Trakya Termik Santral İçin Tek Yürek Oldu

Çerkezköy ve Kapaklı Belediyesi ile Çerkezköy ve Kapaklı Kent Konseyi'nin düzenlediği ve Marmara Bölgesi'nden birçok il ve ilçenin de destek verdiği 'Sessiz ölüme dur de' mitingi Kapak

GÜNDEM 19.11.2017 20:30:00 0
Trakya Termik Santral İçin Tek Yürek Oldu

 

 

Kapaklı Meydanı’nda düzenlenen mitinge, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çerkezköy eski Belediye Başkanı Mehmet Uz, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

‘’500 BİN AĞAÇ KESİLECEK’’

 

Programın açılışında bir konuşma gerçekleştiren Çerkezköy eski Belediye Başkanı Mehmet Uz, “500 bin ağaç kesilecek, kanser vakaları artacak ve bu bölge sanayi bölgesi. Hava zaten kirleniyor. Asit yağmurları yağmaya başladığında, adres sormadan herkesin başına yağacak” dedi. Çerkezköy Eski Belediye Başkanı Mehmet Uz’un ardından Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Av. Gülşen Tufan, çevre davalarının hukuksal mücadele süreci hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Greenpeace ve Çerkezköy Belediyesi’nin hazırladıkları Termik Santrali anlatan iki ayrı film izlendi.

 

 

‘’300 BİN İNSANIMIZ ETKİLENECEK’’

 

Termik Santralle ilgili filmlerin izlenmesinin ardından konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, termik santralin kentte getireceği zararları gözler önüne serdi. Yapılması planlanan Termik Santral’den yaklaşık 300 bin vatandaşın doğrudan etkileneceğini söyleyen Mandalı “Bölgemize yapılması planlanan termik santral 700 futbol sahasından büyük olacak ve 100 kilometre alana etki edecek. Pınarça mahallemize bin 200 metre, Kapaklımıza 3 bin metre ve Çerkezköy’ümüze bin 800 metre uzaklıkta olacak ve toplamda yaklaşık 300 bin insanımız etkilenecek. 500 hektar alana kurulacak termik santral ile birlikte 10 kilometrelik yeşil alan tahrip edilecek. Pınarça mahallemizde özellikle milyonlarca ağaç katledilerek santralin yapılması ile doğamızda olumsuz etkilenecek. Bölgemizin ve Trakya'mızın havası değişecek, tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek, yer altı su kaynaklarımız azalacak, iklim değişiklikleri yaşanacak, kanser vakalarında ve hastalıklarda artış yaşanacak erken ölümlere neden olacak" ifadelerini kullandı. 

 

 

‘’ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN TERMİK SANTRALE HAYIR DİYORUM’’

 

Dünyada pek çok ülkenin Termik Santral’den vazgeçtiğini de sözlerine ekleyen Başkan Mandalı; ‘’Dünyada 23 ülke, eyalet ve şehir, enerjide kömürden aşamalı olarak çıkmaya başladı ve 2030’a gelindiğinde tamamen kömürden kurtulmalarını sağlayacak eylem planlarını hazırladı.  Avusturya 2020 yılına kadar kömürlü yakıt kullanımından vazgeçecek. Hindistan ve Çin de artan hava kirliliği ve kömürden üretilen enerjiden faydalanma oranlarındaki düşüş nedeniyle kömürlü termik santral planlarını görünür şekilde azaltmaya başladı. ABD 2016’da olduğu gibi 2017’de de hızla kömürden çıkmaya devam ediyor. Ülkede 54 santral kapatıldı. Ayrıca ABD Başkanı Trump 2025 yılına kadar tüm kömürlü termik santrallerin kapatacağını dünyaya duyurdu. Fransa 2023 yılına kadar 5 kömürlü termik santralini kapatacağını, Almanya'da 2030 yılına kadar kömürlü termik santralden vazgeçeceğini açıkladı. Bütün Avrupa ve dünya ülkeleri, kömürlü termik santrallerden vazgeçerken, biz neden halen kömürlü termik santrallerde ısrar ediyoruz. Türkiye, ihtiyacı olan enerjinin tamamını güneşten elde edebilecek potansiyele sahip bir ülke. Eğer gerekli adımlar atılırsa, Türkiye enerji dönüşümünde öncü bir ülke olarak tüm dünyaya örnek olacaktır. Biz yerli ve temiz kaynak arıyorsak, yerin altına değil, üstüne bakmalıyız. Türkiye’nin sağlığını korumak, ekonomi ve enerji bağımsızlığını sağlamak için bir an önce temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın geleceğini çalmamak, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmemek için Termik Santrale Hayır diyorum” dedi.

 

 

‘’SUYUMUZUN TAMAMINI KİRLETECEKLER’’

 

Mandalı’nın konuşması sonrasında kürsüye çıkan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Taşımıza, topraklarımıza, suyumuza ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için buradayız. Yatağan olmamak için buradayız, çocuklarımızın ciğerlerine, geleceğimize kömür dolmaması için buradayız. Bu topraklarda, bu coğrafyada dört organize sanayi bölgesi ve Beşyüze yakın fabrika var. Çerkezköy ve Kapaklı ’da yeterince hava kirliği var, bu işletmelerin havamızı ve çevremizi kirletmesine karşıyız. 260 bin nüfusun burnunun dibine, bahçesine bir kömürlü termik santral yapılma hedefi var. Hem de tam da sırtını fabrikalara dayayan Pınarça bölgesine. Biz bunu bir yıl evvel Çerkezköy ve Silivri sınırına konan bu termik santrali, bir yıl önce başlattığımız hukuk mücadelesinde Danıştay kararıyla püskürttük. Burada yapılacak bu termik santralde kullanılacak kömürün tamamını buradan çıkartacaklar ve suyumuzun tamamını kirletecekleler. Aynı anda çıkarttıkları kömürü bizim suyumuzla yıkayacaklar ve aynı zamanda toprağımızı da kirletecekler. Termik Santrallerin etki alanları 25 kilometre, bizim mesafemiz ise Pınarca’ya 1200 metre, Kapaklı ’ya 2500 metre, Çerkezköy’e 2000 metre bulunmakta. Şimdi burnumuzun dibine sadece kömürlü termik santral yapmıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

 

 

‘’TERMİK SANTRAL ETRAFINDAKİ 3 KÖY TOZ DUMAN OLMUŞ’’

 

Konuşmasında Yatağan’daki ziyaretine de değinen Belediye Başkanı Akay, gördükleri vahim tabloyu, mitinge katılan binlerce vatandaş ile paylaştı. Akay; ” Yatağan’ı ziyaret ederek burada incelemelerde bulunduk. Yatağan’da bin dönümlük alanda kömür depolamışlar. Etrafındaki 3 köy toz duman olmuş ve buraları yerle bir etmişler, etkisi altına almışlar. Hayat durma noktasına gelmiş. Bazıları ise kömürlü termik santrali iyi bişeymiş gibi göstermeye çalışıyor ve ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Sizler ise bunlara inanmayınız. Her türlü baskı ve dayatmaya rağmen mitinge katılan ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi temsilcilerine teşekkür ediyorum. Kömürlü termik santral yapılmaması için mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

 

 

ZARARLARINI ANLATTILAR

 

Programda konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir, Miting Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Uz, Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Gülşen Tufan, TMMOB Şehir Planlayıcıları Odası Tekirdağ Temsilcisi Şehir Plancısı İbrahim Özbay, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Dr. Cemal Polat, Makine Mühendisleri Odası Çerkezköy Temsilcisi Makine Mühendisi Fikret Batan, Tabip Odası Çerkezköy Temsilcisi Dr.Nurdoğan Yavuz, termik santralin doğaya, çevreye ve insan sağlığına vereceği zararları anlattılar. Miting, termik santrale karşı yapılan gösterilerin ardından sona erdi.

 

Haber: Hüseyin GÖKÇELİ / Hüsnü SARIGÜL