Acı Gerçek! ''Tekirdağ'da İş Çok, Eleman Yok''

Her yıl Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 81 ilde yapılan araştırma ile işgücü piyasasının haritası çıkarıldı.

GÜNDEM 23.10.2017 19:01:00 0
Acı Gerçek!

Bu yıl 100 bin işyerine gidilerek, yapılan araştırmalarda Tekirdağ’da mevcut istihdamın olduğu ifade edilirken, iş yerlerinin eleman bulmakta sıkıntı yaşadığı belirtildi.

 

Yapılan araştırmayı anlatan Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar Esen; “İş ve Meslek Danışmanlarımız Tekirdağ’da bulunan 1.439 işyerine giderek yüz yüze görüşmelerle Tekirdağ işgücü piyasasının nabzını ölçtü. Bu araştırma çok önemli, elde ettiğimiz sonuçlar çalışmalarımıza yön veriyor” dedi.

 

100 İŞYERİNDEN 27’Sİ ELEMAN ARIYOR

 

Esen yaptığı değerlendirmede Tekirdağ’da 20 kişiden fazla kişi çalıştıran iş yerlerine yaptıkları ziyarette, her 100 işyerinden yaklaşık 27’sinde en az bir açık iş olduğunu söyledi. Esen, en yüksek açık iş oranına sahip sektörün yüzde 7,2 ile su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri olduğunu söyledi. Esen; ‘’İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Beden İşçisi (Genel), Makineci (Dikiş), Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri ise Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ile Takım Çalışması’dır. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve Akraba-eş dost aracılığı ile aramaktadır’’ dedi.

 

ÜÇ İŞYERİNDEN BİRİ ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYOR

 

Araştırma kapsamındaki 20 ve üzeri istihdamlı işyerlerinin %30,3’ünde en az bir meslekte eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilirken, eleman temininde güçlük çekilen mesleklerde ilk üç sırada Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (Genel) ile Brode Makinesi Operatörü/Brodeci olduğu ifade edildi.

 

İŞVERENLER ELEMAN SAYISINI ARTTIRMAYI HEDEFLİYOR

 

Esen son olarak, işveren firmalarının mevcut istihdam oranlarını arttırmayı hedeflediklerini belirterek;‘’Tekirdağ ilinde araştırma kapsamındaki işverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 1,9 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler İmalat, İnşaat İle Toptan Ve Perakende Ticaret’tir. İl genelinde net istihdam artışının en fazla Beden İşçisi (Genel), Makineci (Dikiş) ve Dokuma Makineleri Operatörü / Dokumacı mesleklerinde olması beklenmektedir’’ şeklinde konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ