''Vergi Konusunda Ölümü Gösterip, Sıtmaya Razı Ediyorlar''

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İsmail Küçükkaya'nın sunduğu 'Çalar Saat' programına konuk oldu.

GÜNDEM 21.11.2017 17:28:00 0

 

Öztrak’a Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu refakat etti. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Öztrak, Trakya çiftçisinin durumundan Türkiye ekonomisine kadar birçok konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle son dönemlerde getirilen vergilerle ilgili açıklama yapan Öztrak; ‘’Motorlu Taşıtlar Vergisi ‘yüzde 40’ diye meclise teklif ettiler. Vatandaş isyan etti. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı ‘olur olmaz vergi getirmeyin’ dedi. Sonra düşürdüler. Hükümet bir vergi düzenlemesi yaparken, bunu kendi genel başkanlarına göstermeden mi yapıyor. Vatandaşlara oyun yapılıyor. Vergi konusunda ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar’’ dedi.

 

‘’MAZOTUN 5 LİRA OLDUĞU YERDE ÇİFTÇİ NASIL AYAKTA DURSUN’’

İsmail Küçükkaya’nın Trakya çiftçisinin durumu ile ilgili sorusuna CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak; ‘’Tabi ki perişan. 5 lira olmuş mazot. Mazotun 5 lira olduğu yerde çiftçi nasıl ayakta dursun’’ diye cevap verdi. Sözlerine şu şekilde devam eden Öztrak; ‘’İthal et getirtiyorsunuz Sırbistan’dan. Burada kendinize yakın olan marketlerden satıyorsunuz. Önce et üreticisi perişan oldu. Üretim yüzde 24 şuanda düşmüş vaziyette. Fiyatlar yukarı çıkıyor diye ithalat yapıyorlar. İthalatla bu iş çözülmez. Bu iş destekle çözülür. Çiftçinin alması gereken desteği bu hükümet vermiyor. Son 10 yılda kendi çıkardıkları ‘Tarım Kanunu’ var. Buna göre çiftçilere 155 milyar Türk lirası destek vermeleri gerekiyor. Bunu sadece 71 milyarını verdiler. Çiftçiye 2016 yılsonu itibari ile 80 milyar TL borcu var bu hükümetin. Çiftçi ailesi başına 36 milyar lira vermesi gerekiyor. Bunu vermiyor. Bunu vermek yerine Sırbistan’dan et ithal ederek, Sırp et üreticisine, Sırp kasabına para kazandırıyor’’ ifadelerini kullandı.

 

‘’ÇİFTÇİ NE YAPSIN’’

Sözlerini şu şekilde sürdüren Öztrak; ‘’Bir skandal yaşadık geçen sene. Buğday Çukurova’dan çıktı, piyasaya girdi. 90-95 kuruştu fiyatlar. Tekirdağ, Trakya’nın buğdayı piyasaya girdiğinde bir baktık hükümet gümrük fiyatlarını düşürüverdi. Gümrük fiyatlarının düşmesi ile ithal buğday geldi. 85 kuruşa düştü fiyatlar. Ondan sonrada 95 kuruş taban fiyatı verdi. Çiftçi ne yapsın. Adam zaten sıkışmış durumda. Çocuğunu evlendirecek. Borcunu geri ödeyecek. Geç oldu ama 95 kuruşluk bir taban fiyatı ilan etti. Bu aradaki zararı kim ödeyecek’’ dedi.

 

‘’TÜRKİYE TEFECİ FAİZİ UYGULUYOR’’

Dövizdeki hareketlilikle ilgili Merkez Bankası’nı suçlayan Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına da değinen Öztrak; ‘’Eğer bir ülkenin yöneticileri Merkez Bankası’nı suçlamaya başladılarsa, burada iki durum vardır. Ya Merkez Bankası bir hata yapmaktadır. Hükümetle birlikte belirledikleri enflasyon rakamlarını tutturamamaktadır. Ya da öyle bir lider vardır ki kibir hastalığına tutulmuştur. Her şeyi kendisi bilmektedir. Yani merkez bankasını falan suçlamaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı ne zaman faiz hakkında konuşmaya başlasa, Türk lirası değer kaybetmeye başlıyor ve vatandaşın cebi yanmaya başlıyor. Bu kadar faizlere karşı çıkıyorsunuz, çıkıyorsunuz. Bugün Türkiye’de 2 yıllık devlet tahvilinin oranı yüzde 13.7, Amerika’da yüzde 1.3 Türkiye Tefeci faizi uyguluyor. Bu kadar faiz aleyhindesiniz, hala tefeci faizi veriyorsunuz’’ diye konuştu.

 

‘’FAİZ DOĞRU POLİTİKALAR İLE DÜŞER’’

Konuyla ilgili çözüm önerisinde de bulunan CHP’li Öztrak; ‘’Faiz düşer. Fakat doğru politikalar ile düşer. Borçlanmanızı sıfırlayacaksınız. Ekonomide verimliliği arttıracaksınız. Enflasyonu aşağı çekeceksiniz. Faizlerde o zaman düşer’’ ifadelerini kullandı.

 

‘’VERGİ KONUSUNDA ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYORLAR’’

Gündeme dair yeni getirilen vergilerle ilgili de konuşan Öztrak; ‘’Son dönemlerde getirilen vergiler inanılır gibi değil. Gazlı içeceklere Özel Tüketim Vergisi koyuyorsunuz. Neyin özel tüketimi? Vatandaşın gündelik tükettiği içeceklerdir bunlar. Yetmiyor. Sigara kağıdı. Makaron. Artık vatandaşın sarma sigaraya geçtiği dönemde sigara kağıdına vergi koyuyorsunuz. Hatırlayın Motorlu Taşıtlar Vergisi ‘yüzde 40’ diye meclise teklif ettiler. Vatandaş isyan etti. Ondan sonra Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı ‘olur olmaz vergi getirmeyin’ dedi. Sonra düşürdüler. Bu hükümet bir vergi düzenlemesi yaparken, bunu kendi genel başkanlarına göstermeden mi yapıyor. Vatandaşlara oyun yapılıyor. Vergi konusunda ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar’’ dedi.

 

‘’HUKUKİ BİR SIKINTI YOK, AHLAKİ BİR SIKINTI VAR’’

Geçtiğimiz haftalarda açığa çıkan ‘Cennet Belgeleri’ konusuna da değinen CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak; ‘’Vergi konusu çok önemli. Sabah kalkıyorsunuz elektrik düğmesine basıyorsunuz. 4 kalem vergiyi benim vatandaşım ödüyor. Öte yandan geçtiğimiz haftalarda ‘Cennet Belgeleri’ açıklandı. Buradan şirketini tutup Malta’ya götürenler bu vergilerin hepsinden kaçabiliyor. Böyle şey olmaz. Başbakanın eşinin, oğullarının burada şirketi olduğu ortaya çıktı. Hukuki olarak problem yok. Ahlaki olarak sıkıntı var. Burada yemeğini yiyeceksin, Malta daha düşük vergi alıyor diye gidip orda şirket kuracaksın. Biliyorsunuz ‘Booking.com’ kapatıldı. ‘Bu ülkede iş yapıyorsanız vergi ödeyeceksiniz’ denildi. Cumhurbaşkanın, Başbakanın oğulları niye Türkiye’de vergi ödemiyorlar’’ diye konuştu.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ