişti. Tüm bu yasal değişikliklere rağmen yanıcı özelliğiyle araçlarda kullanımı yasaklanan 10 numara yağ satışı bir türlü engellenemiyor. 

 

Haber: Şaban KARDEŞ