''Çerkezköy'ün Hayatının Kararmaması İçin Bütün Yasal Gücümüzü Kullanacağız''

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yarın (26 Ekim Perşembe günü) Çerkezköy'de temeli atılacak olan Kapaklı Olimpik Yüzme Havuzu öncesi ilçeye gelerek bir dizi incelemelerde bulund

GÜNDEM 24.10.2017 21:41:00 0

Pera Villa Pastanesi Çerkezköy şubesinde basın mensuplarıyla kahvaltı programına katılan Başkan Albayrak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

Çerkezköy’e yapılması planlanan termik santral konusunda düşüncelerini belirten Albayrak, hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade ederek; ‘’En çok üzgün olduğumuz yer de böyle nüfusun yoğun olduğu yerde, toprakların önemli olduğu yerde, termik santralin yapılmak istenmesi.  Sayın Başkanım Vahap Akay, çok mücadele veriyor. Biz de onun her zaman arkasındayız. Buraya termik santralin yapılmaması için elimizden gelen bütün yasal gücü kullanmaya çalışacağız’’

 

SABAHIN İLK SAATLERİNDE ÇERKEZKÖY’E GELDİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ilçe ziyaretleri kapsamında yarın temeli atılacak olan Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu öncesi Çerkezköy’e gelerek bir dizi incelemelerde bulundu. Sabah saat 05.00 sularında Çerkezköy’e gelen Albayrak, sabah namazını burada kıldı. Ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile birlikte ‘Dünya Gazeteciler Günü’ dolayısıyla Çerkezköy Pera Pastanesi’nde Çerkezköy ve Kapaklı’daki basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

 

‘’HALKIMIZI BÜYÜKŞEHİR’E İYİ HAZIRLAYAMADIK’’

 

Basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşan Başkan Albayrak, Büyükşehir’e vatandaşın alışamadığını belirtti. Albayrak; ‘’ Biz Tekirdağlılar 11 ilçeyi de alıyorum içine, halkımızı Büyükşehir’e iyi hazırlamadık. Vatandaşa büyükşehir olduğunda neyle karşılaşacağının anlatılması gerekiyordu. Şimdi 23 tane belde, belediye yapılırken referanduma sokuyorsunuz. Yaparken soruyorsunuz, kaldırırken kaldırıyorsunuz 1 gecede. 23 belde belediyesi bunlar alışmışlar mı belediye sistemine. Özellikle köyler köylü olarak yattılar. Sabah bir kanun çıktı mahalle oldular. ‘Şehirli olduk’ dediler. O da diyor ki, ‘Madem beni şehirli yaptın Çerkezköy’ün en güzel mahallesinde ne varsa bende istiyorum’ diyor. Ama vatandaşa bir şey anlatılmadı ki. Böyle olunca vatandaş sizden hizmet bekliyor ‘Anlamam ben’ diyor. ‘Büyükşehirsin sen’ diyor ‘basacaksın düğmeye her şey olacak’ diyor. İyi de o başkanın büyük olması için, zaman geçmesi gerektiğini onlara anlatılmadı’’ şeklinde konuştu.

 

"ÇERKEZKÖY'ÜN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAMIZ LAZIM"

 

2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu gün itibariyle çalışmalarını anlatan Albayrak, Çerkezköy’ün gereken yatırımları alması gerektiğini belirtti. Albayrak,"Görev süremizin 3,5 senesini geride bırakmış bulunuyoruz. Bu 3,5 seneyi, diğer tüm sosyal demokrat belediye başkanlarımızla birlikte dolu dolu geçirdik. Kentimiz için olabildiğince verimli olmaya çalıştık. Görev süremizin yaklaşık 1900 günü bitti. Gerçekten bunlar kolay süreçler değildi. Göreve ilk geldiğimizde, neredeyse ilk 150 gün birimlerimizi oluşturmakla uğraştık. Maalesef Türkiye'de bürokrasi biraz yavaş ilerliyor. Ama çok şükür, son 2,5 senedir ciddi boyutta Büyükşehir Belediyemizin gücünü çok daha iyi hissediyorum. Çok sıkıntılarımız oldu. Ancak çok önemli bir avantajımız da vardı. Aynı düşünceye ve zihniyete sahip 12 belediye başkanı ile kentimize hizmet için uğraşıyoruz. Çerkezköy ilçesinin yaklaşık yüzde 85'lik kısmını dışarıdan gelen göç oluşturuyor. Her sene nüfusu yaklaşık 8-10 bin kadar artan bir ilçeden bahsediyoruz.  İlçenin kendi içinde bir bütünlük olması gerekiyor. Tekirdağ, birbirinden farklı vizyonları bir arada barındıran bir şehir. Çerkezköy'ün de diğer ilçeler gibi ihtiyaçlarının ötelenmeden sonuca ulaştırılması gerekiyor. Çerkezköy'ün en büyük şansı gecesini gündüzüne katan bir Belediye Başkanına sahip olmasıdır. Çerkezköy'ün hayatını kolaylaştırmamız lazım. Çerkezköy Olimpik Yüzme Havuzu inşaatının temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bizler bu doğrultuda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

 

‘’BÜTÜN YASAL GÜCÜMÜZÜ KULLANMAYA ÇALIŞACAĞIZ’’

 

Tekirdağ’ın 3.5 yıllık Büyükşehir macerasında çok yol kat ettiğini ve gereken yatırımları alarak, hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Başkan Albayrak; ‘’Tekirdağ, özellikle Büyükşehir’in hizmetleriyle Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak. Bu kadar da iddialı konuşuyorum. Emin olun bulunduğu bu vizyon itibariyle gelişmeye açık. Her sene 35 bin nüfusu artıyor. En çok üzgün olduğumuz yer de böyle nüfusun yoğun olduğu yerde, toprakların önemli olduğu yerde, termik santralin yapılmak istenmesi.  Sayın Başkanım Vahap Akay, çok mücadele veriyor. Biz de onun her zaman arkasındayız. Buraya termik santralin yapılmaması için elimizden gelen bütün yasal gücü kullanmaya çalışacağız. Müracaatlarımızı da yaptık’’ dedi.

 

‘’ÇERKEZKÖY’ÜN İÇME SULARINI YENİLEYECEĞİZ’’

 

Çerkezköy’e yapılacak olan yatırımlarından bahseden Başkan Albayrak, Çerkezköy’ün içme sularını yenileyeceklerini söyledi. Albayrak; ‘’Çerkezköy için ideal bir projem var. Çerkezköy’ün içme sularını yenilemek. Şu an içme suyu hatları en olumsuz olan yer. Onun için de proje hazırlanıyor’’ ifadelerini kullandı.

 

Albayrak’ın ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Büyükşehir otobüslerinde vatandaşların yaşadıkları sıkıntılara değindi. Büyükşehir Belediyesinin gelişimini tamamlamasıyla birlikte, Çerkezkö ve diğer tüm ilçelerde 65 yaş üstü, şehit ve gazi yakınları, polisler ve basın mensuplarına ücretsiz seyahat hakkı sunulacağını söyledi. Akay; ‘’Başımdan geçen bir olayı anlatayım. Şehit ve Gazi yakınları yemeğindeydik. Bir şehit annesiyle normal muhabbet ediyorduk. Bana şunu anlattı: Herhangi bir şoför, şehit ailesine ‘hadi bu seferlik geç bakalım’ demiş. Kadın diyor ki başımdan aşağı kaynar sular döküldü o anda. 2 buçuk lira bir paradan bahsediyoruz. Şehit ailesinden daha mı önemli? Bir kere yasa sana onlara bir hak vermiş. Gazi, şehit ve aileleri halk otobüslerine ücretsiz binecek. Böyle bir şey olamaz, utanç verici. Bu esnafların kendiyle kucaklaşması lazım önce’’ dedi.

 

‘’5-10 SENE SONRA NE YAPACAĞIZ’’

 

Çerkezköy’de yapılması planlanan Termik Santral projesine de değinen Başkan Akay; ‘’Tüm mücadelelerde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesiyle beraber plana itiraz ettik. Açılan davaların tamamında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesiyle birlikte karşı davalarla mücadeleyi berabere sürdürdük. Bundan sonraki adım 1 sene evvele geri dönmek. Yani biz askı süresi boyunca bu plana hep itiraz edeceğiz. Diğer ikinci bir belediye var. Kapaklı da termik santralle tanıştı. Ben bunu her zaman söylüyorum. Pınarça’nın tamamı termik santral. Şuanda bulunduğumuz yerden Termik santrale 3 bin iki yüz metre bir uzaklık var. Yani hukuksal mücadele Kapaklı belediyesiyle de beraber olarak, bu ay itibariyle Büyükşehir Belediyesiyle beraber mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadeleyi biz her zaman yan yana, aynı bakış açısıyla sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Çerkezköy’ün biz bugününü konuşmuyoruz. Çerkezköy’ün 10-20 sene sonrasını konuşuyoruz. Bugün yağlayıp ballayarak çok güzel birinci kalitede tesis yaptığımız bir termik santral, iki sene sonra da bize zarar verecek, 20 yıl sonra da. Mesele tesis değil sadece. Bu tesis yıprandıkça, eskidikçe bu bacalar eskidikten sonra 5-10 sene sonra ne yapacağız? Kocaman bir soru işareti. 125 hektara bir külü dökeceksiniz. ‘Bu külü ne yapacaksınız’ diye soru, cevap yok. Termik santral sahası kadar bir alanı kömür depolama sahası yapılması gerekecek. Konunun özü şurası, biz bu plana itiraz edeceğiz. Hukuksal mücadelesini devam ettireceğiz’’

 

‘’MESELEYİ SİYASİ PARTİ MESELESİ HALİNE GETİRİYORLAR’’

 

Sözlerine şu şekilde devam eden Akay; ‘’Meseleyi dolandıra dolandıra bir siyasi partinin meselesi haline getiriyorlar. Ben termik santral üzerinden bugüne kadar siyaset yapmadım. Kelimelerin tamamını seçerek kullandım. Çerkezköy’ün geleceği ile ilgili önemli bir karar alıyorsunuz. Bugün belediye başkanı olabiliyorsunuz. Bugün birileri belediye başkanlığına aday olabilir. Belediye başkanlığına aday olacağım diye, yarın öbür gün buralarda yöneticilik yapmayı düşündüğünüz koltuklarda yaşayamama, çocuklarınızın yaşayamama riskini göz önünde bulundurun. Bugün herkes için bu vebal. Özellikle ve özellikle söylüyorum susanlar için vebal. Çerkezköy’de herhangi bir sorumluluğunuz varsa ya da sadece bir vatandaşsanız bile bu bir vebal. Termik santral marşa bastığı tarihte, bu bölgenin nüfusu 600 bin olacak. Daha da artacak belki de. Olayın bütününü görmemiz lazım, bugün bana düşen sorumluluk; bu meseleyi siyasetin tamamen dışında bırakarak, Çerkezköy’e olan zararını kendi gözlemimle anlatmakla yükümlüyüm. Bu yükümlülüğüm büyükşehir belediyesiyle beraber de devam edecek’’ dedi. Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çerkezköy ve Kapaklı’daki basın mensuplarının ‘Dünya Gazeteciler Günü’nü kutlayan Albayrak, kahvaltı programı sonrası gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ