'Balina Ekmeği' Görenleri Şaşırtıyor

(8 kilo, 8 saat, 8 lira) Çerkezköy'de Karadeniz Yöresel Ürünler Tanıtım Fuarına gelenler, Trabzon'a has 'balina ekmeğini görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyor.  

GÜNDEM 23.11.2017 19:59:00 0

Kentte Pazar yerine kurulan Karadeniz Yöresel Ürünler Tanıtım Fuarı 12. gününde tüm hızıyla devam ediyor. Fuarda, Karadeniz yörelerine ait birçok lezzet Çerkezköylülerin beğenisine sunuluyor. Trabzon’a has 8 kilo ağırlındaki balina ekmeğini görenler ise şaşkınlılarını gizleyemiyor. Trabzonlu esnaf Emin Özkan kendilerinin özel olarak ürettikleri balina ekmeğini il, il gezerek bu tür organizasyonlarda tanıttıklarını belirtti.  

             

8 SAATTE PİŞİYOR

Balina ekmeğinin isminin nereden geldiğini ve nasıl yapıldığı hakkında bilgiler veren Özkan, Ekmeğimiz 8 kilo, 8 saatte de pişiyor, taş fırında yapılması gerekiyor. Tam ekşi maya, tam buğday kullanılarak yapılıyor. Dışarıda 20, dolapta 3 ay muhafaza edilebilir. Osmanlı’da bu şekilde yapılıyormuş. Daha sonra Trabzon’da da aynısı yapılmaya başlanmış, adına da balina ekmeği denmiş. Bağışıklık sistemine iyi geliyor, kilo aldırmıyor. Tansiyon ve şeker hastaları rahatlıkla yiyebilir.12 gündür buradayız, fuarı ziyarete gelenler çok şaşırıyorlar. Kaç kilo olduğunu ve nasıl pişirildiğini soruyorlar, birde fiyatını tabii. Ekmeğimize bu kadar yoğun ilginin üzerine, biz de ülkemizi gezerek, Trabzon kültürünü doğasını ve yaşamını da tanıtmış oluyoruz.”dedi.

 

Özel Haber / Hüsnü SARIGÜL