Çerkezköy İçin Durum Vahim!

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında Türkiye'nin tek temiz şehri Rize oldu.

GÜNDEM 19.11.2017 18:27:00 0
Çerkezköy İçin Durum Vahim!

Çerkezköy İçin Durum Vahim!

 

Yapılan açıklamada havası en kirli noktalar, İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı olarak ifade edilirken, Çerkezköy’de de hava kirliliğinin, olması gereken değerin üstünde olduğu ifade edildi. Çerkezköy’de havanın bu denli kirli olması uzmanlar tarafından vahim bir durum olarak karşılanırken, Termik Santral’in de yapılması durumunda, şehrin yaşanılamayacak derecede kirleneceği ifade edildi.

 

‘’BİRİLERİ DAHA FAZLA PARA KAZANSIN DİYE SANTRALLERLE HAVAMIZI KİRLETİYORLAR’’

 

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, "Türkiye ulusal mevzuat sınır değerlerine göre 81 ilin 53'ü hava kirliliğinde sınıfta kaldı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise yalnızca bir ilimiz temiz havaya sahip. Önceden 'Yeşil Bursa' denilirdi, şimdi ise ismi 'kirli Bursa' oldu. Çünkü her tarafı santrallerle dolu. Kocaeli, Düzce, Dilovası, Çanakkale gibi yeşile dönmüş bir yerde santraller açılıyor. Cerattepeleri kaybettikçe havamızı kaybediyoruz. Bu kirlilikler havadan düşmüyor. Birileri daha fazla para kazansın diye santrallerle havamızı kirletiyorlar. O yüzden bireysel olarak yapmamız gereken Karadeniz'in, Akdeniz'in yani ülkenin doğasını korumak. Hava kirliliğinin metreküp başına 20 miligramdan 120 miligrama çıkması demek akciğer hastalıklarının 6 kat artması demektir." dedi.

 

‘’ÖLÜMLERİN YÜZDE 8'İNDEN HAVA KİRLİLİĞİ SORUMLU‘’

 

Toplantıda konuşan Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu ise hava kirliliğinin DSÖ tarafından 'Görünmez katil' olarak tanımlandığını belirtti ve şunları söyledi: "Her yıl yaklaşık 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 25'i, zatürreye bağlı ölümlerin yüzde 17'si, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 16'sı, iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 15'i ve KOAH'a bağlı ölümlerin yüzde 8'inden hava kirliliği sorumlu" ifadelerini kullandı.

 

 

ÇERKEZKÖY’DE HAVA KİRLİ

 

Öte yandan, 11 Kasım 2016 ile 31 Ekim 2017 arasında PM2.5 değerlerini incelendiğinde Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerine uyan hiçbir kentimizin olmadığı görülürken, İstanbul, Ankara ve Kocaeli’den birçok yerleşim merkezinin PM2.5 değerinin olması gereken değerin üstünde olduğu belirtildi. Çanakkale Lapseki ile Tekirdağ Çerkezköy gibi kentlerde de PM2.5 değerleri olması gereken değerin üstünde.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ